Ak ste aktívnymi používateľmi Apple zariadení, presnejšie iPhonu, s ktorým pravidelne zhotovujete množstvo fotiek/videí, tak je veľmi pravdepodobné, že vaša knižnica obsahuje tisíce súborov a nájsť jeden konkrétny môže byť celkom zložité.

Nie, nie je to zložité! Naopak, v Apple fotkách sa dá veľmi rýchlo a jednoducho nájsť aj tzv. ihla v kope sena. Praktickým príkladom môžem byť napr. ja, nakoľko sa na prvé počutie môže zdať nereálne, aby som efektívne a hlavne rýchlo našiel konkrétnu fotku v rámci knižnice, ktorá obsahuje viac ako 44 000 fotiek a 11 000 videí. Ide to veľmi rýchlo a jednoducho, no musím poznať aspoň základné informácie o fotke – najdôležitejšie je vedieť čo hľadám (bez toho sa hľadať nedá, však..), teda či ide o nejakú osobu, konkrétne zviera/vec, predmet, jedlo, miesto a pod. Toto je základ, ktorý zásadným spôsobom zúži okruh, v ktorom sa bude potrebná fotka nachádzať.

„Ak sa pustíte do hľadania, tak vás veľmi prekvapí, aké kategórie vám vie iOS v rámci knižnice fotiek ponúknuť a čo všetko, resp. akým spôsobom vie pomenovať.“

Ak chcete ísť na istotu, čo jednoznačne chcete, tak k prvej kategórii môžete pridať ďalšiu, čím ešte viac zúžite okruh. Hľadám napr. fotku auta, ktoré bolo odfotené pred redakciou na račianskej a bolo to v zime roku 2018 – bum, zo 44 000 fotiek som zúžil okruh na 80 a zaručene nájdem čo potrebujem. Toto a omnoho viac viete v rámci vyhľadávania fotiek a videí v knižnici zaindexovať, pričom sa zaručene a veľmi rýchlo dostanete k fotke, ktorú hľadáte. Viete zadať všetko od ulíc, miest, ročných období, rokov, názvu predmetov atď.

Takže – ak potrebujete nájsť nejakú fotku, tak nelistujete v knižnici, ale kliknite na lupu vpravo dole a do vyhľadávania zadajte všetko čo o danej fotke viete. Ak ste to doposiaľ neskúsili, tak budete veľmi prekvapení ako funguje umelá inteligencia v iOS.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE