Nehrozí riziko, že mi vrátia poškriabané auto? Čo ak mi zničia pneumatiky? Na tieto a ďalšie otázky odpovedá HoppyGo.

Auto a žena sa nepožičiavajú. Toto okrídlene porekadlo sa pri informáciách o spustení car sharingovej služby HoppyGo na Slovensku začalo šíriť v diskusiách. Mnoho Slovákov sú voči predstave, že niekto bude prenajímať vlastné auto viac ako skeptickí, občas až cynickí. Vynárali sa teórie o tom ako požičané auto určite skončí poškodené či dokonca sa vôbec nevráti alebo že je na Slovensku príliš veľa ľudí, ktorí si nič cudzie nevážia.

Tieto obavy potvrdil aj prieskum spoločnosti Ipsos z decembra 2021, ktorý sa pýtal reprezentatívnej vzorky v Českej republike, na Slovensku aj v Poľsku. Necelé dve tretiny mali primárne strach z poškodenia ich auta.

Na HoppyGo je najväčšou výhodou to, že všetko má pod palcom majiteľ auta. Sám sa rozhodne kedy svoje auto požičia, komu, na ako dlho a či vôbec. O všetky ďalšie záležitosti ako poistenie, komunikáciu so záujemcom o auto a rady čo robiť v akýchkoľvek situáciách si na seba zobralo HoppyGo.

Veľa odpovedí nájdete na stránke HoppyGo v časti Často kladené otázky. Aj napriek tomu sme zozbierali najčastejšie sa objavujúce obavy a tvrdenia skeptikov:

Slováci nemajú úctu k cudziemu majetku

Príliš zovšeobecňujúce tvrdenie. Veríme, že to tak v žiadnom prípade nie. Samozrejme, tak ako v akejkoľvek inej krajine sveta sa nájdu jedinci, ktorí nie sú zodpovední pri používaní požičaných vecí. Žiadna služba na svete nie je neprestrieľná. Ale HoppyGo sa snaží v čo najväčšej miere znížiť riziko, že by k nejakému poškodeniu alebo iným nepríjemnostiam došlo.

Prvým krokom je, že každý záujemca o požičanie auta sa musí riadne zaregistrovať a poskytnúť údaje z občianskeho preukazu (čím sa kontrolujú v registroch dlžníkov a exekúcií). Druhým je systém referencii. Prenajímateľ v aplikácii vidí hodnotenie záujemcu, ktoré dostal pri predošlých zapožičaniach. A do tretice sú autá v HoppyGo automaticky poistené. A to aj proti sprenevere – čiže nevráteniu auta, ktoré ste niekomu dobrovoľne požičali.

V neposlednom rade máme po takmer štyroch rokoch fungovania v ČR skúsenosť, že kedže ide o osobné predanie vozidla medzi dvoma ľuďmi, tak často sa auto vrátilo majiteľovi ešte v lepšom stave, než v akom bolo požičané. Stačí si položiť otázku, či by ste sa k požičanému autu správali nezodpovedne a prečo predpokladáte, že ostatní ľudia to vnímajú inak, než vy.

Registrácia so zadaním občianskeho preukazu nie je zárukou, že sa nič nestane. Súdiť sa dlhé mesiace a možno roky nikto s nikým nebude.

Je všeobecne známe, že súdne spory sú na Slovensku dlho trvajúca nepríjemnosť. S tým nič nespravíme. Dovolíme si však tvrdiť, že s takýmto prístupom by sme sa museli obávať žalôb na každom kroku. Pri ubytovaní v hoteloch, pri reklamácii kúpeného oblečenia a podobne.

Na základe našich takmer štvorročných  skúsenosti z fungovania v ČR sme sa naučili drobné konflikty ako napríklad natankovanie nesprávneho paliva alebo poškodenie brzdových kotúčov vyriešiť rýchlo a bezbolestne, bez súdnych sporov. Často tieto veci pomohol vyriešiť depozit, ktorý HoppyGo blokuje až do úspešného vrátenia vozidla. HoppyGo vtedy tiež dohliada na správnu komunikáciu medzi šoférom a majiteľom auta.

Ako sa bude vodič správať k požičanému autu? Nemusí ho rovno poškriabať alebo nabúrať, ale nešetrným používaním môže poškodiť prevodovku alebo zodrieť pneumatiky.

Predísť tomu by mali referencie. Ak ide o prvé auto, ktoré si požičal a teda ešte s ním nikto nemá skúsenosť, ostáva už len štandardná kontrola po vrátení. Auto by si mal každý majiteľ skontrolovať po vrátení tak či onak. Ak objaví nejakú skrytú chybu alebo poškodenie, ktoré pred požičaním neevidoval, stačí kontaktovať HoppyGo. Naši administrátori sa potom postarajú o vyriešenie každého problému samostatne. Ak dôjde k znečisteniu alebo iným drobnostiam, využiť sa dá depozit, ktorý používateľ pred požičaním skladá. Ak sa dokáže poškodenie konkrétnym vodičom, HoppyGo vie vynútenou platbou strhávať pokuty aj mimo depozit. Samozrejme, ak sa rozhodnete pre častejší prenájom vášho auta, je potrebné počítať so zvýšenou amortizáciou vozidla.

Kde po vrátení moje auto používateľ odparkuje?

Ako uvádzajú podmienky používania služby HoppyGo, o ktorých sú pri každom zapožičaní informovaní majiteľ auta aj záujemca o požičanie – po auto sa ide k jeho majiteľovi. A na to isté miesta sa musí potom vrátiť. Samozrejme, vždy sa dá dohodnúť na vrátení na iné miesto. Alebo dokonca môže majiteľ doviezť auto k používateľovi. Všetko funguje na bežnej priateľskej dohode medzi dvoma dospelými ľuďmi.

Ako dlho sa bude riešiť ak by mi požičané auto nevrátili?

Znova radi zopakujeme, že za takmer štyri roky fungovania v ČR sme takýto prípad nemali. A to sme za tú dobu sprostredkovali až takmer 25-tisíc zápožičiek áut. Ak by k niečom takému naozaj došlo, stačí kontaktovať HoppyGo. Naši administrátori sa okamžite pokúsia s používateľom spojiť a zistiť čo sa stalo. Za predpokladu, že sa k používateľovi nedopátrajú, kontaktujú políciu. Auto má však v cene havarijné poistenie od poisťovne AXA (UNIQA Insurance Group) vrátane poistenia proti sprenevere. Doteraz máme skúsenosť s vyriešením rôznych prípadov aj do 24 hodín.

Ako viem, že mi do auta používateľ nenatankuje najlacnejšiu naftu?

Budeme úprimní, toto odsledovať nedokážeme. Veríme, že používatelia služby HoppyGo sú slušní a zodpovední ľudia. Vychádzame aj z vlastného presvedčenia, že by sme sa sami takto nesprávali. V prípade výberu nafty a benzínu sa musíme spoľahnúť na dobrý úmysel.

Nebude potrebné robiť častejšie servisné úkony? Hlavne ak chcem požičiavať staršie auto.

Prvé pravidlo HoppyGo je, že len majiteľ si určuje ako často chce svoje auto požičať. V prehľadnej aplikácii si vyberie presné dni v mesiaci. Pokojne môže auto požičať len na jeden deň mesačne alebo ročne. V cene je prejazdenie 200 km denne. Majiteľ auta si môže priebežne sledovať opotrebovanie a sám sa rozhodne, či auto ostane v garáži, alebo si na seba bude zarábať.

Hoci sa situácia okolo Covid-19 zlepšuje, stále je riziko nechať v aute voziť cudzích ľudí.

HoppyGo odporúča po každom vrátení auto vydezinfikovať. Znova sa musíme spoliehať na slušnosť a zodpovednosť každého z nás – priamo kontrolovať sa to nedá. Prípadne je stále možné si požičané auto pred použitím vydezinfikovať sám.

Čo ak si z môjho auta niekto urobí taxi? Budem musieť stále chodiť do servisu a ešte prerobím.

Znova platí, že majiteľ auta má plne pod kontrolou ako intenzívne bude jeho vozidlo používané. V našich podmienkach, ktoré vychádzajú z poistných pravidiel, je zakázané auto požičané cez HoppyGo používať na zárobkovú činnosť.

Ak budem potrebovať požičať auto, tak mám na výber niekoľko štandardných auto požičovní kde sa o auta starajú profesionáli.

Podľa nás sa každý o svoje auto stará tiež. Minimálne do takej miery, aby ho mohol bezpečne a spoľahlivo používať sám. V HoppyGo sú aj autá ľudí, ktorí vlastnia len jeden kus. Na druhú stranu sa do tejto platformy môžu zaregistrovať len vozidlá, ktoré spĺňajú nami určené minimálne kritériá. Nemusia to byť len nové drahé limuzíny, ale pokojne aj 8 či 12-ročné sedany či iné modely. Základom je ich dobrý technický stav. V neposlednom rade je v záujme jeho majiteľa aby mal dobré hodnotenia a bol o jeho auto záujem.

Ceny HoppyGo sú vysoké. Veď je výhodnejšie si požičať auto v klasickej požičovni.

HoppyGo je aj v oblasti cenotvorby plne transparentný. Ako sprostredkovateľ môžeme odporučiť vhodnú cenu za vypožičanie vášho vozidla. Ale finálnu cenu si určíte len vy. Podľa záujmu potom sami zistíte, či ste cenu nastavili správne alebo nie. Cenové porovnanie s klasickými požičovňami áut je relatívne. HoppyGo je však omnoho flexibilnejšie. Auto sa dá požičať na deň alebo aj mesiac, je dostupné pokojne aj na vedľajšej ulici a v ponuke sú rôzne typy áut – najnovšie aj elektromobilov a rôzne cenové kategórie. Takúto širokú ponuku auto požičovne nemajú. HoppyGo sa dá tiež použiť na vyskúšanie modelu vozidla pred jeho kúpou.

Ceny HoppyGo sú prinízke, za tých pár eur sa mi neoplatí riskovať zničenie môjho auta.

Cenu má úplne pod kontrolou majiteľ auta. Rovnako aj počet dní, kedy nechá svoje auto na zapožičanie. Dovolíme si tvrdiť, že aj keby šlo o staršie a menšie auto s nižšou cenou za deň zapožičania, stále prinesie majiteľovi vyšší príjem než keby bolo celú dobu zaparkované na ulici. A ešte jeden údaj – v Českej republike za minulý rok priemerný majiteľ prenajal svoje auto 14-krát a zarobil si 1 178 eur.

Zhrnutie:

–          HoppyGo na základe skúseností z ČR verí, že používatelia aj na Slovensku sa k požičanému autu správajú ohľaduplne. Autá od ľudí. Pre ľudí.

–          Každý majiteľ auta aj používateľ sú pri registrovaní overení

–          V HoppyGo funguje systém hodnotenia a referencií. Ako majiteľov áut, tak aj používateľov

–          V cene zápožičky je aj havarijné poistenie auta, vrátane poistenia proti sprenevere

–          Pred odovzdaním auta si ho nafotí majiteľ aj používateľ, takže sa pri vrátení vozidlá dá zistiť nejaká nezrovnalosť alebo poškodenie

–          Prípadné poškodenie rieši HoppyGo a poisťovňa, vrátane asistenčnej služby

–          Cenu aj dĺžku požičania má plne pod kontrolou majiteľ auta. Rovnako sa môže rozhodnúť, že niektorého používateľa odmietne

–          Do HoppyGo sa dajú zaregistrovať autá mladšie ako 15 rokov alebo s menej ako 300-tisíc najazdenými kilometrami

–          Cieľom HoppyGo je spojiť zodpovedného majiteľa auta, ktoré práve nevyužíva a je ochotní ho požičať a zodpovedného používateľa, ktorý práve nejaké auto potrebuje

Nechajte nám správu