Sony Xperia XZ2 prišla na trh s motom Zábava na maximum.

Tohtoročná vlajková loď spoločnosti Sony púta pozornosť najmä úplne novým dizajnom. Telefón je vďaka zaoblenému chrbtu v najhrubšom bode o niečo hrubší ako konkurencia, tento dizajnový prvok však umožňuje oveľa lepšiu ergonómiu a aj v našej recenzii sme písali, že Xperia XZ2 sa nám drží v ruke veľmi dobre.

Ignorujúc nový dizajn, v jadre ide stále o starú dobrú Xperiu, ktorú máme radi. Sony kladie v prípade novinky veľký dôraz na multimediálne funkcie telefónu a to bola vždy výsada vlajkových lodí tohto výrobcu. Xperiu XZ2 používame už viac ako tri mesiace a preto sme pripravili seriál článkov, v ktorom vám jednotlivé multimediálne funkcie podrobne vysvetlíme.

V prvej časti sme sa zamerali na displej, v aktuálnej druhej časti pokračujeme stereo reproduktormi a reprodukciou zvuku. V budúcom článku sa budeme venovať novej unikátnej funkcii dynamických vibrácií a v poslednej časti sa pozrieme, ako tieto funkcie fungujú ako jeden celok.

Vyhrajte staršiu sestru novej Sony Xperia XZ2 – Xperiu XZ1 Compact v našej súťaži tu.

Stereo reproduktory, ktoré smerujú priamo na vás

Xperia XZ2 má v porovnaní s väčšinou smartfónov na trhu jednu výnimočnú vlastnosť. Ponúka dva reproduktory, ktoré smerujú priamo na vás. Vďaka tomu si ich nebudete zakrývať rukami pri počúvaní hudby alebo sledovaní videa, keď držíte telefón v oboch dlaniach. Reproduktory produkujú čistý, jasný a bohatý zvuk, ktorý je v prípade XZ2 ešte hlasnejší, ako tomu bolo v prípade modelu XZ1.

V kombinácii so skvelým displejom tak Xperia XZ2 ponúka naozaj výbornú výbavu na sledovanie multimédií, ktorá patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Tým však vlastnosti reprodukcie zvuku nekončia.

Xperia XZ2 disponuje aj množstvom softvérových nastavení, vrátane zabudovaného systémového ekvalizéra, čo nie je v segmente Android smartfónov samozrejmosť. K dispozícii je niekoľko vopred pripravených režimov pre viaceré hudobné žánre. Ekvalizér si však môžete ľubovoľne prispôsobiť  úpravou jednotlivých frekvencií a nechýba ani samostatné nastavenie basov.

Z ďalších nastavení spomeňme funkciu S-Force Front Surround, ktorá aktivuje virtuálny priestorový zvuk pre stereo reproduktory. Priestorový zvuk je vo forme samostatného nastavenia dostupný aj pre slúchadlá. Xperia XZ2 má tiež technológiu ClearAudio+ pre optimalizáciu zvukových nastavení a Dynamický normalizér pre minimalizovanie rozdielov v hlasitosti medzi skladbami alebo videami.

ClearAudio+ je v podstate iba ekvalizér s určitými nastaveniami, avšak je to pravdepodobne jeden z najlepších ekvalizérov vôbec. Táto funkcia je ideálna, ak sa nechcete hrať s nastaveniami – zapnete ju a ak sa vám výsledok páči, necháte ju povolenú. Funkcia na pozadí automaticky rozpoznáva rozdiely medzi frekvenciami a upravuje nastavenie basov a výšok.

S týmito nastaveniami a technológiami sa oplatí pohrať sa a nastaviť si zvukový prejav Xperie XZ2 tak, aby vám čo najviac vyhovoval. Možností je nadštandardne veľa.

Nastavenia zvuku v Sony Xperia XZ2

Množstvo technológií aj pre slúchadlá

Bohaté nastavenia ponúka Xperia XZ2 aj pri pripojení slúchadiel, či už káblových alebo bezdrôtových. V prípade káblových slúchadiel môžete využiť funkciu DSEE HX, ktorá sa snaží zvýšiť kvalitu komprimovaných hudobných súborov. Funguje to na takom princípe, že Xperia sa pri prehrávaní pesničiek snaží rozpoznať frekvencie, ktoré sa stratili v rámci kompresie a obnoviť ich. V závislosti od dátového toku súboru sa teda môže táto funkcia prejaviť viac alebo menej. Niekedy si ju možno ani nevšimnete, za určitých okolností dokáže byť prínosom.

V rámci slúchadiel je tiež k dispozícii virtuálny priestorový zvuk pre slúchadlá a ak používate bezdrôtové slúchadlá s podporou technológií LDAC alebo aptX HD, Xperia XZ2 ich dokáže využiť naplno a tiež umožňuje nastaviť kvalitu s dôrazom na stabilitu prenosu dát alebo s dôrazom na celkovú kvalitu zvuku. Zaujímavou funkciou je aj automatická optimalizácia zvuku podľa pripojených slúchadiel. Tú sme však v praxi často nevyužívali.

A v neposlednom rade – Xperia XZ2 umožňuje prehrávať tzv. Hi-Res Audio súbory, teda hudbu vo vysokom a nekomprimovanom rozlíšení. Podporované sú formáty LPCM, FLAC, ALAC, DSD, k telefónu treba pripojiť káblové slúchadlá. Pripomeňme, že Xperia XZ2 nemá 3,5 mm audio jack, súčasťou dodávky je však kábel s redukciou z USB-C portu na 3,5 mm jack.

Nastavenia zvuku v Sony Xperia XZ2

Prečítajte si aj:

Multimediálne funkcie v Sony Xperia XZ2: Displej (1. časť)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit