Mobilné dáta sú v slovenských reáliách stále relatívne drahé, no predsa len existujú balíky služieb a tarify, v rámci ktorých sú mobilné dáta neobmedzené.

Ak takúto možnosť máte a využívate, tak je pravdepodobné, že Wi-Fi nie je vašou prioritu a chceli by ste mobilné dáta využívať naplno naprieč všetkými službami. V iOS boli mobilné dáta dlhodobo posúvané na druhú koľaj – hlavne čo sa aktualizácií a záloh týka, no postupne sa to začína meniť. Čoraz viac používateľov, ktorí pracujú prevažne v teréne alebo mimo dosahu Wi-Fi sa sťažovalo, že si nemôžu cez dáta efektívne zálohovať súbory alebo fotky na iCloud.

Galériu, teda fotky a videá, síce bolo možné zálohovať aj cez dáta, rovnako tak ich spätne sťahovať v plnom rozlíšení, avšak iba v obmedzenom režime. To sa postupne mení – aj vďaka používateľom, ktorí na tento neduh upozorňovali priamo Apple – rovnako tak som to robil aj ja (na základe odporúčaní zo zákazníckej linky spoločnosti Apple).

Potupne sa dostávame do vytúženého bodu, v ktorom bude možné v rámci systému iOS využívať mobilné dáta takmer plnohodnotne, teda aj na zálohovanie a aktualizácie systému. Teraz sa pozrieme na to, ako si nastavíte plnohodnotné zálohovanie aplikácie Fotky cez mobilné dáta.

Prejdite do nastavení iPhonu – následne vyhľadajte aplikáciu Fotky a v nej položku – mobilné dáta. Základom, ktorý tu je už dlho je možnosť povoliť natívnu zálohu galérie (na iCloud) cez mobilné dáta, no po novom pribudla aj položka – neobmedzené aktualizácie cez mobilné dáta. V praxi to znamená, že zálohy a aktualizácie nebudú nejako obmedzované z pohľadu prenesených dát a pod., čo je veľkou výhodou – najmä z pohľadu rýchlosti záloh.

Toto ale aktivujte iba vtedy, ak máte neobmedzené mobilné dáta, nakoľko to má slušnú spotrebu. Naopak, ak máte dát málo a chcete čo najviac šetriť, tak obe možnosti vypnite a zapínajte iba v prípade potreby.

Som veľmi rád, že sa mobilné dáta v iOS dostávajú do podobnej pozície ako Wi-Fi. A vy ste na tom ako, preferujete Wi-Fi alebo sa spoliehate na slobodu s mobilnými dátami?

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE