Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bosch Motorsport a tím DRAGON / PENSKE AUTOSPORT Formula E sa dohodli na dlhodobom technologickom a vývojovom partnerstve pre vozidlá pretekárskeho tímu so sídlom v Los Angeles a Veľkej Británii v seriáli majstrovstiev sveta ABB FIA Formula E. V rámci tejto spolupráce vyvíja spoločnosť Bosch elektronický systém riadenia vozidiel s hardvérovými a softvérovými modulmi, ktorý je špeciálne prispôsobený požiadavkám vozidiel Formuly E.

Jadrom systému je centrálna riadiaca jednotka vozidla MS 50.4P. Okrem funkcií motora a centrálneho energetického manažmentu ovláda aj ďalšie funkcie vozidla, ako je rekuperácia brzdnej energie a displej v kokpite vodiča. „Spolupráca so spoločnosťou DRAGON dopĺňa náš úspešný záväzok ako sériového sponzora Formuly E. Týmto partnerstvom spoločnosť Bosch potvrdzuje svoje tvrdenie, že je popredným poskytovateľom riešení pohonov ako v oblasti elektromobility pre sériové vozidlá, tak aj v elektrifikovanom motoristickom športe,“ hovorí Dr. Markus Heyn, člen predstavenstva spoločnosti Robert Bosch GmbH. Prvé nasadenie inovatívneho systému riadenia vozidiel v pretekoch je plánované na jar 2021 a prípravy sú v plnom prúde. Okrem iného Bosch plánuje vyvinúť kompletný elektrický pohon pre deviatu sezónu Formuly E.

Jay Penske, majiteľ a šéf tímu DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, dodal: „Sme veľmi radi, že môžeme spoločne so spoločnosťou Bosch zahájiť našu cestu do Formuly E a sme veľmi vďační za podporu od spoločnosti Bosch Engineering a celého globálneho tímu Bosch. Prostredníctvom našej spolupráce vytvárame platformu pre spoločnosť Bosch, ktorá predstavuje jedinečné odborné znalosti spoločnosti v oblasti vývoja technológií špecifických pre Formulu E. Zároveň v rámci našich prezentačných aktivít môžeme ukázať úlohu, ktorú zohráva spoločnosť Bosch ako líder na trhu v elektrifikácii odvetví mobility. Dlhodobé partnerstvo, ktoré bolo uzavreté, predstavuje pre náš tím významný prelom. Teším sa na prvé výsledky našej spolupráce na pretekárskej trati v tejto sezóne, keď v priebehu roka predstavíme náš nový paket PENSKE AUTOSPORT.“

Kompletný technický paket od spoločnosti Bosch

Centrálny riadiaci systém vozidla Bosch je srdcom elektroniky elektrických pretekárskych vozidiel tímu DRAGON / PENSKE AUTOSPORT. Spoločnosť Bosch vyvinula káblový zväzok pre zabezpečenie optimálnej integrácie do vozidiel na mieru. Okrem toho spoločnosť Bosch vybavuje vývojové vozidlo tímu dáta loggermi, aby zlepšila výskumné a testovacie schopnosti tímu. Aby bolo možné čo najlepšie prispôsobiť novú elektroniku celému vozidlu, Bosch taktiež ponúka cloudové riešenie LTE RaceConnect pre telemetrický prenos a analýzu dát počas vývoja a testovacích jázd. To poskytuje konštruktérom pretekárskeho tímu kľúčové namerané dáta z vozidla, pohonu a pneumatík, aby ich mohli rýchlo a efektívne analyzovať a optimalizovať.

Vzhľadom k tomu, že vo Formule E je veľa komponentov daných predpismi, výkon elektronického systému významne prispieva k úspechu v pretekoch. „Naším cieľom pri optimalizácii riadiaceho softvéru je vždy nájsť optimálnu rovnováhu medzi energetickou účinnosťou a časom na kolo za všetkých podmienok na trati a v pretekoch, aby sme mohli naplno využiť potenciál vozidla. Pomáha nám s tým komplexný prenos know-how v Bosch medzi sériovým vývojom a aplikáciami pre pretekársku dráhu,“ hovorí Dr. Klaus Böttcher, vedúci spoločnosti Bosch Motorsport. Príkladom sú funkcie energetického manažmentu v MS 50.4P. Jazdné správanie vozidla sa dynamicky prispôsobuje tak, aby sa pri danom množstve energie dosiahol čo najrýchlejší čas na kolo. Centrálny riadiaci systém vozidla navyše zaisťuje maximálnu mieru využitia energie v interakcii medzi elektrickou a hydraulickou brzdou, prispôsobuje pohon a brzdu individuálnym pretekárskym podmienkam a optimalizuje tak spätnú väzbu vozidla vodičovi.

Nicolas Mauduit, EVP a technický riaditeľ spoločnosti DRAGON / PENSKE AUTOSPORT, vysvetlil: „Partnerstvo so spoločnosťou Bosch znamená, že tím má prístup k dôležitým novým zdrojom, aby mohol naše vývojové aktivity ešte lepšie škálovať. Prístup k jedinečným znalostiam spoločnosti Bosch o hardvéri a softvéri podporuje náš tím v súťaži s najväčšími svetovými výrobcami vozidiel vo veľmi konkurenčnej sérii pretekov. Spoločne sme tvrdo pracovali na tom, aby sme mohli túto sezónu zahájiť úplne pripravení – teším sa na náš nový paket PENSKE EV-5, vybavený elektronikou a hardvérom Bosch, ktorý sa prvýkrát postaví na štart na jar a tiež na to, až uvidíme prvé výsledky našej intenzívnej spolupráce.“

Značky: