V slovenských firmách sa čoraz vac presadzuje flexibilné pracovné prostredie.

Hovoria o tom čísla, aké množstvo firiem necháva zamestnancov pracovať aj mimo kancelárií, z domu či v podstate odkiaľkoľvek. Na Slovensku to aktuálne neumožňuje 30% firiem, ostatní ale v rôznej miere, v závislosti na pracovnej činnosti alebo pozícii, prácu mimo firmu umožňujú. Výsledky prieskumu realizovaného v 252 firmách v Českej republike a na Slovensku počas februára 2016 predstavila spoločnosť Intel pri príležitosti uvedenia šiestej generácie procesorov Intel Core vPro pre podnikové využitie.

Prácu z domu, tzv. „home office“ podporuje pri všetkých zamestnancoch 11% firiem, vo vybraných profesiách a v oddeleniach ďalších 53%. V 6% firiem to je možné len za určitých okolností, napríklad v prípade ochorenia,“ komentuje výsledky prieskumu Petr Ulvr, obchodný manažér spoločnosti Intel pre Českú a Slovenskú republiku.

O voľnejšom vzťahu k pracovisku, ktoré sa stáva skôr „stavom mysli“, než pevným miestom v kancelárii, svedčí aj súvisiaci trend flexibilného pracovného prostredia v rámci firiem. „Zamestnanci už zďaleka nie sú tak výrazne viazaní ku svojmu pracovnému stolu alebo kancelárii. Možnosť pracovať z iného miesta v rámci firmy sa týka už viac ako polovice respondentov  – v Čechách to umožňuje 58% a na Slovensku dokonca 62% firiem.

38% firiem umožňuje pracovať s počítačom flexibilne v rámci firmy všetkým zamestnancom a 23,5% firiem len  niektorým profesiám alebo oddeleniam. Z prieskumu vyšlo najavo, že medzi podporovateľov tohto konceptu mobility v prostredí firiem patria skôr veľké firmy nad 500 zamestnancov, medzi ktorými sa k nej hlásia celé dve tretiny,“ uviedol k výsledkom prieskumu Petr Ulvr.

Takmer tri štvrtiny firiem to chce skúsiť bezdrôtovo

Na to, aby zamestnanci mohli pracovať plnohodnotne a efektívne aj mimo svoju kanceláriu v „smart“ konferenčných miestnostiach alebo zdieľaných kanceláriách a huboch, potrebujú využívať ďalší stupeň mobility, kde už nebudú obmedzovaní ani prepojením s perifériami prostredníctvom káblov, drôtov alebo adaptérov. Technológia bezdrôtového prenosu obrazu a prepojenie s perifériami bez akýchkoľvek káblov sa javí riaditeľom IT slovenských firiem ako perspektívna. Vo svojej firme by ju chcelo mať 73,5% slovenských respondentov (v Čechách 73,3 %) z nich, čo z nej spoločne s bezdrôtovým nabíjaním robí najatraktívnejšou z technologických trendov posledných rokov.

Myšlienka odstrihnutia sa od všetkých drôtov a káblov sa ukazuje z hľadiska praktického biznisu firiem omnoho životaschopnejšia ako napríklad ovládanie počítačov gestami, hlasom či prekvapivo aj dotykom, teda technológie, ktoré nechávajú CIOs z hľadiska investícií pomerne chladnými,“ interpretuje výsledky prieskumu Petr Ulvr zo spoločnosti Intel.

O koľko prichádzajú firmy v dôsledku zastaraného IT?

Zo štatistiky týkajúcej sa spoločnosti Intel vyšlo najavo, že telekonferencie v priemere začínajú o sedem a pol minúty neskôr v dôsledku technických záležitostí, ako je hľadanie vhodných adaptérov pre projektor alebo rôznych redukcií. Technológia Intel Unite, umožňujúca bezdrôtové a bezpečné pripojenie k projektorom alebo monitorom zadaním PINu, dokázala skrátiť tento premárnený čas o sedemdesiat percent na dve minúty. Ide o nesporný finančný prínos z hľadiska financií, ale aj produktivity zamestnanca.

Značky:

Nechajte nám správu