O tom, že vozidlá na elektrický pohon aj na Slovensku už dlhšie búchajú na dvere, nie je prečo pochybovať. Najmä vo väčších mestách u nás už elekromobil nie je žiadne prekvapenie, ľudia si zvykli aj na elektrické bicykle a tiež sme v TOUCHIT predstavili elektrické skútre a kolobežky od spoločnosti ANTIK.

Je zrejmé, že rozvoj infraštruktúry tu musí byť, a to veľmi intenzívny. Práve infraštruktúra na nabíjanie batérií je tým kľúčovým prvkom pri rozvoji elektrického spôsobu pohonu. Pri testoch elektromobilov vždy prichádzame k záveru, že vlastníctvo špecializovanej nabíjačky na doma (nazývanej aj wallbox) je nevyhnutnosťou. Hlavne na systematické nabíjanie batérie počas noci. Občas môžete využiť aj nabíjanie v rýchlonabíjačke, a to predovšetkým pri presune na dlhšiu vzdialenosť – napr. naprieč Slovenskom.

V tomto článku si povieme, ako je možné rozšíriť sieť elektronabíjačiek, a to pre rôzne typy vozidiel na elektrický pohon.

Destinačné nabíjacie stanice

Začnime pri nabíjaní elektrických bicyklov a elektrických skútrov. Na ich nabíjanie v podstate potrebujete len 230 V zásuvku. Mohli by ste skúsiť nájsť niečo také napr. v okolí hotela, ale Antik na to ponúka špecializované riešenie. Vy, ako napr. majiteľ hotela alebo reštaurácie, môžete na parkovisku poskytnúť možnosť nabitia elektrickej batérie komukoľvek, a to za adekvátnu úhradu. Najčastejšie by to bola minútová tarifikácia a vtedy by ste mohli využiť produkt s názvom ATK.CS.EV1.03.00. Je to v podstate elektrická zásuvka s chráneným prístupom.

Ako človek, ktorý si chce nabiť batériu, si ju otvoríte pomocou načítania QR kódu do aplikácie. Ovládanie je cez sieť LoRa. Takáto zásuvka sa dá umiestniť napr. na stenu alebo na stĺpik, je odolná voči vonkajšiemu prostrediu. Jej maximálny výkon je 3,6 kW a predpokladá sa, že ňou budete nabíjať batérie so spotrebou do 2000 W. O nabíjaní vás informuje LED indikátor.

Nabíjačka pre elektrické bicykle, kolobežky a skútre

Nabíjačka pre elektrické bicykle, kolobežky a skútre, Zdroj: Antik

Z druhej strany ako človek, ktorý poskytuje elektronabíjačku, takto zarobíte, lebo časť z peňazí, ktoré sa zaplatia za nabíjanie, sa vráti k vám. Táto zásuvka prirodzene spĺňa podmienky na udelenie dotácie MH SR pre elektronabíjačky pre samosprávy.

Ďalšia nabíjačka je určená aj pre nabíjanie elektrických áut. Ideálne je ju umiestniť niekde, kde sa auto môže zdržať od 2 do 6 hodín medzi jazdami. Príkladom sú firemné garáže, kde sa počas práce dá auto nabiť doplna. Okrem toho sa dá v zabudovanej zásuvke nabíjať aj elektrický bicykel, kolobežka alebo skúter. Vhodné sú aj pre hotely, nákupné centrá, reštaurácie a pod. Výhodou je aj 7-palcový displej a až dve nabíjacie pištole s koncovkou IEC Typ 2. Nabíjačka s označením ATK.CS.EV1.07.07 má maximálny výkon 7,4 kW, model ATK.CS.EV1.22.07 má výkon 22 kW. Ovládanie nabíjania je cez mobilnú aplikáciu, dotáciu od MH SR spĺňa.

Nabíjačka pre elektrické autá na parkovisku alebo v hoteli

Nabíjačka pre elektrické autá na parkovisku alebo v hoteli, Zdroj: Antik

Nabíjačky ATK.CS.EV2.07.55 a ATK.CS.EV2.22.55 sú veľmi podobné výkonom (7,4 a 22 kW), ale ich dizajn je odvodený od reklamného pútača. Takáto nabíjačka má totiž až 55-palcový LCD displej, na ktorom beží reklama a je to ďalšia forma príjmu pre jej majiteľa. Ovládanie displeja je možné realizovať cez internet. Aj v tomto prípade sa cez 230 V zásuvku dajú nabíjať aj iné elektrické vozidlá a tiež sa na ňu vzťahuje dotácia od MH SR.

Nabíjačka s 55-palcovým displejom

Nabíjačka s 55-palcovým displejom, Zdroj: Antik

Tranzitné rýchlonabíjačky

Prichádzame ku skutočným rýchlonabíjačkám. K DC modelom patrí ANTIK-CS30-FDW, čo je rýchlonabíjačka s jednoduchou a rýchlou inštaláciou aj na stenu alebo na stojan. Práve toto je model vhodný aj do osobnej garáže na systematické nabíjanie elektrického auta. Poskytne rýchle nabíjanie až do 40 kW a v jej výbave je 7-palcový displej. Je vybavená koncovkami CHAdeMO a CCS, 230 V zásuvka už nie je vo výbave.

Rýchlonabíjačka s výkonom do 40 kW

Rýchlonabíjačka s výkonom do 40 kW, Zdroj: Antik

Skutočná rýchlonabíjačka na umiestnenie napr. v okolí obchodného centra je model ANTIK-CS120-HT. Vo výbave je 7-palcový dotykový TFT displej, je tu konektor CCS, CHAdeMO a AC Typ 2. Maximálny nabíjací výkon je už 120 W a nabíjačka pracuje pri teplotách od -20 do +50°C. Najvyšší model predstavovanej série nabíjačiek je ANTIK-CS160-HD s výkonom až 160 kW. Ľahko pri nej nakonfigurujete nabíjacie napätie od 500, 750 do 1000 V a výkon 120 kW alebo 160 kW. Konektory sú tu len dva – CHAdeMO a CCS typ 1 a 2.

Rýchlonabíjačka s výkonom do 120 kW

Rýchlonabíjačka s výkonom do 120 kW, Zdroj: Antik

Platby za služby

Na jednoduchú realizáciu platieb firma vyvíja ANTIK PAY. Je to forma realizácie mikroplatieb a okrem platby za nabíjanie batérie bude pokrývať aj nákup služieb a produktov. To všetko priamo v mobile, pričom tieto finančné prostriedky môžete jednoducho previesť na svoj bankový účet.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu