Na výstave CES sme sa zastavili aj v stánku spoločnosti Omron. Je to firma, ktorá sa zameriava na meranie tlaku krvi, čo je mimoriadne dôležitý údaj pre zdravie človeka. Zmerať pulz, to dnes dokážu aj tie najlacnejšie hodinky z Číny, ale merať tlak, to už je vyslovená špecialita. 

Omron na meranie tlaku používal doteraz manžety, ktoré ste si nasadili na ruku, do manžety sa napumpoval vzduch a meranie prebiehalo pri jeho vypúšťaní. Je to veľmi podobné ako v prípade, že idete k lekárovi. Meranie je presné, ale nie veľmi pohodlné. Musíte si nasadiť manžetu a to vyžaduje aj dať si dole niektoré kusy oblečenia.

Omron teraz prišiel na výstave CES s úplnými novinkami. Prvou z nich je HeartVue – sú to hodinky, ktoré v sebe obsahujú integrovanú manžetu. Pomocou nej sa realizuje ten istý postup ako v prípade manžety umiestnenej na hornej strane ruky – cítite aj nafukovanie manžety a postupný pokles tlaku. Pri meraní by ste mali sedieť a byť ticho. Hodinky podľa tvrdenia firmy Omron merajú tlak s klinickou presnosťou a na trh sa dostanú na jar tohto roka. Okrem toho hodinky merajú aj počet prejdených krokov, spálených kalórií a prejdenú vzdialenosť. Sú ale rozmerovo väčšie ako bežné inteligentné hodinky.

Druhý produkt je ešte zaujímavejší, sú to opäť hodinky a prichádzajú pod názvom Project Zero 2.0. Sú to inteligentné hodinky, ktoré sa dizajnom nelíšia od iných inteligentných alebo klasických hodiniek a pritom ponúkajú aj údajne rovnako presné meranie tlaku krvi.

Zástupcovia firmy Omron nechceli prezradiť, na akom princípe tieto hodinky merajú tlak, ale všetky špecifikácie a cenu oznámia vtedy, keď tieto hodinky ako presný nástroj na meranie tlaku krvi uzná americká komora lekárov. Firma tiež podala na tento produkt patentovú prihlášku. Faktom je, že tu žiadnu nafukovaciu manžetu nenájdete. Aj v tomto prípade ide o hodinky, ktoré zisťujú všetky iné údaje zo životného štýlu človeka, prirodzene ukazujú aj čas a merajú aj kvalitu spánku ak ich máte v noci na ruke.

Viac o meraní tlaku krvi: 

Tlakomer Omron M7 Intelli IT s prepojením na smartfón

Značky:

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.