Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Oceňovanie  výnimočných bankových projektov na Slovensku za uplynulý rok sa už stalo každoročnou tradíciou spoločnosti Mastercard. Aj tento rok získali banky trofeje za realizáciu špecifických a jedinečných projektov, zameraných na platobné karty, digitalizáciu, inovácie alebo udržateľnosť. Mastercard udelil celkovo jedenásť ocenení Mastercard Awards v jednotlivých kategóriách.

Slávnostné odovzdanie cien prebehlo ako súčasť konferencie Incard, ktorá sa konala 19. mája 2022 v Pezinku. Predstavitelia slovenských bánk si prevzali počas slávnostného večera viacero ocenení, celkovo v jedenástich kategóriách. Niektoré z bánk pritom získali hneď dve ceny.

Ocenenie Issuer získala Prima banka za najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov zrealizovaných vydanými kartami. Vydavateľ (issuer) je banka alebo iná finančná inštitúcia, ktorá vydáva kartu držiteľovi. Prima Banka si zároveň odniesla cenu v kategórii Mobile payments za najvyšší počet mobilných transakcií v počte a hodnote, počet digitalizovaných kariet do mobilných zariadení a implementáciu nových spôsobou platby, napr. Xiaomi Pay za rok 2022.

V kategórii Premium Card Issuer si za najlepšiu produktovú propozíciu a obchodné výsledky v oblasti prémiových kariet pre top affluent klientov odniesli zástupcovia VÚB banky. Získali aj cenu za inovatívny prístup v rámci internej komunikácie, kde porota ocenila e-koučing ich obchodnej siete. Zároveň toto ocenenie zahŕňalo aj  úspešné aktivity v oblasti externej komunikácie, napr. podporu eSportu a filantropie.

Cena eCommerce Issuer bola udelená spoločnosti 365.bank za najprívetivejšie online platby pre klientov. Tu sa hodnotil najväčší pomer transakcií nevyžadujúcich ovarenie a najvyšší pomer transakcií overených aplikáciou banky, ktorá podporuje biometriu. 365.bank bola zároveň ocenená za najvýraznejšie marketingové a produktové aktivity so zameraním na oblasť udržateľnosti, napr. ekologický účet a podporné aktivity spojené s výsadbou stromov.

Cenu Credit Card Issuer získala ČSOB za najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov realizovaných vydanými kreditnými kartami. Zástupcovia ČSOB tiež prevzali ocenenie za najvyšší relatívny nárast mobilných transakcií v počte a hodnote platieb.

Cenu Acquirer získala spoločnosť Global Payments za najväčší absolútny nárast objemu akceptovaných kartových transakcií u obchodníkov. Zároveň si zástupcovia tejto spoločnosti odniesli ocenenie za najvyšší počet obchodníkov využívajúcich službu terminál v mobile (Tap on Phone).

V neposlednom rade získala ocenenie Commercial Card Issuer Tatra banka za najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov realizovaných vydanými komerčnými kartami.

„Mnohé z trendov, ktoré hýbali celým bankovým sektorom v prvom pandemickom roku, pokračovali aj v roku 2021. Čoraz populárnejšie online transakcie si vyžadujú stále rýchlejšie spúšťanie inovatívnych projektov so zameraním na ďalšie zlepšovanie používateľského zážitku pri zachovaní vysokej bezpečnosti pre klientov. Slovenské banky opäť ukázali, že dokážu veľmi pružne reagovať na rýchlo sa meniace podmienky na finančnom trhu a poskytovať svojim klientom tie najlepšie platobné riešenia. Spoločne tak posúvame digitálne a smart platobné riešenia u nás stále ďalej,“ povedal Michal Čarný, generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko a Českú republiku.

 Prehľad odovzdaných ocenení:

Ocenenie Spoločnosť Odôvodnenie Mobile payments 2022 Prima Banka Najvyšší počet mobilných transakcií v počte a hodnote, počet digitalizovaných kariet do mobilných zariadení a implementácia nových spôsobou platby (napr. Xiaomi Pay) Premium Card Issuer 2022 VÚB Banka Najlepšia produktová propozícia a obchodné výsledky v oblasti prémiových kariet pre top affluent klientov Sustainable Issuer 2022 365.bank Najvýraznejšie marketingové a produktové aktivity so zameraním na oblasť udržateľnosti (napr. ekologický účet a podporné aktivity spojené s výsadbou stromov) Commercial Card Issuer 2022 Tatra Banka Najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov realizovaných vydanými komerčnými kartami Issuer 2022 Prima banka Najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov zrealizovaných vydanými kartami Acquirer 2022 Global Payments Najväčší absolútny nárast objemu akceptovaných kartových transakcií u obchodníkov Credit Card Issuer 2022 ČSOB Najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov realizovaných vydanými kreditnými kartami eCommerce Issuer 2022 365.bank Banka s najprívetivejšími platbami online pre klientov (najväčší pomer transakcií nevyžadujúcich ovarenie a najvyšší pomer transakcií ovarených aplikáciou banky, ktorá podporuje biometriu) Special Mention 2022 Global Payments Najvyšší počet obchodníkov využívajúcich službu terminál v mobile (Tap on Phone) Special Mention 2022 VÚB banka Inovatívny prístup v rámci internej komunikácie (e-koučing obchodnej siete), ale aj externej komunikácie (aktivity v oblasti eSport a podpora filantropie) Special Mention 2022 ČSOB Najvyšší relatívny nárast mobilných transakcií v počte a hodnote platieb

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.