Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ráno na pláži Santa Monica patrí surferom. Hlučné Los Angeles na juhozápadnom pobreží Kalifornie sa pri pohľade na trblietavé tichomorské vlny zdá byť skutočne veľmi vzdialené.

Napriek tomu v MINI Cooper SE (kombinovaná spotreba paliva: 0,0 l/100 km; kombinovaná spotreba energie: 16,9 – 14,9 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km) to od farebných domčekov na pláži trvá na východný koniec LA pozdĺž Ocean Avenue len asi 30 minút. Tesne pred San Bernardino sa vydáme na sever po diaľnici Interstate 15 do Las Vegas. Route 66, od filmu Easy Rider s Paulom Newmanom a Dennisom Hopperom legendárna cesta, tu kedysi vítala slobodomyseľných dobrodruhov a na takmer 4 000 km diaľnice ich sprevádzala za novými zážitkami.

Na ceste cez zelenú horskú krajinu okolo Mount Baldy dostane MINI Electric naozaj poriadne zabrať. Zatiaľ čo dole v údolí sa premávka metropoly počas dopravnej špičky takmer zastaví, s MINI Cooper SE je jednoducho radosť jazdiť, pretože plynule prechádza cez zákruty a užíva si jazdu aj vďaka lítiovo-iónovej vysokonapäťovej batérii (32,6 kWh brutto) zabudovanej v podlahe.

Systém rekuperácie brzdnej energie, nastaviteľný v dvoch stupňoch, spomalí auto silnou rekuperáciou energie hneď, keď vodič v zákrutách zloží nohu z plynu. To nielen uľahčuje brzdenie, ale počas jazdy aj nabíja batériu plne elektrického modelu MINI Cooper SE.

Vpred smerom k Mohavskej púšti

Po takmer dvoch hodinách vystriedali zeleň hôr fascinujúce červené a hnedé tóny prvých pozdravov púšte a nastal čas na prestávku na nabíjanie s mexickými tacos vo Victorville. Pred nadchádzajúcou etapou smerom k Mohavskej púšti možno MINI Cooper SE nabiť na jednej z rýchlonabíjačiek v tieni paliem. Na 80 percent batérie to potrvá iba 35 minút.

V Mohavskej púšti s rozlohou 113 300 štvorcových kilometrov dosahujú priemerné teploty v júli a auguste 45 °C. Veľmi vítanou osviežujúcou možnosťou modelu MINI Cooper SE je funkcia predklimatizácie, ktorú možno aktivovať od stola v reštaurácii pomocou aplikácie MINI Connected. To vám umožní vychladiť interiér auta. Ďalších 150 km vedie hlbšie a hlbšie do obrovskej pustej krajiny do mestečka Baker. To leží priamo uprostred Mohavskej púšte a na južnom konci cesty do Národného parku Death Valley, jednej z najhorúcejších oblastí v USA.

Aby tu bolo možné neustále sledovať rekordné teploty, Baker je miestom s najvyšším teplomerom na svete. S výškou 134 stôp pripomína na najvyššiu tu nameranú teplotu — 134 °Fahrenheita, čo zodpovedá 57 °C. Jednoducho ho neprehliadnete a navyše spoľahlivo ukazuje cestu k ďalšej zastávke s rýchlou nabíjačkou. Na mieste, ako je toto, prirodzene získavajú udržateľnú energiu zo solárnych panelov, ktoré po pripojení nabíjacieho kábla slúžia aj ako vítaná ochrana pred slnkom.

Príjemné teploty na najteplejšom mieste v USA

Ako pokračujeme, diaľnica nám po pár kilometroch ponúka pohľad na majestátne pohoria Mescal Range. MINI Cooper SE nebolo navrhnuté výhradne do takých extrémnych teplôt, ako vládnu tu, no v teplotnom teste obstojí s istotou. Vysokonapäťová batéria zostáva chladná, rovnako ako interiér a výkon batérie klesá len veľmi postupne. Dôvodom je vysoko účinný celkový chladiaci systém, ktorý vďaka integrovanej technológii tepelného čerpadla pôsobí obzvlášť efektívne.

Za horami nás na posledných 80 kilometroch rovno do Paradise, mesta bezprostredne južne od Las Vegas, vedie Interstate 15. MINI Cooper SE sa zastaví na impozantnom štadióne Allegiant, ktorý je domovom tímu amerického futbalu Las Vegas Raiders, trojnásobného víťaza Super Bowlu, a dá sa tu nabíjať pomocou flexibilného rýchleho nabíjacieho kábla Flexible Fast Charger, aby sme do Las Vegas dorazili v pohode a bez stresov.

Na to, aby ste našli cestu k legendárnemu pásu Strip, nepotrebujete v noci žiaden navigačný systém. Miesto, kde naplno prúdi nočný život, spoľahlivo ukazujú žiarivé fasády, more neónových svetiel a legendárny nápis Welcome to Fabulous Las Vegas. Od svojho prvého otvorenia prilákal 6,8 kilometra dlhý bulvár množstvo hviezdnych celebrít od Elvisa Presleyho po Britney Spears, Eltona Johna a Lady Gaga. Medzi dokonalými replikami Eiffelovej veže v Paríži, egyptských pyramíd a benátskych kanálov si elektrický model MINI Cooper SE takmer nehlučne nájde cestu k zaslúženej hotelovej recepcii na konci tohto výletu.

Značky: