LineageOS je alternatívna ROM, ktorá čerpá bohaté skúsenosti z predchodcu, ktorým bol globálne obľúbený CyanogenMod.

Pred dvoma rokmi LineageOS započal svoju vlastnú cestu a teraz je najnovšie pripravený na vydanie verzie bežiacej na Android 8.1 Oreo. Alternatívna ROM LineageOS 15.1 je prvou verziou vyvíjanou úplne novým tímom. Hoci mnohé z funkcií preberá od svojho predchodcu CyanogenMod. Dnešným dňom sa začnú nové zostavy sprístupňovať pre obmedzený počet zariadení Android.

CyangenMod bol prvou nadstavbou pre smartfóny One od spoločnosti Oneplus.

OnePlus ONE

Znamená to, že tieto zostavy “NIGHTLY” nie sú stabilné a mohli by byť extrémne chybné. Ak je to pre vás problém, možno by ste mali počkať na stabilnejšie vydanie, aby ste neboli sklamaní. Doporučujeme inštaláciu tejto zostavy iba skúsenejším používateľom.

Z viac ako 170 zariadení Android, ktoré podporujú alternatívnu ROM LineageOS, bude môcť získať najnovšiu zostavu iba 11 zariadení. Ak sa vaše zariadenie nenachádza na nižšie uvedenom zozname, budete musieť počkať kým nebude k dispozícii stabilná zostava ROM LineageOS 15.1 pre váš telefón alebo tablet.

Zariadenia, ktoré sú v súčasnosti kompatibilné s LineageOS 15.1, zahŕňajú:

Google Nexus 6P

Google Nexus 5X

LeEco Le Pro3 / Le Pro3 Elite

OnePlus 3 / 3T – oneplus3

OnePlus 5

OnePlus 5T

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 Wi-Fi (2016) – gts210vewifi

Samsung Galaxy Tab S2 8,0 Wi-Fi (2016) – gts28vewifi

Xiaomi Mi 5

Xiaomi Mi 5S

Xiaomi Mi 5S Plus

Okrem aktualizácie na Android 8.1 dáva ROM LineageOS 15.1 aj možnosť používateľom si vybrať vlastnú farebnú tému pre svoje zariadenie. Tiež budú môcť prepínať medzi denným a nočným režimom. Spúšťač LineageOS bude aktualizovaný tak, aby zahŕňal niektoré súčasné funkcie systému Android 8.x, ako sú napríklad adaptívne ikony.

Používatelia si budú môcť vybrať ikony v tvare kruhu, elipsy, štvorca a v tvaru slzy. Aplikácia pre akcie s fotoaparátom teraz zahŕňa aj schopnosť kamery čítať kódy QR.

Na tomto linku si viete preveriť dostupnosť LineageOS aj pre vaše zariadenie.

zdroj:phonearena

Prečítajte si aj:

LineageOS je dostupný už aj pre Galaxy S7

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.