Najnovší herný notebook spoločnosti Lenovo svoj pôvod nezaprie.

Buduje na overených základoch a chce osloviť primeranou cenou. Bez drobných kompromisov to však, prirodzene, nejde.

IdeaPad Y700 je nástupcom predchádzajúceho modelu Y50-70. Výrobca dal tomuto notebooku aj nový dizajn, ktorý pôsobí štýlovo, no nie príliš extravagantne, čo chválime. Existuje aj veľa
konzervatívnejších hráčov. Konštrukcia je z kovu a je kvalitne vyhotovená. Lenovo si dalo na výrobe notebooku záležať a zariadenie pôsobí odolným dojmom. Nebáli sme sa oň, a to aj napriek tomu, že obrazovka je so zvyškom tela spojená tenším pántom ako je šírka displeja. Subjektívne preferujeme pánt, ktorý pokrýva celú šírku konštrukcie, v tomto prípade je však rozhodnutie výrobcu pochopiteľné.

03_web2016_3_nowat

Lenovo na zadné bočné rohy umiestnilo JBL reproduktory, ktorých kvalita nás príjemne prekvapila. Sú hlasné a zvuk reprodukujú bez skreslenia. Navyše, v spodnej časti notebooku sa nachádza subwoofer, ktorý účinne generuje basovú zložku audia. Oceníte to pri hraní hier a sledovaní filmov. Taktiež poteší, že konštrukcia je pomerne tenká, 26 mm je v segmente herných notebookov dobrý parameter. Hmotnosť je 2,6 kg, takže notebook asi nebudete so sebou nosiť každý deň, ale občasné prenášanie zvládnete bez problémov.

15,6-palcový displej je matný, s IPS panelom a rozlíšením 1920 × 1080. Podsvietenie displeja je vyvážené. Pri hraní akčných hier sme nezaznamenali žiadnych duchov, nízku dobu odozvy chválime. Z hľadiska audiovizuálneho spracovania a s prihliadnutím na cenu hodnotíme Lenovo IdeaPad Y700 na jednotku.

Výrobca osadil notebook procesorom Intel Core i7-6700HQ. V segmente herných notebookov aktuálne lepší procesor nenájdete. Sekunduje mu 8 GB operačná pamäť typu DDR4 dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 960M. K dispozícii je možnosť rozšírit pamäť RAM na 16 GB. Práve grafický výkon sa do veľkej miery podpisuje pod výslednú cenu notebooku, ale aj pod jeho schopnosti.

Aktuálny trh s hernými notebookmi pritom možno rozdeliť do 3 kategórií. Modely s grafickou kartou GeForce GTX 950M sa štandardne pohybujú od 800 € do 1100 €, v závislosti od konfigurácie. Notebooky s GTX 960M začínajú na úrovni 950 € pre grafickú kartu s 2 GB VRAM a od cca 1050 € pre 4 GB VRAM verziu. Ak chcete grafickú kartu GTX 970M, pripravte
si minimálne 1350 € pre najlacnejšie konfigurácie s 3 GB VRAM a bez SSD disku. Úplnou špecialitou je GeForce GTX 980M, ale tam sa pod 2000 € nedostanete.

Prečo o tom píšeme? Pretože grafický výkon je do veľkej miery zodpovedný za to, aké hry si na notebooku zahráte. Lenovo IdeaPad Y700 získal sGTX 960M o40 až 60 % viac bodov v najnárocnejších grafických testoch Fire Strike v porovnaní s notebookom s grafickou kartou GTX 950M. V prípade menej náročných testov bol nárast 25 až 60 %. Rovnako to funguje aj pri porovnaní kariet GTX 970M a 960M v prospech vyššieho radu. Podobne vybavený notebook ako IdeaPad Y700, avšak s kartou GTX 970M stojí od 1500 € vyššie.

V rámci testovania sme si zahrali najnovšie hry Dark Souls III a Battleborn. V oboch prípadoch sme dosiahli stabilných 30 fps pri nastavení Full HD rozlíšenia a strednej až vysokej kvality grafiky. Notebook si rovnako poradil aj s titulom Tom Clancy‘sThe Division a hoci aplikácia NVIDIA GeForce Experience hlásila, že zariadenie nemá dostatočnú hardvérovú výbavu pre nastavenie optimálnych parametrov, stále sme sa hrali vo Full HD rozlíšení. Pri testovaní herných notebookov s GTX 950M sme museli v niektorých nových hrách znižovať už aj rozlíšenie. GTX 960M má o niečo lepší výkon ako stolná grafická karta GeForce GTX 750 Ti.

Lenovo IdeaPad Y700 chválime za dobré chladenie. Konštrukcia nebola pri hraní príliš teplá, teploty sa pohybovali okolo 30 až 35 °C. Notebook sa dal pohodlne používať aj v zátaži. Konkurenčný model od MSI s podobným dizajnom šasi mal problém s chladením, ale hardvérová výbava bola vyššia. V rámci konektivity kritizujeme absenciu DisplayPortu a najmä už
nastupujúceho USB-C portu.

Zapožičal: Lenovo
Cena: 1239 Eur

Verdikt

Lenovo IdeaPad Y700 je herný notebook s dobrým pomerom cena/výkon. Výrobca oproti predchádzajúcemu modelu vylepšil spracovanie konštrukcie a vynovil hardvérovú výbavu. Notebook ako celok hodnotíme pozitívne, výborne poslúži aj pre multimediálne účely. Štýlovo podsvietená červená klávesnica umožnuje pohodlné písanie aj večer. Výdrž batérie sa v zátaži pohybuje okolo 1,5 – 2 hodín, pri sledovaní videa dosahuje až 4 hodiny, a to je dobrý výsledok.

Parametre a namerané hodnoty

Ashampoo_Snap_2016.07.19_11h25m40s_001__web2016_3_nowat

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit