O navigátore Garmin DriveLuxe 50 LMT sme už informovali v minulom vydaní TOUCHIT. Pripomeňme, že je to úplne nový rad navigátorov, ktorý je určený pre luxusnejšie vozidlá.

Preto je aj vyhotovený tak, aby dobre pôsobil na čelnom skle takéhoto automobilu. A prináša do neho množstvo funkcií, nielen samotnú navigáciu.

Skutočne inteligentný navigátor

V našom popise teraz pokračujeme. Ide o 5-palcový navigátor s kovovým telom a šikovným magnetickým prichytávaním k držiaku. Ak chcete naplno využiť jeho možnosti, prepojte ho s mobilným telefónom cez Bluetooth a aplikáciu Garmin Smartphone Link. Týmto krokom totiž prenesiete notifikácie z telefónu do navigátora a budete tak šoférovať bezpečnejšie. Na navigátore DriveLuxe uvidíte napr. prijaté SMS, správy z Facebooku, dá sa cezeň aj hlasovo telefonovať. Výborné sú aj hlásenia o nebezpečných situáciách ako je napr. ostrá zákruta alebo železničné priecestie. Na tie vás navigátor upozorní zvýrazneným textom na displeji, ale aj akusticky. V navigátore sú mapy celej Európy s doživotnou aktualizáciou cez desktop aplikáciu Garmin Express.

Takto sa budú po pripojení smartfónu zobrazovať na displeji prijaté SMS

Takto sa budú po pripojení smartfónu zobrazovať na displeji prijaté SMS

Doplnkové kamery

K tomuto navigátoru je možné pripojiť aj doplnkové kamery. Prvou z nich je babyCam, ktorá primárne slúži na kontrolu detí. Použiť ju ale môžu napr. aj taxikári na kontrolu priestoru na zadných sedadlách. Túto kameru stačí len pripojiť do adaptéra pre cigaretový zapaľovač a spárovanie s navigátorom DriveLuxe 59 je automatické. Obraz je pomerne dobrý aj za zníženej viditeľnosti a zobrazíte si ho, keď stlačíte malé tlačidlo, ktoré sa vám zobrazí na mape po inštalácii tejto kamery. Rovnako sa zobrazí na displeji navigátora obraz vtedy, keď vypnete motor. Je to dobré zabezpečenie, aby ste nenechali deti na zadnom sedadle po vystúpení z auta.

Kamera sa dá pripevniť napr. na tyče z opierky hlavy, ale aj na iné miesta tak, aby ste dobre videli na cestujúcich vzadu. Kamera sa napája dvoma AA batériami.

Kamera babyCam na vaše požiadanie zobrazí obraz s pohľadom na zadné sedadlá

Kamera babyCam na vaše požiadanie zobrazí obraz s pohľadom na zadné sedadlá

Druhou kamerou je BC 30 – bezdrôtová cúvacia kamera. Jej inštalácia je už trochu náročnejšia. Musíte nájsť pripojenie k cúvacím svetlám v automobile a tam pripojiť časť vysielača tejto kamery. Kameru môžete umiestniť napr. na ŠPZ vozidla vzadu a celok dobre upevniť. Je to skôr práca pre servis, ale dá sa to aj svojpomocne ako sme to urobili my.

V menu navigátora máte prehľad o pripojených kamerách

V menu navigátora máte prehľad o pripojených kamerách

Ak kameru pripnete na stály zdroj napájania, môžete sa na obraz vzadu pozrieť kedykoľvek prepnutím z mapy. Vzdialenosť medzi vysielačom a navigátorom môže byť až 13,7 metra. Toto riešenie sa tak hodí aj pre kamióny. Na navigátor je možné pripojiť až 4 takéto kamery.

Bezdrôtová cúvacia kamera Garmin BC-30

Bezdrôtová cúvacia kamera Garmin BC-30

V tomto prípade bolo treba kameru spárovať s navigátorom. Je to jednoduché, stačí v určenej chvíli pripojiť vysielač k napájaniu a navigátor sám vyhľadá túto kameru. Hneď po zobrazení sa dajú nastaviť vodiace čiary podľa konkrétnych rozmerov vozidla. Nastavovanie je manuálne a treba si to vyskúšať s autom. Vodiace čiary sú statické, teda sa nemenia podľa zatočenia volantu.

Takto sa nastavujú vodiace čiary pri zobrazení obrazu z kamery BC-30

Takto sa nastavujú vodiace čiary pri zobrazení obrazu z kamery BC-30

Celkovo je Garmin DriveLuxe jednoznačne inteligentný a dobre vyzerajúci navigátor. Hodí sa hlavne do luxusnejších vozidiel, kam prinesie rozšírenie funkčnej výbavy. Má zatiaľ najvyššiu funkčnú výbavu, akú sme testovali.

Cena navigátora: 379,90 EUR, babyCam – 199,90 EUR, BC 30 a vysielač – 169,90 EUR
Zapožičal: Garmin.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.