Mať dobrú myš, naozaj prispeje k lepšej produktivite. Alebo aspoň k pohodlnejšiemu ovládaniu systému Windows.

Vývoj myší je niečo, s čím sa stretávame dodnes. Menia sa tvary, spôsob držania, funkcie a pribúdajú špeciality navyše. Veľmi som si obľúbil myš Logitech M560 kvôli trom veciam. Tvaru, počte tlačidiel a rýchlemu rolovaciemu koliesku.

Kedysi mali myši dve tlačidlá, niektoré lepšie tri a pripadalo nám to postačujúce. Potom pribudlo rolovacieho koliesko, guľôčku nahradil optický snímač a to bola veľká revolúcia. Rolovanie obsahom bez toho, aby sme museli klikať na posuvník poriadne spríjemnilo prácu.

Dve tlačidlá navyše spríjemnilo prácu ešte viac. Takže 5 a viac tlačidlová myš je vynikajúca vec. Na pohyb tam a späť po webe alebo v Prieskumníku. Je však stále dosť používateľov, ktorí myš nijako výrazne neevidujú a proste nejakú používajú. Keď sa chcú vrátiť o krok späť, tak zamieria kurzorom na príslušné tlačidlo.

Je to trochu zdržujúce a priznávam, veľmi som si na pohyb tam a späť cez tlačidlá myši zvykol. Prežijem myš s káblom, ale túto súpravu tlačidiel nech má.

Druhou vecou je rolovacie koliesko, ktoré sa tu prepína medzi dvomi režimami. Pri tejto myši výrobca integroval mechanizmus priamo do kolieska. Dá sa stlačiť a prepnúť medzi krokovým režimom a super rýchly rolovaním, nie je to ale tlačidlo. Tlačidlo ale pridal pred koliesko. A navyše je toto koliesko s funkciou naklápania, takže aj tu máte ďalšie dve tlačidlá navyše.

Všetko sa dá nastaviť a pokojne si môžete zameniť funkcie tlačidiel alebo im pridať spustenie aplikácie, či napríklad stlmenie zvuku vo Windows. Softvér od výrobcu má množstvo možností nastavení. Batéria v myši vydrží niekoľko mesiacov, takže s týmto si netreba robiť starosti. Snímač tejto myši výrobca nazýva „invisible“, takže myš neruší žiadny červeným svetlom zospodu.

Super rýchle rolovanie je fantastická vec na prechádzanie dlhých dokumentov. Má svoju zotrvačnosť a stačí ho roztočiť a bude sa ešte niekoľko sekúnd točiť a samozrejme rolovať obsahom, ak bude aký rolovať. Po pár dňoch získate dosť cviku, aby ste vedeli „preletieť“ vo Worde dve tri strany podstatne rýchlejšie ako neustálym rolovaním klasického krokového kolieska.

To isté využijete v Exceli, PowerPointe, na dlhých webových stránkach. Skrátka všade, kde je veľa vertikálneho obsahu. Rozdiel je v tom, že sa nenarobíte a viete sa pekne vracať medzi obsahom dlhokánskeho dokumentu.

A dobrá myš je naozaj niečo, čo pri práci využijete. Odporúčam ju aj vám, stojí okolo 45 EUR. Siahnuť môžete aj po iných alternatívach. Keď aj nebudete chcieť platiť za tento typ kolieska, určite odporúčam myš s viacerým než základnými tlačidlami. Odrazu bude práca v systéme výrazne pohodlnejšia, uvidíte to sami.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Aktualizujte si myši a klávesnice Logitech, môžu obsahovať zraniteľnosť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.