Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nie je nič krajšie, ako osláviť mimoriadne výročie špeciálnym spôsobom. Preto sa opäť po piatich rokoch Žilinská univerzita v Žiline pri príležitosti 65. výročia od svojho založenia a 100.výročia Česko-slovenského letectva, rozhodla zorganizovať Letecký deň a to v sobotu 23.júna 2018 na Letisku Žilina v Dolnom Hričove.

 „Letecký deň je jedným z najkrajších podujatí, ktoré máme možnosť organizovať. Na jednom mieste sa stretne množstvo verných fanúšikov leteckej techniky – zamestnancov UNIZA, fotografov, verejnosti a hlavne detí. Práve to ich nadšenie je nám dôkazom, že naša snaha nie je márna a to nás v našom úsilí poháňa vpred,“ vyjadrila sa k podujatiu Dr. h. c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD., rektorka Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA), ktorá o 13.30 hod. slávnostne otvorila Letecký deň spolu s Ing. Erikou Jurinovou, predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja.

Aj napriek upršanému počasiu si mohli tisícky malých a aj veľkých návštevníkov, ktorých na letisko prepravovali aj mimoriadne autobusové spoje, vychutnať bohatý program, v ktorom sa predstavili športové, výcvikové, akrobatické, dopravné a špeciálne lietadlá a vrtuľníky zo Slovenska a zo zahraničia, bojové a výsadkové lietadlá Ozbrojených síl SR a Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR a zoskoky vojenských a športových parašutistov. Nechýbala ani medzinárodná účasť. Spolu sa predstavilo viac ako 45 lietadiel v letových, ale aj statických ukážkach, takže si ich fanúšikovia leteckej techniky mohli aj osobne zblízka pozrieť. Na oblohe predviedli dych vyrážajúce kúsky stíhačky Mig 29 a skupinový prielet lietadiel Žilinskej univerzity: PA-34 Seneca, PA-28 RT TurboArrow, L-200 Morava, Z-142, Z-43. Retro SKY team s lietadlami Zlin 226, 526AFS, Zlin 356N predviedli ukážky z historického vzdušného boja. Nechýbalo ani dopravné lietadlo Airbus A319CJ, lietadlo T-28 Trojan alebo Očovskí bačovia s lietadlami L23.

Na zabezpečení programu ako aj letových ukážok sa podieľali práve profesionáli z radov zamestnancov a absolventov Katedry leteckej dopravy Fakulty prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov Žilinskej univerzity v Žiline. Organizátori si ešte pre návštevníkov pripravili jedno prekvapenie, ktoré odhalili až počas Leteckého dňa – bolo ním majster sveta v leteckej akrobacii Zoltán Vereš s lietadlom MX Aircraft MXS.

Značky: