Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V minulom roku sa finančná skupina UNIQA stala generálnym partnerom lyžiarky Martiny Dubovskej. Vrcholová športovkyňa s česko-slovenskými koreňmi, ktorá súťaží za Českú republiku, vstupuje novej sezóny s novým zložením tímu, súčasťou ktorého sa stala aj bývala špičková slalomárka Veronika Velez Zuzulová, ktorá je ambasádorkou UNIQA už takmer 17 rokov.

V predchádzajúcej sezóne Svetového pohára 2021/22 obsadila Martina Dubovská (30) celkovo 17. miesto v slalome. Aj keď oproti minulej sezóne (celkovo bola desiata) si pohoršila, v novembri 2021 dosiahla svoj najlepší výkon vo fínskom Levi, keď skončila medzi šiestimi najlepšími pretekárkami v slalome a na zimných olympijských hrách v Pekingu bola 13.-ta.

„Celkovo by som minulú sezónu zhrnula tak, že som veľmi šťastná, že sa mi podarilo stabilne jazdiť medzi top dievčatami,“ komentuje Martina.  „Samozrejme, vedeli sme, že každá ďalšia  sezóna bude ťažšia. Vždy je jednoduchšie dostať sa hore ako sa tam trvalo udržať. Pracovali sme aj na dynamike a agresivite jazdy. Vďaka tomu sa mi v druhých kolách podarilo zlepšiť, aj keď daňou za to boli dve vypadnutia. A to sú body, ktoré mi nakoniec v celkovom rebríčku chýbali,“  bilancuje M. Dubovská.

Nový tím posilní Veronika Velez Zuzulová

Martina Dubovská vstúpi do novej sezóny s viacerými novinkami. Tím okolo nej sa rozrástol, čo by jej malo priniesť viac pohodlia a pokoja. Novým trénerom bude Chorvát Mislav Samaržija a členkou tímu je aj bývalá slovenská slalomárka Veronika Velezová-Zuzulová (37). K tímu sa pripojila so svojimi skúsenosťami z alpských svahov, ktoré neopustila ani po skončení kariéry a často pracovala ako komentátorka. Je preto dôkladne informovaná o aktuálnych udalostiach a súťažiach, čo môže Martine pomôcť neoceniteľným spôsobom k ďalšiemu zlepšovaniu.

Novým servismanom bude Dominik Bialobrzycki, ktorého si vybrala Martina a firma Kästle prisľúbila finančné krytie. Martina bude štartovať  na pretekoch Svetového pohára na lyžiach tejto tradičnej značky, ktorá sa pred časom dostala do českých rúk.

Pred novou sezónou

Po skončení minulej sezóny sa Martina cítila vyčerpaná, preto tomu prispôsobila letnú prípravu. Trochu ju skrátila a zamerala sa s tímom na kvalitu. „Odlyžovala som všetko, čo sme si predsavzali a kondičná príprava bola úspešná. To, ako letná príprava splnila moje očakávania a plány, sa však aj tak dozvieme až na pretekoch,“ usmieva sa lyžiarka.

Martina Dubovská plánuje v sezóne 2022/23 naďalej súťažiť najmä v slalome. Tréner by však chcel vyskúšať Martinu aj v niektorých obrovských slalomoch.  „Uvidíme, ako to pôjde v sezóne – aká bude forma a aký priestor zostane pre niečo nové. Pôjdeme pekne preteky po pretekoch,“ uvažuje Martina.

K domácemu vrcholu – zastávke Svetového pohára v Špindlerovom Mlýne v januári 2023 – pristupuje Martina ako ku všetkým ostatným pretekom. Špeciálne budú len v tom, že sa teší na miestnu podporu.  „Moji fanúšikovia ma budú tlačiť vpred a ja budem chcieť pre nich podať ten najlepší výkon.“

A aké ciele si Martina stanovila pre nadchádzajúcu sezónu? „Určite by som chcela podávať stabilné výkony a zajazdiť obidve kolá slalomu čo najrýchlejšie. Keď prichádzam do cieľa druhého kola, chcem vidieť na tabuli čísla v zelenej farbe. Samozrejme, mám v úmysle zaútočiť na najvyššie priečky. Najdôležitejšie je zostať zdravá a v silnej kondícii. Na tom môžeme stavať.“

UNIQA a alpské lyžovanie

Výber športovcov v oblasti lyžovania nie je pre UNIQA náhodný. Materská spoločnosť UNIQA Insurance Group so sídlom vo Viedni má podporu špičkových lyžiarov vo svojej DNA. Zjazdové lyžovanie sa v Rakúsku teší veľkej obľube a s nadsázkou sa dá povedať, že Rakúšania sa už rodia s lyžami na nohách. V Rakúsku UNIQA v minulosti spolupracovala s takými šampiónmi ako Stephan Eberharter, Benjamin Raich, Marlies Schild a v súčasnosti Marco Schwarz. UNIQA na Slovensku je už roky aj hlavným sponzorom vrcholových športovcov v alpských disciplínach.  Slovenská UNIQA spolupracuje s mimoriadne úspešnou slalomárkou Veronikou Velezovou-Zuzulovou už 17 rokov a už piaty rok sprevádza súčasnú svetovú hviezdu Petru Vlhovú.  Minulý rok pribudla spolupráca s Adamom Žampom a v ČR s reprezentantkou Martinou Dubovskou.

„Pre UNIQA pôsobiacu v Českej republike a na Slovensku je bonusom skutočnosť, že Martina má fanúšikov v oboch krajinách.  Partnerstvo vnímame ako komplexnú spoluprácu, nielen ako logo na čele športovca. Martina je cieľavedomá a húževnatá, vždy usmievavá a pozitívna osobnosť. Zdobí ju empatia a snaha pomáhať druhým, čo sú dôležité vlastnosti pre naše vzájomné partnerstvo,“ zdôraznila Silvia Vlasková, riaditeľka pre brand a marketing v UNIQA. „Ide nám o všestranné dôveryhodné aktivity, kde sa úspešný a populárny športovec môže stať ambasádorom našich hodnôt a influencerom v tom najlepšom zmysle slova.  Už v prvom roku spolupráce sa Martina opakovane prihlásila k podpore našich produktov a aktivít.  Teraz na jeseň sa podelí s verejnosťou o svoje skúsenosti v oblasti mentálnej prípravy vrcholových športovcov v rámci kampane na podporu duševného zdravia a psychickej rovnováhy,“ dodala Silvia Vlasková.

Kto je Martina Dubovská

Martina Dubovská (30) sa narodila v Třinci a žije v Liptovskom Mikuláši.  Jej otec je Slovák a matka Češka.  V detstve dokonca žila na tom istom sídlisku Pobreziny ako jej lyžiarska kolegyňa Petra Vlhová. Jej prvým trénerom bol otec, ktorý dbal na všestrannosť, takže okrem lyžovania sa venovala aj gymnastike a atletike. V juniorských ročníkoch súťažila za Slovensko, v dospelosti za Českú republiku. Tu na začiatku trénovala so Šárkou Záhrobskou-Strachovou. Nie je typom športovca, ktorý žiaril od svojich juniorských rokov.  Medzi špičku sa dostala pozvoľným tempom. V Svetovom pohári súťaží od roku 2011. Najväčší úspech dosiahla v sezóne 2020/21, keď trafila deväť slalomov SP a vo všetkých sa jej podarilo bodovať, trikrát dokonca aj medzi desiatkou najlepších. Celkovo obsadila desiate miesto v rebríčku slalomu.  Pritom ešte pred dvomi rokmi váhala, či má s lyžovaním pokračovať. Trpela zdravotnými problémami, slabšími výsledkami a nedostatkom financií. Ale to všetko je už minulosťou. V minulej sezóne skončila v slalome celkovo sedemnásta.

Značky: