Na Záhorí vyrastie najmodernejšia elektrická stanica na Slovensku. Prispeje k posilneniu regionálnej energetickej bezpečnosti a bude mať významný́ dopad na prepojenie slovenskej a českej elektrizačnej sústavy.

Video reportáž z predstavenia výstavby

My sme sa pýtali ministra Sulíka aj na to, ako budú v budúcnosti naplnené požiadavky na elektrickú energiu v prípade , ak sa naozaj aj na Slovensku presadia elektrické a neskôr aj vodíkové autá.

Pohľad na stavbu elektrickej stanice
Pohľad na stavbu elektrickej stanice

Západoslovenská distribučná investuje do výstavby elektrickej stanice Borský Svätý Jur takmer 11 miliónov eur. Elektrická stanica 110/22kV prináša na Záhorie najmodernejšie technológie a smart riešenia. Strategická stavba je navrhnutá ako zdroj s dostatočnou rezervou, čo umožní v prípade potreby jej ďalšie rozšírenie. Stavbu otvoril Richard Sulík, podpredseda vlády a ministra hospodárstva SR a Markusa Kaune, predseda predstavenstva ZSE a realizátori stavby.

Slávnostné otvorenie elektrickej stanice Borský Svätý Jur
Slávnostné otvorenie elektrickej stanice Borský Svätý Jur za účasti Richarda Sulíka

Nová elektrická stanica Borský Svätý Jur vyrieši dlhodobý problém so zásobovaním elektrickou energiou na Záhorí. Vzhľadom na rastúcu výstavbu v tomto regióne je nevyhnutné vyriešiť možnosť pripájania nových zákazníkov, či už z radov domácností alebo firiem. Flexibilnejšie riešenie požiadaviek na pripojenie zvýši atraktivitu lokality pozdĺž diaľnice D2 a prispeje k rozvoju podnikateľského prostredia. Konkrétny pozitívny dopad pocíti  vyše 90 000 obyvateľov a podnikateľských subjektov v tomto regióne.

Zároveň sa vyrieši problém, týkajúci sa veľkých úbytkov napätia na 22kV vedeniach, ktoré sú spôsobené vzdialenosťami medzi doterajšími stanicami a absenciou ďalšieho potrebného napájacieho bodu v tejto lokalite. Práve dĺžka vedení významne vplývala na veľké úbytky napätia, ktoré neumožňovali zásobovať odberateľov časti Záhoria elektrickou energiou.

Energetická stabilita regiónu

Nová elektrická stanica sa bude nachádzať približne v strede okolitých staníc, a preto bude plniť aj funkciu rezervného zdroja výkonu. Okrem obyvateľov Záhoria pocítia výhody bezpečného a spoľahlivého zásobovania elektrickou energiou rovnako obyvatelia v priľahlých oblastiach Českej republiky. Zároveň bude elektrická stanica slúžiť ako záloha v prípade neštandardných a havarijných stavov distribučných sústav v prihraničnej oblasti.

Slávnostné otvorenie elektrickej stanice Borský Svätý Jur
Slávnostné otvorenie elektrickej stanice Borský Svätý Jur

Ako príklad je možné uviesť pomoc pri nedávnom obrovskom výpadku elektrickej energie, ktorý spôsobili silné búrky sprevádzané tornádom v juhomoravských okresoch Břeclav a Hodonín. Úplne bez napájania vtedy zostala aj 110 kV rozvodňa Tvrdonice, ktorá slúži na napájanie kľúčovej kompresorovej stanice plynu. Táto rozvodňa bola napojená operatívne, na úrovni dispečingov spoločností EG.D, ZSD a SEPS, zo siete ZSD. Lokalizácia novej elektrickej stanice v budúcnosti umožní realizáciu takejto cezhraničnej spolupráce a pomoci.

Obnoviteľné zdroje v energetickej sústave

Elektrická stanica Borský Svätý Jur bude vybavená najmodernejšími dostupnými smart technológiami, ktoré posilnia integráciu nových zdrojov v budúcnosti. Smart technológie zároveň umožňujú rýchlejšie zistiť stav zariadení, poruchy na nich, ovládať ich, vyhodnocovať prevádzku počas dlhšieho obdobia.

Ukončenie výstavby a zaradenie elektrickej stanice Borský Svätý Jur do distribučnej siete sa predpokladá do konca roka 2023.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu