Pri výbere nových hodiniek či fitness náramku je vhodné brať do úvahy aj mobilné aplikácie k daným zariadeniam.

Fitbit

Fitbit je mobilná aplikácia pre inteligentné hodinky a fitness náramky značky Fitbit. Dostupná je pre Android a iOS, k dispozícii je tiež webové rozhranie a aplikácia pre Windows 10. Fitbit je pravdepodobne jediná mobilná aplikácia k nositeľnému zariadeniu, ktorá ponúka aj platené prémiové členstvo.

Toto členstvo si budete môcť vyskúšať aj bez platenia, nakoľko všetky nové produkty od Fitbitu, ktoré boli uvedené na trh od roku 2020, obsahujú skúšobné prémiové členstvo na obdobie 3 až 6 mesiacov. Sami si teda môžete overiť, či vám Fitbit Premium prináša pridanú hodnotu.

Fitbit má efektné a moderné používateľské rozhranie. Aplikácia kladie veľký dôraz na analýzu spánku a stresu, okrem toho ponúka prehľadné podanie ostatných všeobecných informácií o zdraví. Súčasťou aplikácie sú rôzne tréningy a návody, ako správne meditovať. Fitbit tiež ponúka vlastnú sociálnu minisieť, ktorá je zameraná na fitness.

Aplikácia Fitbit
Aplikácia Fitbit

Garmin Connect

Garmin Connect je mobilná aplikácia pre zariadenia značky Garmin. K dispozícii je tiež cez webové rozhranie. Táto aplikácia patrí medzi naše najobľúbenejšie a zároveň aj najkomplexnejšie. Napriek tomu dokáže podať namerané dáta v zrozumiteľnej podobe. Garmin Connect ponúka veľké množstvo odznakov, ktoré môžete zbierať a ktoré vás môžu motivovať k tomu, aby ste každý deň plnili počet krokov, ktoré máte prejsť za deň alebo ste pravidelne behali či bicyklovali sa.

Garmin Connect ponúka veľké množstvo funkcií. Niektoré z nich sú dostupné iba pre špecifické zariadenia od tohto výrobcu. Príkladom sú niektoré bežecké funkcie, ktoré môžete využívať v kombinácii s hodinkami Forerunner, avšak nebudú vám fungovať v kombinácii s modelmi radu Vivoactive alebo Venu.

Pridanou hodnotou aplikácie je funkcia Garmin Coach. Tá vám vygeneruje detailný bežecký plán s cieľom pripraviť vás na 5 km alebo 10 km beh alebo na polmaratón. Ak si potrpíte na detailné štatistiky, Garmin Connect odporúčame.  

Aplikácia Garmin Connect
Aplikácia Garmin Connect

Huawei Zdravie / Huawei Health

Huawei Zdravie je mobilná aplikácia pre nositeľné zariadenia značiek Huawei a Honor. K dispozícii je v obchodoch App Store pre iOS, v Google Play pre Android a tiež aj v Huawei AppGallery. Bohužiaľ, Huawei neaktualizuje svoju aplikáciu v obchode Google Play a tým pádom znižuje používateľský zážitok mnohých používateľov, ktorí majú následne problém so spárovaním nového nositeľného zariadenia s ich telefónom.

Preto vám odporúčame, aby ste si stiahli aplikáciu Huawei Zdravie z AppGallery, resp. priamo z webu Huawei.

Aplikácia Huawei Zdravie má jednoduchý a prehľadný dizajn. Ponúka rýchly prístup k histórii cvičenia, ale aj k údajom o tepe, strese, okysličení krvi SpO2, spánku a hmotnosti. V tomto smere je naozaj vydarená. Škoda len, že Huawei núti používateľov k tomu, aby si Android verziu tejto aplikácie museli inštalovať z AppGallery aj v prípade telefónov iných značiek, ako je Huawei a že neumožňuje export údajov či prepojenie so službami, ako je Strava.

Aplikácia Huawei Zdravie
Aplikácia Huawei Zdravie

Mi Fit / Zepp

Aplikácie Mi Fit a Zepp sú určené pre nositeľné zariadenia značiek Xiaomi a Amazfit. Ponúkajú moderné a prehľadné spracovanie. V tomto smere si zaslúžia pochvalu, nakoľko aj v prípade cenovo dostupného fitness náramku do 50 eur či hodiniek do 100 eur dostanete kvalitnú aplikáciu s množstvom detailov.

Aplikácie Mi Fit a Zepp fungujú v rámci jedného ekosystému, takže vám odporúčame, aby ste ich vyskúšali obe a vybrali si svojho favorita. Na aplikáciu Zepp upozorňujeme aj v prípade, že používate fitness náramok Mi Band. Aplikácia Mi Fit totiž neumožňuje prepojenie so službou Strava, avšak toto prepojenie môžete nastaviť cez aplikáciu Zepp – a následne sa budú do Stravy automaticky synchronizovať vaše cvičenia aj z Mi Fit.

Aplikácia Mi Fit
Aplikácia Mi Fit

Samsung Health

Samsung Health je aplikácia pre fitness náramky a inteligentné hodinky od Samsungu. Má moderný a prehľadný dizajn a ponúka funkcionalitu na vysokej úrovni. Kvalitatívne je na úrovni aplikácie Fitbit, a to z hľadiska zobrazovania všeobecných informácií o vašom zdravotnom stave a tiež aj vďaka zakomponovanej funkcii, ktorá umožňuje zvoliť si tréningový plán – napríklad aj na cvičenie doma. K dispozícii sú tiež návody na meditáciu.

Samsung Health ponúka aj funkciu Spolu, ktorá vás motivuje hýbať sa počas celého mesiaca a súperiť s ostatnými používateľmi tejto aplikácie. Nechýbajú odznaky za úspechy, týždňové sumáre, atď. Pokiaľ máte Samsung Galaxy Watch4, 3 alebo Galaxy Watch Active2, cez aplikáciu si môžete pozrieť aj informácie o EKG a tlaku.

Samsung Health
Samsung Health

Doplnené: Okrem vyššie spomenutých aplikácií sú k dispozícii aj aplikácie k hodinkám značiek COROS, Polar a Suunto. Bližšie ich nepopisujeme, nakoľko s nimi nemáme dostatočnú osobnú skúsenosť.

Strava

Strava je obľúbená sociálna sieť pre bežcov, cyklistov a iných atlétov. Službu môžete používať bezplatne, prípadne si zaplatiť prémiové členstvo a získať tak spätnú väzbu a detailnú analýzu vašich výkonov.

Strava je takisto skvelá platforma na to, aby ste udržiavali pohromade informácie o vašich cvičeniach z rôznych fitness náramkov a služieb – väčšina výrobcov nositeľných zariadení podporuje Stravu natívne, prípadne umožňujú exportovať dáta priamo z mobilnej aplikácie.

Výnimkou je Huawei a Honor. V ich prípade odporúčame použiť aplikáciu Health Sync.

Aplikácia Strava
Aplikácia Strava

Prečítajte si články z nášho seriálu o inteligentných hodinkách:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit