Detská finančná gramotnosť a technológie idú ruka v ruke. Výborným príkladom je mKonto pre deti, ktoré ponúka mBank a ktoré naučí deti finančnej samostatnosti. Zároveň ide o výborný spôsob, ako oboznámiť dieťa s internetbankingom a mobilným bankovníctvom a ako mu sprístupniť najnovšie inovácie platenia smartfónom.

mKonto pre deti je určené pre deti od narodenia až do 15 rokov. Účet môžete svojej ratolesti otvoriť vy, pričom jeho detský účet môžete sledovať a plnohodnotne ovládať vo svojom internetbankingu. K účtu je tiež možné zriadiť až 4 sporiace účty eMax Plus so zvýhodneným úrokom, pomocou ktorých si môže dieťa sporiť a odkladať peniaze. A práve sporenie a hospodárenie s peniazmi je najlepší spôsob, ako naučiť deti finančnej samostatnosti.

Účet ako nástroj finančnej gramotnosti

Rozhodnutie, či dávať deťom vreckové v hotovosti alebo na účet je na vás, avšak vedzte, že Slovensko patrí medzi lídrov v bezkontaktných platbách a môže sa pochváliť výbornou infraštruktúrou platobných terminálov. Nie je teda problém platiť iba kartou či smartfónom alebo si v prípade potreby vybrať hotovosť.

Pokiaľ sa rozhodnete dávať svojmu dieťaťu vreckové, je vhodné robiť tak v pravidelných intervaloch. Napr. mesačne alebo týždenne v menších sumách, pokiaľ by malo dieťa problém hospodáriť s peniazmi počas celého mesiaca. Časom ho možno naučíte pracovať s peniazmi tak, aby mu vydržali celý mesiac a detský bankový účet je v tomto smere výborným pomocníkom.

Vreckové na detskom bankovom účte prináša niekoľko výhod – peniaze sú v bezpečí a dieťa ich nestratí. Z dlhodobého hľadiska a budovania finančnej gramotnosti však väčšia výhoda spočíva v tom, že dieťa si môže pomocou svojho účtu kontrolovať, aké malo výdavky. mBank ponúka v tomto smere praktické kategorizovanie platieb, ktoré uľahčuje prehľad o výdavkoch na nové oblečenie, jedlo, zábavu alebo kino.

Detský bankový účet je sám o sebe výborným nástrojom na budovanie finančnej gramotnosti. Dôležitá je však aj výchova. Dieťaťu treba vysvetliť, aké všetky náklady súvisia s každodenným životom a že by si na veci, po ktorých túži, malo našetriť. Pôžičky nie sú tým správnym riešením. Radšej by si mali odkladať 10 až 20 % zo svojho vreckového a tvoriť si tak rezervu pre budúcu spotrebu alebo nepredvídateľné životné situácie. Dieťa si môže v rámci mKonta pre deti svoje výdavky kontrolovať a môže si aj presúvať peniaze na vlastný sporiaci účet – môže ich mať až 4.

Samozrejme, na nový bicykel si dieťa asi z bežného vreckového nenašetrí, ale môže sa podieľať na jeho kúpe určitou čiastkou. Malo by ho to motivovať a ovplyvniť jeho premýšľanie o peniazoch, aby nemíňalo na zbytočnosti. V rámci finančnej gramotnosti mu tiež môžete vysvetliť princíp porovnávačov cien, aby si vedelo kúpiť veci výhodnejšie alebo mu vysvetliť, aké všetky náklady súvisia napr. s letnou dovolenkou alebo letným pobytom v tábore. A pokiaľ minie všetko vreckové skôr, vysvetlite mu aj princíp pôžičiek a úrokov. Jednu modelovú mu môžete vytvoriť a každý mesiac mu strhávať pár drobných z jeho vreckového.

Oboznámenie sa s technológiami

S mKontom pre deti sa váš potomok tiež zoznámi s ovládaním internetového bankovníctva a mobilnej aplikácie. Má k nemu vlastný pasívny prístup, v rámci ktorého si môže kontrolovať vlastné účty a presúvať si peniaze medzi nimi. Plnohodnotne ovládať detský účet však môžu iba rodičia. Mladý majiteľ účtu bude môcť využiť aj najnovšie inovácie platenia smartfónom pomocou služby Google Pay. K tomu bude potrebovať bezkontaktnú platobnú kartu, ktorú môžu zadarmo získať deti od 8 rokov, a to bez podmienok. Zadarmo je aj samotný účet a dieťa dostane s platobnou kartou aj 3 výbery mesačne z akéhokoľvek bankomatu v SR zadarmo.

mKonto pre deti je možné založiť cez internet alebo priamo na pobočke mBank. Pokiaľ ste už klientom tejto banky, o detský účet môžete požiadať priamo vo vašom internetbankingu. Následne už iba podpíšete zmluvu na pobočke alebo u kuriéra a ako zákonný zástupca získate zvýhodnený sporiaci účet aj pre seba.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu