Výskumníci z Ben-Gurionovej univerzity v Izraeli odhalili jednoduchú metódu, akou vás malvér dokáže odpočúvať.

Zraniteľnosť počítačov spočíva v tom, že audio čipy bežne používané v počítačoch dokážu „premapovať“ audio konektory na softvérovej úrovni. Jednoduchým softvérovým prepnutím je tak možné zmeniť port slúchadiel na port mikrofónu. Takže slúchadlá namiesto prehrávania zvuku slúžia ako membrána mikrofónu.

Ako demonštráciu použíli mladí inžinieri softvér s názvom SPEAKE(a)R. Ten vie oklamať audio čipy od Realteku, ktoré dnes nájdeme takmer v každom počítači. Po mnohých testoch prišli k záveru, že takouto metódou je možné nahrávať rozhovory v zrozumiteľnej kvalite na vzdialenosť niekoľkých metrov od počítača – závisí však aj na citlivosti a kvalite slúchadiel.

Malvér, ktorý používa podobnú metódu, vás tak dokáže odpočúvať aj v prípade, že si zablokujete mikrofón, prípadne mikrofón vôbec nemáte. Alternatívne môže takýto malvér vypnúť integrovaný mikrofón a radšej odpočúvať cez slúchadlá, ak tak získa kvalitnejší zvuk.

Ak pracujete s veľmi citlivými údajmi a bojíte sa takejto formy odpočúvania, možno najlepšou radou je nepoužívať slúchadlá, kým výrobcovia audio čipov nevydajú záplaty na túto bezpečnostnú dieru.

Zdroj: Tom’s Hardware