Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kriminálnikovi, podozrivému z ekonomickej trestnej činnosti, zaistili počítač. Podarí sa ho usvedčiť? Preskúmať digitálne stopy a zistiť ďalšie podrobnosti prípadu je úloha pre skúsených vyšetrovateľov, tentoraz sa s ňou však pasovali účastníci súťaže, ktorá medzi stredoškolákmi vyhľadáva talenty na kybernetickú bezpečnosť. S náročnými zadaniami si najlepšie poradila víťazná trojica zo žltého tímu, ktorého členmi boli študenti SPŠE Prešov, SOŠ Košice a SŠ Nové Zámky. V slovenskom finále európskeho podujatia, ktoré sa konalo v priestoroch spoločnosti ALEF, predčili svojich súperov a získali historicky prvé víťazstvo v Stredoškolskej súťaži v kybernetickej bezpečnosti (www.kybersutaz.sk).

Do príbehu so zadržaným počítačom sa naplno ponorilo štrnásť študentov. S náročnými úlohami si v priestoroch spoločnosti ALEF Distribution SK najlepšie poradil tím, ktorého súčasťou bol aj Vranovčan Peter Melniček.

Spôsob, akým bola súťaž vymyslená, ma veľmi bavil. Pri väčšine úloh sme sa zapotili, vôbec to nebolo jednoduché. Naozaj preverili všetky moje zručnosti,“ hovorí Melniček. Študent sa do súťaže prihlásil ako štvrták Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. „Hlásilo sa aj veľa mojich spolužiakov. Ja som súťaživý typ a mám rád výzvy, takže keď sa objavila táto príležitosť, ani som dlho nerozmýšľal. Veľmi ma potešilo, že finále bolo takéto praktické,“ hovorí.

Úlohy z reálneho života

Cesta do finále sa začala už počas školského roka 2019/2020 v dvoch online kolách. Kým v prvom z nich súťažiaci preukazovali najmä svoju všeobecnú orientáciu v problematike kybernetickej bezpečnosti, v druhom riešili praktické úlohy. Skutočná previerka schopností na nich ale čakala až v špičkovo vybavených školiacich miestnostiach spoločnosti ALEF.

Museli spraviť forenznú analýzu, preskúmať zaistené digitálne stopy a zistiť čo najviac podrobností o prípade,“ hovorí Ladislav Bačo, expert na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti LIFARS, ktorý zadania pripravoval. Dvadsaťštyri súvisiacich úloh si od súťažiacich vyžadovalo znalosti z oblastí analýzy operačnej pamäti či škodlivého softvéru, študenti sa museli vyznať aj v sieťovej komunikácii, analyzovali e-mailovú komunikáciu a indície nachádzali napríklad i v histórii prehliadača. Nemenej dôležitá ako teoretické a praktické zručnosti bola aj schopnosť pracovať v tíme. Zároveň boli táto spolupráca a jednotlivé úlohy koncipované tak, aby sa účastníci finálového kola naučili aj niečo nové a prakticky si to vyskúšali.

Úlohy boli inšpirované reálnymi prípadmi zo Slovenska i zo sveta a vychádzajú aj zo skutočných problémov, ktoré riešime pre klientov z Fortune 500,“ hovorí Bačo.

Úspešná slovenská premiéra

Do súťaže sa zapojili približne dve tisícky študentov. Prvým kolom ich prešlo takmer 1600, no úspechom v druhom kole mohlo pochváliť už len necelých 150.

Kybersúťaž vznikla ako snaha zaplniť medzeru vo vzdelávaní,“ hovorí predseda súťažného výboru Miroslav Brvnišťan z organizácie AFCEA Slovakia, ktorá slovenskú časť podujatia organizuje. „Aj takouto zaujímavou formou sa snažíme osloviť stredoškolských študentov, posilniť ich záujem o problematiku kybernetickej bezpečnosti, vyhľadať najväčšie talenty a zároveň získať prehľad o úrovni vedomostí. Okrem toho pomáhame učiteľom a školám držať krok s modernými trendmi v tejto oblasti, ktorá sa prudko a dynamicky vyvíja.

Kybersúťaž sa na Slovensku konala po prvý raz, v Európe má však pod názvom European Cyber Security Challenge už päťročnú tradíciu. Pod záštitou Európskej komisie a agentúry ENISA (European Union Agency for Cybersecurity) na najlepšie tímy z jednotlivých krajín v budúcnosti čaká európske finále, ktoré sa bude konať najbližšie v Prahe.

Veľmi radi podporujeme podujatia, ktoré smerujú k vzdelávaniu, pretože len vzdelaní ľudia vedia spoločnosť posunúť ďalej. Sami sa venujeme vzdelávacím aktivitám, dlhodobo na Slovensku školíme tisíce ľudí. Sme preto veľmi radi, že sme mohli prispieť k tomuto cieľu aj takou drobnosťou, akou je poskytnutie našich priestorov pre túto súťaž,“ hovorí Martin Čársky, riaditeľ spoločnosti ALEF Distribution SK.

Výsledky súťaže nájdete na www.kybersutaz.sk.

Značky: