Je to stále softvér pre počítače alebo sa to začína podobať na iOS? Názory sa v tomto smere rôznia, ale dôležité je vedieť, že macOS Big Sur prešiel výraznou reformou, ktorá sa mi vo výsledku celkom páči.

Jednoznačne má bližšie k mobilným zariadeniam, ale to rozoberieme inokedy. Teraz by som sa rád zameral na rozšírenia pre natívny Apple prehliadač Safari, ktorý rovnako ako celý systém prešiel modernizáciou, a tá mu skutočne pristane. Je prehľadnejší, rýchlejší, intuitívnejšie sa ovláda a mojim osobným dôkazom je fakt, že som už viac ako týždeň nezapol žrúta batérie a výkonu, ktorý sa označuje ako Google Chrome :).

App Store

App Store

Tak sa pozrime na tie rozšírenia, ktoré nie sú nevídanou novinkou, v slabej miere boli zastúpené aj v minulosti, no teraz sa to dostalo na úroveň, ktorá je zaujímavejšia a využiteľnejšia. Áno, Google Chrome využíva pokročilejšie rozšírenia už dávnejšie, no Safari ho teraz predbehlo, nakoľko podporovaných aplikácií je slušné množstvo, pričom pochádzajú priamo z App Store, takže sú preverené, čím nevzniká extra veľké bezpečnostné riziko.

Kde nájdem a ako nainštalujem rozšírenia pre Safari?

Vývojári to v rámci macOS Big Sur spravili veľmi jednoducho, nakoľko všetky oficiálne podporované a preverené rozšírenia nájdete priamo v App Store, kde kliknete na inštalovať a razom je rozšírenie integrované v Safari. Áno, presne takto jednoduché to je.

App Store

App Store

Ešte raz ­– otvorte App Store, do vyhľadávania zadajte Safari a ihneď sa vám zobrazia všetky súvisiace aplikácie a rozšírenia, ktoré si môžete jednoducho nainštalovať a používať. Ešte jednoduchší spôsob je priamo vo webovom prehliadači – stačí prejsť kurzorom na hornú lištu, kliknúť na Safari a následne na položku rozšírenia, pričom budete okamžite presmerovaní do App Store.

Po nainštalovaní sa niektoré rozšírenia zobrazia automaticky v hornej lište a keď nie, tak ich môžete jednoducho spravovať v nastaveniach prehliadača. Opäť kliknete na Safari, následne nastavenia a rozšírenia. Tu uvidíte všetky nainštalované rozšírenia, aké majú povolenia a môžete ich aktivovať, deaktivovať alebo odinštalovať. Jednoduché a rýchle. V rozšíreniach nájdete napr. Pocket, 1Password, Bear a veľa iných zaujímavých aplikácií.

Prečítajte si aj:

Apple Watch: Mnohí používatelia sa pýtajú, čo znamená táto ikona?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE