Výrobca zrušil vývoj platformy Broxton pre telefóny a tablety.

Intel nedávno oznámil, že počas najbližšieho roka prepustí 11% zamestnancov. 12 tisíc ľudí príde o prácu a Intel tento krok obhajuje tým, že sa plánuje špecializovať na dátové centrá a Internet vecí. Tieto odvetvia tvorili minulý rok 40% tržieb spoločnosti (2,2 miliardy dolárov).

Predaj počítačov klesá a spoločnosť čelí silnej konkurencii aj v segmente smartfónov. Qualcomm a Samsung patria medzi líderov trhu, darí sa aj spoločnosti MediaTek a svoje procesory si vyrába taktiež Huawei. Intel a NVIDIA sa presadzujú na trhu ťažšie, hoci Intel mal v minulosti relatívne slušný trhový podiel, čo bolo dané aj značnou spoluprácou s ASUSom. Na rozdiel od NVIDIE.

intel_atom_titulka_nowat

V súvislosti s vyššie uvedenou zmenou dôrazu na dátové centrá, Internet vecí a ďalšie technológie preto nie je prekvapením, že sa Intel rozhodol zrušiť niektoré z minoritných projektov. Týka sa to aj ďalšieho vývoja platforiem Broxton a SoFIA – inak povedané, SoC čipov, ktorých základom sú procesory Atom. Tieto čipy sa využívajú v smartfónoch a nájdete ich aj v menej výkonných tabletoch.

O zrušení vývoja spomenutých platforiem informoval portál Anandtech aj analytik Patrick Moorhead. Aktuálne nie je známe, či ide o trvalé alebo iba dočasné pozastavenie vývoja, predpokladáme prvý variant. Faktom je, že Intel má v portfóliu výkonnejšie procesory a s Intel Core m sa budeme v konvertibilných tabletoch určite stretávať aj naďalej.

Intel taktiež bude musieť prehodnotiť budúcnosť Atom procesorov. Ich ďalšia generácia by sa totiž mala objaviť v nedávno oznámenej platforme Apollo Lake pre netbooky a menej výkonné notebooky. Táto platforma nebola na rozdiel od Broxtonu oficiálne zrušená. Aspoň zatiaľ. Predpokladáme, že sa objaví aj v 10-palcových tabletoch.

Dell-Venue-11-Atom-Z3795_nowat

Zdroj: Anandtech

Prečítajte si aj:

Intel prepúšťa, 12 tisíc ľudí bude bez práce

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu