Rozruch okolo konca tohto operačného systému vznikol už niekoľko rokov pred jeho samotným koncom. Svoju najvyššiu vlnu mala debata o potrebe systém zo strany Microsoftu zanechať v čase vydania Windows 10, teda ešte v roku 2015. Ako to nakoniec vyzerá a čo z toho plynie? Tu je článok presne pre vás.

Definitívny koniec podpory pre bežných používateľov bol oznámený s dátumom 14. 1. 2020. Ak teda ešte stále máte tento systém, nebudete naň dostávať žiadne aktualizácie. Neznamená to nutne koniec vášho sveta Windows 7, no bude sa vám s týmto systémom žiť čoraz ťažšie.

Prečo sa Microsoft o svoj systém nestará?

Používatelia si na tento systém zvykli a po nie celkom optimálne prijatom systéme Windows Vista to bola pre mnohých spása. My sme v minulosti testovali aj Windows Vista a tento systém, hoci nebol dokonalý, sa nám páčil a ukazoval možnosti nových zariadení a toho, kam môže svet Windows napredovať. Windows 7 je tu od októbra 2009.

Microsoft sa o svoje produkty stará, a to poriadne dlho. Zvyk používateľov je skrátka zvyk a neochota niečo meniť je veľká. Poskytoval tak pre tento systém servis naozaj po dlhú dobu. To aj napriek tomu, že niektorí výrobcovia už pre tento systém neposkytovali ovládače pre svoje hardvérové zariadenia.

Hlásenie o tom, že Windows 7 má najlepšie dni za sebou

Hlásenie o tom, že Windows 7 má najlepšie dni za sebou

Operačný systém Windows 7 funguje prirodzene aj naďalej. Veď tí, čo ho máte, ste sa o tom mohli presvedčiť sami. Zobrazuje sa však upozornenie o tom, že už nie je chránený. Systém sám o sebe bude fungovať, postupne ho však budú opúšťať rôzne aplikácie. Napríklad aj z toho dôvodu, že bude zraniteľný.

Nové verzie vašich obľúbených programov už nemusia byť kompatibilné s Windows 7. Ani tu nečakáme veľkú pohromu a nejaký rok či viac nemusíte zaznamenať problémy s kompatibilitou softvéru. Microsoft so svojím prehliadačom Edge na báze Chromium bude tento systém podporovať, rovnako ako Google Chrome. Obaja výrobcovia zhodne do 15. júla 2021. Nakoniec aj Total Commander vám stále funguje až po verziu Windows 95.

Výnimku tiež tvorí program Microsoft Security Essentials, ktorý bude zatiaľ podporovaný a dostávať antivírusové definície. Program, podobne ako aj ostatné od výrobcu nainštalované aplikácie v systéme, má rovnaký životný cyklus ako systém. Teda nové definície škodlivých kódov dostane, vylepšenia už ale nie.

Service Pack

Opravné balíčky pre tento systém môžu existovať, a to dvojakého druhu. V prvom prípade môže ísť o podvrh, keďže firma už systém nepodporuje a nebude vydávať takéto kumulatívne záplaty. Druhý prípad je, že špecializované opravy pre firemné licencie sa dostanú na internet a odtiaľ ich používatelia budú môcť kumulovať priamo do inštalačného obrazu Windows. Dočkať sa tak môžete inštalátora pre Windows 7 aj s aktualizáciami presahujúcimi dátum oficiálneho skončenia podpory pre domácich používateľov. Situácia bude nejasná a uvidíme, kam tvorcovia škodlivých kódov so svojou kreativitou zájdu.

Windows 7 a firmy

Licencie pre firemné prostredie a verzie Windows 7 Professional a Enterprise sú trochu iný prípad. Tu sa dá zakúpiť rozšírená podpora Windows 7 Extended Security Updates (ESU) až na tri roky. Bude poriadne drahá a na počítač sa bude platiť 50 $ prvý rok, 100 $ druhý a tretí rok 150 $. Firmy tak predsa len ešte môžu oddialiť prechod na Windows 10, a to do januára 2023.

„Windows 7 bez podpory. Bude to znamenať apokalypsu ako aféra Y2K v roku 2000?“

V tomto prípade ide tiež len o bezpečnostné aktualizácie, žiadnych vylepšení sa systém nedočká. Rovnako tak ani nových ovládačov pre hardvér, ak ich sami výrobcovia nevydajú. Budú firmy, ktoré si túto podporu zakúpia, zatiaľ je známy prípad nemeckej vlády, ktorá pre svoje inštitúcie takúto podporu naozaj zakúpila. Zaplatí za to v prepočte okolo 800 000 eur.

Bezpečnostné aktualizácie

Problémom zraniteľností nie je len to, že sú. Microsoft ich však aj verejne ohlasuje. Firma, ktorá vyrobí aktualizačný balík na opravu chýb a zverejňuje, čo všetko opravuje. To je ale mierne odlišný prípad a vzťahuje sa na potrebu aktualizovať systém. Útočníci teda presne vedia, aké chyby systém má a priamo na to sa sústreďujú. Chyby sú známe, stačí ich zneužiť a v systéme, ktorý nemá najnovšie záplaty na známe problémy, je to podstatne jednoduchšie.

Môžete, prirodzene, použiť antivírusový systém. Výrobcovia antivírusov oficiálne potvrdzujú, že chránia systém vo viacerých oblastiach. Zablokujú škodlivý kód, ktorý sa dostane cez webový prehliadač a takisto striehnu na niektoré prístupové cesty v operačnom systéme. Stále to však nebude stačiť

Windows 10 – najlepší všetkých čias

Bolo by zároveň trochu smutné, ak by najnovší systém a produkt tejto firmy nebol to najlepšie, čo by ste mohli používať. Zmena ovládania, prehadzovanie prvkov z Ovládacieho panelu do aplikácie Nastavenia a iné záležitosti boli kozmetické zmeny. Nepotešili a dizajnovo sa systém tiež neukázal ako najkrajší všetkých čias. Práve Windows XP bol považovaný za dizajnovú lahôdku, Vista aj „sedmičky“ v tomto trende pokračovali ďalej.

S príchodom Windows 8 sa začala schizofrenická zmena návrhu toho, ako má nový systém vyzerať. V mnohých prípadoch sa po ikonách zľahla zem a zostali len textové popisy. Ponuka Štart zobrazená na celú obrazovku neochotu prijať radikálne iný systém úplne zaklincovala. Opäť to bolo otázkou zvyku a času. Priznávame ale, že veľa vecí nefungovalo správne a nový systém ste reálne nepotrebovali. Ak ste mali nejaké nové zariadenie, stále boli ovládače pre Windows 7. Mohli ste pri ňom zostať. Windows 8.1 bola veľká aktualizácia a vlastne samostatne vnímaný systém zo strany Microsoftu.

Najlepšie, čo môžete teraz urobiť, je prejsť na Windows 10. Z nášho pohľadu je to najlepší systém Windows a skúsenosti z rôznych počítačov, na ktorých sme ho testovali, to dokazujú. Nejde len o novinky a kozmetické vylepšenia, ale o celkovú podporu zo strany výrobcu systému ako aj výrobcov aplikácií a hardvéru.

To, čo v skutočnosti mnohých používateľov odrádza, sú problémy s aktualizáciami. Tých je mnoho, všetky sú hodené do jedného vreca a vy ste tak po aktualizácii ani nemuseli naštartovať systém. Postupne sa však aktualizácie oddeľujú, a tak si môžete stiahnuť nové ovládače pre systémové komponenty, BIOS alebo grafický ovládač bez toho, aby sa vám stiahli aj iné opravy. Tie totiž potom znefunkčnili Wi-Fi, Bluetooth alebo ovládač zvuku. To sú problémy, ktoré mnohým za to nestoja a aktualizácie odkladajú, kým sa to len dá.

V tomto smere sa Desiatky vyvinuli a teraz je kontrola kompatibility ešte dôslednejšia. Bolo bežné, že na niektorých notebookoch sme dostali veľkú aktualizáciu až po dvoch mesiacoch, čo sme ju mali na inom počítači. Po tom, čo výrobca počítača aktualizoval systémové ovládače svojho notebooku a špecifické ovládače zariadení, sa povolila inštalácia novšej verzie. Podobne to bolo aj so softvérovou výbavou.

Prehľad aktualizácií vo Windows 10. Rozdelené do kategórií

Prehľad aktualizácií vo Windows 10. Rozdelené do kategórií

Prípad sa týka starších programov, ktoré priamo vyžadujú tesnú previazanosť so systémovými ovládačmi. Napríklad VMware Workstation alebo ESET Endpoint Encryption. Aktualizačný proces skontroloval, čo máte v systéme nainštalované a zobrazil upozornenie o potenciálnych problémoch. Do ich vyriešenia ste nemohli pokračovať a prejsť na novšiu verziu Windows. Tento postup je správny a v čase, keď bol systém naozaj pripravený, sa aktualizácia nainštalovala.

Oprava systému

Možnosti opravy Windows 10, ak sa nepodarí systém korektne spustiť

Možnosti opravy Windows 10, ak sa nepodarí systém korektne spustiť

Silnou stránkou Windows 10 je práve schopnosť nenechať vás bezradných. Možno si pamätáte časy s Windows 95, kedy ak ste sa nedostali do systému, vaše šance na nápravu boli veľmi malé. Postupne sa to zlepšovalo, Windows XP s bodom obnovy priniesol spásu, avšak tiež nebola vždy úplne nápomocná. Najlepšiu podporu na obnovu, keď sa systém pokazí a nenaštartuje, poskytuje práve Windows 10. Máte k dispozícii nástroje na odinštalovanie aktualizácií, záchranu súborov a takisto aj prístup k zašifrovanému disku cez BitLocker. Potrebujete ešte smartfón, cez ktorý zistíte kód na odomknutie ak ste ho uložili do konta Microsoft, ale je to možnosť ako neprísť o súbory.

Je bežnou súčasťou, že notebook alebo počítač obsahuje rozdelenie disku tak, aby ste tam mali inštalačné súbory. Pri chybe sa môžete pokúsiť systém preinštalovať bez toho, aby ste o svoje súbory prišli.

Windows 10 ešte stále zadarmo

Prejsť na nový systém je stále možné. Microsoft síce postupne prestal poskytovať prechod na Windows 10, ako naň upozorňoval kedysi, stále je ale možný. Potrebujete na to nástroj Media Creation Tools. Takto ho zadáte do vyhľadávača a môžete ho stiahnuť. Potrebujete DVD alebo 8 GB flashdisk a môžete si vytvoriť bootovacie médium. Všetko prebehne automaticky od stiahnutia až po prípravu boot sektora na danom médiu. Po reštarte počítača nabootujete z inštalačného disku a upgradujete na Windows 10 so zachovaním vašich súborov alebo si zvolíte kompletné premazanie disku a čistú inštaláciu.

Tento postup je legálny a zastúpenie Microsoftu na Slovensku o ňom hovorí ako o možnom spôsobe prechodu na Desiatky. Aktivácia prebehne automaticky, za predpokladu, že máte legálnu licenciu na Windows 7.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.