Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od okamihu, keď bola založená prvá várka ležiaka Pilsner Urquell, uplynulo tento rok 180 rokov. Plzeňské pivo následne dobylo celý svet a stalo sa symbolom a zakladateľom najrozšírenejšej pivnej kategórie, do ktorej spadá zhruba 70 % svetovej produkcie. Oslavy narodenín legendárneho ležiaka začnú 7. a 8. októbra Pilsner Festom v srdci pivovaru v Plzni. Počas celého októbra si potom môžu na výročie pripiť hostia v stovkách podnikov a reštaurácií čapovaným nefiltrovaným ležiakom Pilsner Urquell.

Prvú várku ležiaka založil sládok Josef Groll 5. októbra 1842 v Plzni. Keď potom pivo na sviatok svätého Martina Plzenčania prvýkrát ochutnali, boli nadšení: „Aký obdiv nastal, keď zaskvela sa zlatistá farba a snehobiela pena sa nad ňou vznášala, ako zajasali pijani, keď zistili, akou rezkou, znamenitou chuťou, pri pive dosiaľ nepoznanou, honosí sa tento domáci výrobok,“ zapísal vtedajší kronikár. Pivo sa od tej chvíle šírilo, najskôr po Čechách, neskôr do celej Európy aj zámoria. Dnes sa dá kúpiť vo viac ako 50 krajinách sveta a stalo sa jedným z najčastejšie spomínaných symbolov Českej republiky. Každoročne tiež putuje do Vatikánu ako veľkonočný dar na stôl pápeža.

„Za 180 rokov sa zmenilo množstvo vecí, ktoré nás obklopujú a ovplyvňujú naše životy. Jednou z mála hodnôt, ktorá pretrváva vo svojej pôvodnej podobe, je náš Pilsner Urquell. Pripíjame preto na ďalšie úspešné roky plzeňského ležiaka, na to, aby naďalej prinášal miliónom ľudí po celom svete radosť a dobrú náladu,“ hovorí Kristýna Tereková, Senior Brand manažérka značky Pilsner Urquell.

Hlavné oslavy začnú 7. a 8. októbra v Plzni, na tradičnom Pilsner Feste, kde si návštevníci vychutnajú skvele načapované pivo od popredných českých a slovenských Mastrov Bartenderov alebo sa budú môcť vydať na špeciálne prehliadky pivovaru. Pripravený je bohatý hudobný i gastronomický program. Viac informácií môžete nájsť na www.pilsnerfest.cz.

Ti, ktorí nemajú možnosť festival navštíviť, si môžu na 180. výročie pripiť tradičným nefiltrovaným ležiakom Pilsner Urquell, ktorý je počas celého októbra na výčapoch v stovkách podnikov a reštaurácií na Slovensku a v Česku.

Značky: