Tvrdí to firma GlobalFoundries.

Nedostatok čipov je globálny problém, o ktorom sme už na portáli TOUCHIT.sk informovali. Spôsobila ho pomerne dlhotrvajúca pandémia koronavírusu, požiar továrne na polovodiče v Japonsku, zvýšený záujem o elektroniku a najnovšie sa k tomu pridalo aj náhle zablokovanie Suezského prieplavu.

Výsledkom je nedostatok čipov, čo sa prirodzene prejavuje nedostatkom produktov v obchodoch – kúpiť dnes hernú konzolu PlayStation 5 či grafické karty NVIDIA GeForce RTX je prakticky nemožné. A hoci sa niektorí výrobcovia vyjadrovali v pozitívnom duchu a predpokladali postupné zlepšovanie situácie v druhej polovici roka 2021, podľa najnovších odhadov firmy GlobalFoundries by mohol nedostatok čipov trvať až do konca prvej polovice roka 2022.

GlobalFoundries je tretí najväčší výrobca čipov a podľa informácií portálu CNBC je kompletne vyťažený. Firma preto plánuje investíciu v hodnote 1,4 miliardy dolárov, aby mohla navýšiť produkciu a rýchlejšie tak vybavovať čakajúce objednávky od jej klientov. Na nedostatok čipov a s tým súvisiace komplikácie dodávateľského reťazca sa sťažoval aj Foxconn. Ten kvôli spomenutým problémom nedosiahol očakávané zisky a takisto odhaduje, že obmedzenia kvôli nedostatku čipov potrvajú minimálne do druhého kvartálu 2022.

Nedostatok čipov ovplyvňuje nielen spotrebnú elektroniku, ale aj automobilový priemysel, keďže problémy s naplnením objednávok majú okrem výrobcov procesorov aj firmy, ktoré vyrábajú DRAM a flash pamäte a ďalšie čipy.

Kedy sa teda PlayStation 5 a grafické karty GeForce RTX dostanú do obchodov? V malých množstvách sa možnože krátkodobo ohrejú v skladoch, avšak na ich širšiu dostupnosť si budeme musieť počkať pravdepodobne až do roka 2022. Pokiaľ si chcete kúpiť konzolu či GeForce RTX, odporúčame, aby ste si vytvorili predobjednávky alebo si tovar vopred rezervovali v obchode, ktorý takúto službu ponúka.

O problémoch s nedostatok čipov sme sa rozprávali aj v našom podcaste Dotyk:

Zdroj: CNBC 

Prečítajte si aj:

Nedostatok čipov (nielen) na Slovensku: V čom je problém a čo s tým? (Video a Podcast)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit