Spoločnosť GreenWay bude na novom systéme testovať využitie siete nabíjacích staníc pre podporné energetické služby. Cena nabíjania v novej stanici je rovnaká ako v iných elektronabíjačkách siete Greenway. Naďalej platí minútová tarifikácia pre spoplatnenie nabíjania. Celý proces predstavenia sme zachytili aj v redakčnom videu. 

Najmodernejšia elektronabíjačka je v bratislavskom Avione v podzemnej garáži na ploche H12. Predstavenia sa zúčastnil aj zástupca Európskej komisie, Maroš Šefčovič a zástupca technologického dodávateľa, Jackie Chang z Delta Electronics.

Maroš Šefčovič z Európskej komisie pri uvedení novej nabíjačky

V bratislavskom obchodnom centre Avion spustili prvú nabíjaciu stanicu GridBooster v strednej a východnej Európe. Tá kombinuje dvojicu 50 kW rýchlo nabíjacích staníc, ktoré podporuje batéria, schopná uskladniť 52 kW energie s výkonom až 60 kW.

Nabíjanie naraz až štyroch elektromobilov

Výhodou technológie GridBooster je, že môže podľa potreby využívať energiu zo siete, z batérie alebo z oboch zdrojov a ani pri inštalácii ďalšej nabíjačky nevyžaduje zvýšenie kapacity pripojenia systému. Nezvyšujú sa tak nároky na lokálne zaťaženie siete. Praktické je tiež to, že systém umožňuje batériu opätovne dobíjať zo siete v čase, kedy cena elektriny klesne. Takisto podporuje nabíjanie z miestneho obnoviteľného zdroja, napr. pomocou solárnej energie.

Záver na to, ao sa do nabíjania zakomponovala aj veľkokapacitná batéria

Revolučný potenciál tejto technológie však nespočíva len v lepšom využívaní kapacít lokálnej energickej siete a integrácií obnoviteľných zdrojov. Vo väčšom meradle by zavedenie viacerých podobných systémov umožnilo vytvoriť flexibilnú úložnú kapacitu pre celú energetickú sieť. Spolu s inteligentne riadeným nabíjaním väčšieho počtu elektrických automobilov tak bude možné pre potreby elektrickej siete poskytnúť dostatočne veľkú flexibilitu, ktorá následne umožní napojenie omnoho väčšieho objemu obnoviteľných zdrojov.

Nabíjacia stanica GridBooster

V Avione bola už v minulosti dostupná jedna rýchlo nabíjacia stanica, ktorá dokázala nabíjať jedno vozidlo. S technológiou GridBooster bude teraz možné nabíjať až štyri vozidlá naraz. Výkon batérie sa bude podľa potreby deliť medzi všetky nabíjané autá. Postará sa o to softvér Delta Efficient Energy Management Software, ktorý komunikuje s batériou, nabíjačkou a lokálnou sieťou. Softvér monitoruje výkon elektrickej energie odoberaný zo siete a poskytuje podporu z batérie tak, aby sa odber nezvýšil nad určenú hranicu.

Spoločnosť GreenWay spustila nabíjaciu stanicu GridBooster na Slovensku s cieľom budovať inteligentnú nabíjaciu sieť, ktorá má autá nielen nabíjať, ale aj umožňovať integráciu elektrických vozidiel do moderného energetického systému. Spustenie tohto systému možno porovnať k prvej inštalácií solárneho panelu. Je to nová technológia, ktorá má významný potenciál zmeniť dnešný energetický systém, ale je ešte potrebné otestovať a doladiť ho.

Zástupca technologického dodávateľa – Jackie Chang z Delta Electronics

Základná charakteristika GridBoosteru:

Príkon: 50 kW
Výkon: 100 kW (50 kW z batérie, 50 kW zo siete)
Kapacita batérie: 52 kW
Dostupné možnosti pre EV nabíjanie: CHAdeMO, CCS a AC 22 kW

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

GreenWay znižuje ceny nabíjania elektromobilov. Oplatí sa vám elektromobil?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu