Analýza informácií o rizikovom správaní na internete zaznamenala 22. februára po poludní približne desaťnásobný krátkodobý nárast monitorovania ľahko napadnuteľných IP adries.

Deň po tom, čo Vladimir Putin uznal nezávislosť separatistických území na východe Ukrajiny a približne 36 hodín pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, zaznamenali analytici krátkodobý, ale veľmi výrazný nárast aktivity Ruska pri testovaní ľahko napadnuteľných internetových cieľov.

„Šlo o približne desaťnásobné zvýšenie cieleného monitorovania ľahko napadnuteľných internetových cieľov. Uvedená aktivita sa uskutočnila v utorok 22. februára krátko po poludní a pochádzala výlučne z ruských IP adries. Približne do dvoch hodín zachytila tieto snahy pochádzajúce z Ruska asi štvrtina smerovačov, ktoré zdieľajú údaje so systémom Turris Sentinel. Nešlo priamo o útoky, ale skôr o vyhľadávanie lokalít zraniteľných následným útokom,“ vysvetľuje Petr Palán, vedúci projektu Turris Sentinel.

Kybernetické útoky dnes patria medzi mimoriadne nebezpečné nástroje, ktoré môžu negatívne ovplyvniť alebo dokonca vyradiť z prevádzky dôležité časti národnej alebo dokonca globálnej infraštruktúry.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.