Oxymetre, špecializované zariadenia na meranie okysličenia krvi, tu už boli dávnejšie, avšak v súčasnosti je ich význam oveľa väčší.

Pomocou neho sa totiž dá odhaliť, že máte niečo s dýchaním aj vtedy, ak nemáte typické príznaky pre COVID-19 ako je kašeľ, dýchavičnosť či zvýšená telesná teplota. A aj pri odhalení tejto choroby viete pomocou neho zistiť, nakoľko je to s vami vážne pri jeho priebehu.

Oxymetre fungujú na princípe neinvazívneho merania okysličenia krvi, pričom používajú optické pulzy na presvietenie cievy na končeku prsta. Okrem hodnoty saturácie krvi SpO2 merajú aj pulz a tzv. Pi koeficient (perfúzny index). Základnou funkciou tohto zariadenia je ale zmerať obsah oxyhemoglobínu v arteriálnej krvi. Táto hodnota SpO2 vyjadrená v percentách potom hovorí nielen o chorobe COVID-19, ale aj ďalších chorobách ako sú srdcová nedostatočnosť, priedušková astma, chronická obštrukčná choroba pľúc či syndróm spánkového apnoe.

My sme testovali zariadenie MANTA AFK YK010 s OLED displejom, ktoré pohodlne v domácich podmienkach zmeria všetky tri hodnoty. V podstate je to niečo ako štipec, ktorý sa nasadí na koniec prsta a spustí sa meranie. Výsledky sú pripravené do 5 sekúnd. Na OLED displeji vidíte aj grafickú podobu pulzu. Pokiaľ si nameriate hodnotu od 93 po 99 %, ste v poriadku. Hodnota pod 93 % ale nad 90 % je už na návštevu lekára a pokiaľ je to pod 90 %, je to alarmujúci stav s nutnosťou okamžitého riešenia.

Ďalším údajom je už spomenutý perfúzny index. Jeho hodnota je v tomto prípade od 0,3 % po 25 % a je to intenzita akou sa dostáva krv od srdca až po konček prsta. Čím vyššie, tým lepšie. Zariadenie má aj hlasovú signalizáciu dosiahnutia hraničných hodnôt, ktoré sa dajú aj nastaviť. Súčasťou dodávky je aj šnúrka na krk.

Prístroj vám umožní presne a rýchlo zmerať tieto hodnoty a dá sa používať v každodennom živote aj celou rodinou. Včasné zistenie tichej hypoxie potom umožňuje rýchlu reakciu a predídete tak ďaleko väčším komplikáciám. Oxymeter je napájaný dvoma batériami AAA, batérie nie sú súčasťou balenia.

Prirodzene, hodnotu SpO2 merajú aj niektoré inteligentné hodinky ako je napr. Garmin VENU, Amazfit GTR 2 alebo aj veľmi lacné Maxcom FW20 Soft. A meranie je aj tu pomerne presné, ale trvá o poznanie dlhšie ako na tomto špecializovanom prístroji.

Cena: 14,89 €, k produktu dostanete aj balenie 10 kusov chirurgických rúšok

Zapožičal: Agem Computers

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.