Firma Cellebrite nie je v oblasti extrakcie dát zo smartfónov žiadnym nováčikom. Na trhu pôsobí už 20 rokov a za svoju hlavnú víziu sama označuje bezpečnejší digitálny svet.

Pokiaľ sa náhodou domnievate, že dlhé a rafinované heslo dokáže dokonale zabezpečiť dáta vo vašom iPhone, musíme vás sklamať. Napriek tomu, že Apple zvykne vyzdvihovať bezpečnosť zariadení bežiacich na iOS a berie tento aspekt ako jednu z konkurenčných výhod v porovnaní s Andriodom, o 100% ochrane sa, aspoň v tejto chvíli, hovoriť nedá.

Dokazuje to odvážny príspevok firmy Cellebrite, ktorá v ňom prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na Twitteri tvrdí, že sa dokáže dostať k dátam všetkých zariadení s operačným systémom iOS, ako aj „high–endov“  bežiacich na Androide. V príspevku promuje vlastné softvérové riešenie UFED Premium, určené primárne pre orgány činné v trestnom konaní.

Izraelská firma, ktorej gro zamestnancov tvoria etickí hackeri, garantuje svojim klientom prelomenie akéhokoľvek hesla na iPhone či iPade. Policajné zložky sa tak vďaka UFED Premium nemajú problém dostať k akýmkoľvek súborom dát, vrátane fotografií, videí, chatových konverzácií v aplikáciách tretích strán, mailovej komunikácie či dokonca vybranému zmazanému obsahu.

Cellebrite samozrejme nerobí digitálny svet bezpečnejším zadarmo. Svoje unikátne softvérové riešenia predáva zákazníkom za tisícky, ba dokonca desiatky tisíc eur. Nie je tajomstvom, že medzi jej bonitných klientov patrí aj americká FBI, ktorá údajne zaplatila v roku 2016 nemalú sumu 15 tisíc eur za prelomenie hesla na iPhone 5C útočníka zo San Bernardina.

Firme slúži ku cti, že obchoduje výhradne s orgánmi činnými v trestnom konaní s cieľom urýchliť odhalenie rozličných zločinov. Svoje produkty a služby teda predáva iba tej „správnej strane“ zákona. Na druhej strane treba brať do úvahy fakt, že iPhony sa bežne predávajú aj v rozličných diktátorských režimoch potláčajúcich základné ľudské práva. Pokiaľ sa riešenia ako UFED Premium dostanú do nesprávnych rúk, môže z nich byť v konečnom dôsledku viac škody ako úžitku, nech už boli stvorené s akoukoľvek šľachetnou myšlienkou.

Zdroj: Cult of Mac

 

Prečítajte si aj:

Úrady v USA vo veľkom kupujú zariadenia na odomknutie zabezpečených iPhonov