Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Veteráni, dobré víno a špičkové IT technológie. Toto a omnoho viac ste mohli vidieť a zažiť na konci mája v hotelovom komplexe X-BIONIC® SPHERE v Šamoríne na konferencii VeracompDay19, ktorá sa venovala posunu IT technológií zo 70. rokov a najaktuálnejším IT výzvam rozdelených do 5 segmentov, a to HEALTHCARE, GOVERNMENT, UTILITY, TELCO A FINANCE. Účastníci si tak mohli vybrať témy podľa zamerania svojej spoločnosti.

Medzi spíkrami boli kvalitní odborníci z IT sveta, ktorí poukázali na prípadové štúdie nasadenia technológií od lídrov v bezpečnosti IT či open source. Hlavným partnerom bola spoločnosť Fortinet, ktorá svojimi prezentáciami otvorila takmer každý segment. Nechýbala ani spoločná prezentácia spoločnosti SAP či Red Hat,“ dopĺňa Naďa Bogdányi. V rámci príspevkov v sekcii UTILITY odzneli aj zaujímavé mená inštitúcií a spoločností ako VÚC na Slovensku, český železničný dopravca ČD Cargo, Elektro Celje/Elektro Ljubljana, Nemocnice Jihlava či najväčšia nemocnica v Nórsku. „Nechceli sme bežnú konferenciu s masou ľudí, preto sme sa rozhodli podujatie zorganizovať len pre pozvaných”, dodáva Naďa Bogdányi.

Večerný program sprevádzala známa moderátorka a herečka Lucia Šípošová

TELCO SVET

Na konferencii nechýbala, okrem iného, téma pre telekomunikačných operátorov či providerov, ktorá nás veľmi zaujala. Prednášku “Red Hat Openstack ako platformu pre moderné NFV a 5G transformácie a ako si poradiť s nasadením a technickými funkciami” od Štefana Kollára, ktorý je Senior Solution Architect zo spoločnosti O2 si môžete vypočuť aj v nasledujúcom videu.

Bola to prednáška o novej cloudovej platforme pre operátorov, ktorá umožňuje realizovať nový prístup virtualizácie siete IT zdrojmi, takzvaný – Network  Functions Virtualization (NFV). Tento prístup je napríklad využívaný pri implementácií a transformácií 5G sietí. Ako jedna z kľúčových súčastí tohto riešenia bola použitá práve platforma Openstack od spoločnosti Red Hat.

 

 

Nižšie je ďalšia ochutnávka prípadových štúdií, na ktoré bola konferencia zameraná:

HEALTHCARE: Podceňovanie kybernetických útokov v zdravotníctve

Zdravotnícke inštitúcie podliehajú dvojnásobnému počtu kybernetických útokov v porovnaní s inými odvetviami. O kritickej infraštruktúre zdravotníckych zariadení porozprával Lukáš Zeman, Business Development Manager zo spoločnosti Veracomp Slovakia.

FINANCE: Finančná strata či poškodenie mena banky?

Jedna z najväčších bánk v Rusku sa týchto hrozieb nebojí. Pavlína Volková, Regional Account Manager z Trend Micro, povedala o tejto prípadovej štúdii viac. Sekciu FINANCE dotvorila prezentácia o stále častejšie spomínanom open bankingu. David Becvarik, Solutions Architect z Red Hat, ju poňal ako biznis startégiu.

GOVERNEMENT aj pre netechnikov

Práve v sekcii GOVERNMENT bola časť konferencie venovaná aj menej technickým účastníkom. Dozvedeli sa napríklad, prečo sa vyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku rozhodla využiť cenovo dostupné riešenie na archiváciu auditných záznamov. „Prezentácie pre tento segment boli spracované tak, aby im porozumel aj manažér či riaditeľ netechnického oddelenia,“ hovorí Naďa Bogdányi.

Podujatie splnilo svoj účel. Zúčastnilo sa na nej viac ako 100 odborníkov a záujemcov o informačné technológie, ktorí svojimi ukážkami prispespeli k novým praktickým informáciám a poukázali na nové aktuálne výzvy v spomínaných oblastiach.

 

Značky: