Ultrarýchla nabíjačka pre elektromobily sa nachádza na čerpačke SHELL, ktorý je partnerom pre IONITY. Ide celkovo o tretiu ultra-fast nabíjačku IONITY na čerpacích staniciach Shell v strednej a východnej Európe, ktorá dokáže nabíjať výkonom až 350 kW.

Cieľom je inštalovať do konca roka 2021 spolu 280 IONITY dobíjacích miest pre elektromobily na 60 čerpacích staniciach Shell pri hlavných diaľničných ťahoch v 10 európskych krajinách.  

Nabíjacia stanica IONITY v Senci

Nabíjacia stanica IONITY v Senci

Senecká ultrarýchla nabíjačka je teda celkovo tretia v strednej a východnej Európe po dvojici staníc, ktoré Shell s IONITY otvorili úvodom roka na diaľnici M7 v Maďarsku. Technológiu, ktorá dnes predbieha potreby slovenského trhu s elektromobilmi, Shell vníma ako investíciu a dôležitý rozvojový impulz. Okrem palív pre spaľovacie motory tak bude Shell ponúkať aj elektrickú energiu.

Nabíjací výkon pre elektromobily až 350 kW

Výhodou ultrarýchlej technológie IONITY na čerpacej stanici Shell Senec je maximálny výkon každého dobíjacieho miesta. „Technológia nabíjacej stanice je postavená tak, že dokáže nabíjať autá maximálnym výkonom aj pri obsadení viacerých miest súbežne. Je to riešenie bez kompromisov, ktoré presahuje štandard pri súčasných rychlonabíjačkách,“ vysvetľuje Peter Ševce, manažér IONITY pre strednú a východnú Európu.

Slávnostné otvorenie stanice IONITY pri Senci

Slávnostné otvorenie stanice IONITY pri Senci

Dve nabíjacie miesta v Senci umožňujú vďaka maximálnemu výkonu 350 kW nabiť elektromobil novej generácie za 10 až 15 minút, čo je trikrát rýchlejšie ako súčasné dobíjacie stanice dostupné vodičom. Čerpacia stanica má potenciál pre rozšírenie o ďalšie 2 dobíjacie miesta. Elektrická energia používaná pre obe dobíjacie miesta IONITY pochádza výlučne zo slovenských obnoviteľných zdrojov.

Nabíjanie na elektrickej stanici IONITY

Nabíjanie na elektrickej stanici IONITY

Sieť nabíjacích staníc na čerpacích staniciach Shell pomôže umožniť cestovanie na dlhé cesty a tiež zjednoduší prechod k elektromobilom. Dve nabíjacie mesta IONITY na čerpacej stanici Shell v Senci predstavujú 29. dobíjaciu lokalitu Shell ponúkajúcu ultrarýchle dobíjanie.

Partneri pri nabíjaní: IONITY a Shell

Partneri pri nabíjaní: IONITY a Shell

Ako postupovať pri nabíjaní?

Po tom ako sa dostavíte k nabíjačke, treba na nabíjanie buď mobilnú aplikáciu IONITY alebo mať riešenie, ktoré ponúka niektorý z partnerov.

O priebehu nabíjania ste informovaní cez displej

O priebehu nabíjania ste informovaní cez displej

Príkladom môže byť napr. karta od ZSE Drive, ktorý to umožňuje v tzv. národnom roamingu. Nenabíjate teda za rovnaké ceny ako v prípade domácej siete ZSE, ale podľa cenníka, ktorý platí pre národný roaming. Stále je to však lacnejšie ako v prípade, že použijete nabíjanie priamo pomocou mobilnej aplikácie IONITY. V tomto prípade sa platí cez kreditnú kartu, ktorú zadáte do aplikácie. Cena je 0,79 eur za 1 kWh, nabiť auto s batériou 50 kWh by teda stálo 39,50 eur. Rovnako však existuje aj spôsob, že možnosť nabíjania dostanete aj od predajcu elektromobilov. Partnermi sú nemeckí výrobcovia elektromobilov (Mercedes, BMW, Audi, Porsche, VW), ale pridávajú sa aj ázijskí ako je Hyundai a Kia.

Napr. v prípade Audi je cenník nabíjania na IONITY nasledovný:

Základná cena za mesiac17,95 EUR
Minimálne trvanie zmluvy12 mesiacov
Dobíjanie AC (normálne nabíjanie)0,28 EUR / kWh
Dobíjanie DC (rýchle nabíjanie)0,43 EUR / kWh
IONITY HPC0,31 EUR / kWh

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu