Európska únia predbežne schválila zrušenie roamingových poplatkov za používanie mobilných služieb.

Roamingové poplatky za telefonovanie, posielanie SMS správ a používanie mobilného internetového pripojenia by mohli byť do dvoch rokov minulosťou. Európska únia schválila ich zrušenie do júna 2017. Za roaming sme podľa pôvodného návrhu nemali platiť už od začiatku budúceho roka. Únia tento návrh neskôr odložila na rok 2018.

Aktuálna (predbežná) dohoda stanovila ďalší termín, veríme že finálny. Jún 2017. Európska únia takisto sľubuje ďalšie zlacnenie roamingových poplatkov predtým, ako ich úplne zruší. Ak pôjdete budúci rok na dovolenku v rámci krajín EÚ, za 1 MB dát, resp. za minútu hovoru nezaplatíte viac ako 5 centov. SMS správy budú stáť maximálne 2 centy. Pre porovnanie, aktuálna ponuka roamingu slovenských operátorov sa pohybuje na úrovni 10 centov za minútu a 6 centov za 1 MB dát.

Nakoľko zrušenie roamingu môže viesť k situáciám, kedy je výhodnejšie aktivovať si mobilné služby u zahraničného operátora, únia povolí operátorom účtovať „malé poplatky“ za používanie služieb v zahraničí. Nie je známe, aká bude výška týchto poplatkov a ako budú fungovať. Je však možné, že si operátor zaúčtuje poplatok v prípade, že používateľ prekročí stanovený limit pretelefonovaných minút, resp. prenesených dát. Alebo, ak bude využívať služby v zahraničí dlhšie ako stanovený čas.

Dodajme, že Európska únia sa vyjadrila aj k téme „internetovej neutrality„. EÚ nevidí problém v tom, ak budú operátori priorizovať „špeciálne služby„, ale iba v prípade, že to negatívne neovplyvní bežné používanie internetu.

Zdroj: TechCrunch

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu