Leto býva na Slovensku horúce a prežiť ho v byte, ale už aj v rodinnom dome bez klimatizácie, nie je nič príjemné. Prirodzene, klimatizáciu treba vedieť správne používať, výhodné je mať možnosť ovládať ju na diaľku.

 V tomto článku sa pozrieme na to, ako si online objednať montáž klimatizácie, pričom máte možnosť zvoliť si jej dizajn. Vybrať si môžete až z 21 moderných dizajnov, ktoré sa budú hodiť aj do tej vašej domácnosti.

Klimatizácia plne online

My sme si objednali klimatizáciu od spoločnosti ZSE Energia a celú montáž sme pre vás zaznamenali na kameru. Objednávku sme začali na stránke www.zse.sk/klima, kde sa dá ľahko vybrať medzi viacerými vyhotoveniami vrátane naozaj netradičných dizajnov. Pár dní pred samotnou montážou prebehla prvotná obhliadka. Technik spolu s vami pritom určí predbežné umiestnenie klimatizácie, posúdi sa technický stav aj s ohľadom na umiestnenie elektrickej zásuvky a možnosti odvodu kondenzátu. Finálne rozhodnutie o tom, ako bude klimatizácia umiestnená potom môžete ešte doladiť s montérmi pri samotnej montáži.

Klimatizačná jednotka dokonale splynie s domácnosťou

Klimatizačná jednotka dokonale splynie s domácnosťou, Zdroj: ZSE

Montáž

Montáž klimatizácie trvá typicky do 5 hodín, veľa závisí od konkrétnych podmienok, kde sa klimatizácia nasadzuje. Najprv sa pritom realizuje hlučnejšia časť montáže, teda vŕtanie dier. Jednak hlavnej prechodovej, ktorá spája dve časti klimatizácie, ale aj dier pre hmoždinky na umiestnenie jednotlivých komponentov klimatizácie. Isté zdržanie pri montáži môžu spôsobiť železné časti stien, čo sa vyskytuje hlavne pri panelákových bytoch.

Na vonkajšiu stenu alebo na balkón bytu/domu sa pritom umiestňuje väčšia vonkajšia jednotka. Na stenu v izbe sa montuje vnútorná jednotka. Tá je pri prevádzke takmer nehlučná a je to tá časť, ktorej dizajn si môžete vyberať. Obe jednotky sú spojené rúrkami a káblami, celé prepojenie je na stene schované do bielej lišty.

Najhlučnejšia časť montáže – vŕtanie prechodovej diery

Najhlučnejšia časť montáže – vŕtanie prechodovej diery

V našom prípade sa pri vŕtaní hlavnej prechodovej diery naozaj narazilo na železnú výstuhu v stene, ale montéri si s tým poradili. Celková montáž trvala niečo vyše troch hodín. Ocenili sme, že montéri vyslaní spoločnosťou ZSE majú povinnosť urobiť po sebe poriadok, a tak aj urobili. Zostalo po nich čisto.

Ako funguje klimatizácia?

Klimatizácia v princípe funguje podobne ako chladnička. Vnútorná jednotka nasáva teplý vzduch z miestnosti, ochladí ho a posiela späť do miestnosti.

Vnútorná jednotka s osobitným dizajnom

Vnútorná jednotka s osobitným dizajnom

Teplo z tohto vzduchu sa odovzdáva cez chladiace médium do spomenutej vonkajšej jednotky. Tá ho uvoľňuje do vonkajšieho prostredia. Výsledkom je teda želané ochladenie vzduchu vo vnútri miestnosti. Z vnútornej jednotky vychádza príjemný chladný vzduch. Rovnako sa však takto vzduch v miestnosti vysušuje a vonkajšia jednotka generuje kondenzát – teda vodu, ktorú treba buď odviesť napr. do žľabu alebo zberať do vedra. Ide o úplne čistú a mäkkú vodu, ktorú môžete použiť napr. na polievanie kvetov. Keďže vzduch sa v miestnosti okrem chladenia aj vysušuje, spolu s klimatizáciou je vhodné používať aj zvlhčovač vzduchu. Dá sa to aj bez nej.

Vonkajšia jednotka pri odstraňovaní vlhkosti

Vonkajšia jednotka pri odstraňovaní vlhkosti

Klimatizácia ako internet vecí

My sme si vybrali netradičný dizajn vnútornej jednotky, spoľahli sme sa na známu značku Daikin pre vonkajšiu aj vnútornú jednotku. ZSE okrem tejto značky aktuálne ponúka aj značku Samsung. Výhodou je, že tieto klimatizácie môžete pripojiť na domácu Wi-Fi sieť a je k nim aj mobilná aplikácia. Takto sa dá vychladiť priestor ešte predtým, ako prídete domov. A to je veľmi príjemné. Ale určite to netreba preháňať s prílišným rozdielom medzi vonkajšou a vnútornou teplotou – max. 7 °C.

Možnosť ovládania klimatizácie cez aplikáciu v smartfóne

Možnosť ovládania klimatizácie cez aplikáciu v smartfóne

Montáž aj v ére koronavírusu

Príjemné prostredie oceníte v domácnosti najmä teraz, keď sa viac pracuje z domu, doma aj cvičíme a ste doma s deťmi. Na montáž klimatizácie v čase pandémie je ZSE pripravené. Pracovník pri prvotnej obhliadke ako aj montéri mali na sebe ochranné rúška a rukavice a sú aj špeciálne na túto situáciu vyškolení.

Financie

Ak riešite otázku financií, v prípade kúpy klimatizácie, ZSE má pre vás výhodné riešenie. Na začiatku uhradíte zálohu 200 eur a následne platíte splátku len 35 eur mesačne. V rámci uvedenej ceny je zahrnutá obhliadka, doprava a montáž klimatizácie. Ako bonus získavate na 3 roky až o 20 % výhodnejšiu elektrinu od ZSE počas mesiacov júl a august, keď je predpoklad vyššej spotreby elektriny klimatizačnou jednotkou. K službám tiež patrí servisná prehliadka každý rok počas platnosti zmluvy  a predĺžená záruka počas celej doby využívania služby.

Viac informácií o klimatizáciách nájdete na www.zse.sk/klimatizacie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu