Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) uvádza do prevádzky prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu na čerpacej stanici Slovnaft na diaľnici R1 v lokalite Budča. Ide o prvú nabíjaciu stanicu tohto typu nielen na Slovensku, ale aj v ďalších európskych krajinách. Komerčné spustenie nabíjacej stanice pre verejnosť je naplánované na december 2018.

Nabíjacia stanica Ultra-Fast umožňuje oveľa rýchlejšie nabíjanie elektromobilov s výkonom až 350 kW, čo výrazne skracuje čas na ich nabíjanie a sprístupňuje elektromobilitu aj pri dlhých jazdách. Totiž, len 15-minútové nabíjanie pokryje až 400-kilometrový dojazd elektromobilu. Samozrejme, na takéto rýchle nabíjanie musí byť elektromobil aj pripravený. Uvedenia do prevádzky sa zúčastnil aj Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie.

V rámci projektu NEXT-E sa vybuduje na Slovensku celkovo 25 nabíjacích staníc (18 rýchlonabíjacích staníc a 7 ultrarýchlych nabíjacích staníc). Lokalita Budča pritom predstavuje strategický bod prejazdu stredom Slovenska, ktorý dokáže vďaka technológii ultrarýchleho nabíjania komfortne prepojiť západnú a východnú časť Slovenskej republiky. Elektronabíjačka je tak umiestnená priamo na čerpacej stanici Slovnaft Budča na diaľnici R1 smerom na Zvolen a Banskú Bystricu. Táto technológia prináša až 7-násobne rýchlejšie časy nabíjania a priamo tak skracuje čas potrebný na jazdu elektromobilu. Ultrarýchla nabíjacia stanica umožňuje nabíjanie všetkých typov elektrických vozidiel s konektormi na rýchle nabíjanie.Partnerom projektu sú aj automobilky Nissan a BMW.

Spoločnosť ZSE považuje rozvoj elektromobility na Slovensku za jednu zo svojich priorít. Práve preto dnes predstavuje takúto novú elektronabíjačku. ZSE sa však chce presadiť aj komplexnosťou poskytovaných služieb elektromobility  a vzniká celkom nová značka ZSE Drive.

„Sme zapojení do viacerých projektov, v rámci ktorých sa budujú stanice nielen na Slovensku, ale aj v rámci európskeho priestoru. Konkrétne projekt NEXT-E považujem za kľúčový z pohľadu jeho veľkosti, keďže budujeme nabíjaciu infraštruktúru v nasledovných krajinách: Slovenská republika, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko a Rumunsko,“ uviedol Marian Rusko, člen predstavenstva ZSE.

Na uvedení do prevádzky sa zúčastní aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Podľa neho je dnes v Únii približne 150-tisíc verejne dostupných nabíjacích staníc, ale podľa odhadov ich do roku 2020 budeme potrebovať aspoň 800-tisíc. Trh s elektrickými autami totiž porastie závratným tempom a hustá, spoľahlivá sieť vysokorýchlostných nabíjacích staníc je kľúčová pre dôveru zákazníkov v nízkoemisné až bezemisné vozidlá. Pre Slovensko ako svetového lídra vo výrobe automobilov na obyvateľa je to aj o dlhodobej priemyselnej konkurencieschopnosti a ďalších pracovných miestach.

Celkovo ide o inovatívnu ultrarýchlu nabíjaciu stanicu, vôbec prvú svojho druhu v regióne a jej dodávateľom je spoločnosť EVBox. Európska komisia odobrila projekt na podporu rozširovania infraštruktúry nabíjacích staníc v strednej a východnej Európe NEXT-E poskytnutím grantu vo výške 18,84 miliónov eur. Nabíjacie stanice by mali byť na Slovensku vybudované do konca roka 2020.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu