Výskumníci z univerzity v Bostone a v Sydney vytvorili nový typ chirurgického lepidla, ktoré v priebehu minúty vyplní a teda zapečatí akúkoľvek ranu na ľudskom tele.

Ošetrenie rán sa neraz nezaobíde bez šitia či aspoň použitia náplasťových stehov. V prípade vnútorných zranení je ich liečba omnoho komplikovanejšia.

Podľa lekárov by sa mal ideálny chirurgický materiál na ošetrenie zranení vyznačovať nasledujúcimi vlastnosťami – mal by byť elastický, priľnavý, netoxický a biokompatibilný. Napriek tomu väčšina tesniacich prostriedkov spĺňa jednu nanajvýš dve z týchto požiadaviek.

Aj práve z tohto dôvodu sa výskumníci z americkej Northeastern University a austrálskej University of Sydney pustili do vývoja nového chirurgického „lepidla“, ktoré by bolo vyhovujúce po každej stránke.

Výsledkom ich snahy je MeTro, vysoko elastické a adhezívne chirurgické lepidlo, ktoré utesní akúkoľvek ranu behom 60 sekúnd za použitia výlučne UV svetla. Ide o biokompatibilný materiál vytvorený z proteínov, ktoré sú podobné práve tým, ktoré tvoria elastín u ľudí. Zmena koncentrácie týchto proteínov umožnila výskumníkom vytvoriť hydrogély s rôznou škálou elasticít. Vďaka tomu je MeTro ideálnou voľbou aj na utesnenie rán v tkanivách, ktoré sa neustále sťahujú a rozpínajú, ako sú napríklad pľúca, srdce alebo tepny – u ktorých hrozí opätovné roztvorenie rany.

Lepidlo MeTro sa doposiaľ testovalo len na zvieratách. Úspešne vyplnilo otvorenú tepnu či ranu v pľúcach u potkanov a ošípaných. U ľudí by si mohlo nájsť svoje miesto práve v prípade liečby vážnych vnútorných zranení zapríčinených dopravnými nehodami alebo oblastiach postihnutých vojnou.

Zdroj: Engadget

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: