Testovali sme unikátny herný monitor, špičkový volant a podarenú hernú myš.

BenQ XR3501

BenQ XR3501 je herný monitor, s akým sme sa doteraz ešte nestretli. Kombinuje technológiu širokouhlého zakriveného displeja s pomerom strán 21:9 a vysokú obnovovaciu frekvenciu na úrovni 144 Hz. Monitor má 35-palcový AMVA panel s odozvou 4 ms, kontrastom 2000:1 a svietivosťou 300 cd/m2.

benq_xr3501_nowat

Displej má rozlíšenie 2560 × 1080, veľmi dobré pozorovacie uhly (na úrovni medzi TN a IPS displejom) a rovnomerné podsvietenie, ku ktorému nemáme pripomienky. Stojan je pevne pripojený k monitoru, neumožňuje však meniť výšku. Prispôsobíte si iba naklonenie obrazovky v rozmedzí -5° až +15°.

Chválime portovú výbavu, ktorá obsahuje dva HDMI porty vo verzii 1.4, DisplayPort 1.2 a mini DisplayPort. Aby ste mohli použiť nastavenie frekvencie na úrovni 144 Hz, musíte počítač prepojiť pomocou DisplayPortu. Výrobcu chválime za úchytky, ktoré sú umiestnené pod konektormi a pomôžu manažovať káble. Nechýba ani zvukový výstup pre slúchadlá.

Kvalita zobrazenia obrazu je výborná. Po kalibrácii sme minimalizovali priemernú odchýlku na úroveň 1,6, čo je skvelý výsledok. Aj bez kalibrácie však nebudete mať pocit, že  monitor by skresľoval farby. Treba si nastaviť režim štandard. V ostatných nastaveniach sú farby úmyselne skreslené, aby hry lepšie vyzerali.

Obnovovaciu frekvenciu 144 Hz využijete, ak je váš počítač schopný vykresľovať snímky hry rýchlejšie ako pri 60 fps. Pomer strán 21:9 je v hrách výborný a zakrivenie je v prípade tohto monitora doteraz najvýraznejšie, s akým sme sa stretli. Je to však pre dobro veci, hranie je naozaj príjemné. Výborne sa nám hrali najmä pretekárske hry. Chvíľu si však budete musieť zvykať a nájsť optimálnu vzdialenosť od monitora.

„Kinový“ pomer strán je vhodný aj na filmy, ale treba mať video vo verzii, ktorá je určená pre formát monitora. V opačnom prípade vás budú otravovať čierne stĺpce po bokoch. Širokú plochu využijete aj pri práci. Užitočná je najmä v rámci multitaskingu, ale opäť platí, že si budete na atypickú obrazovku chvíľu zvykať.

BenQ XR3501 obsahuje niekoľko technológií, ktoré zlepšujú zážitok z používania, ako je eliminácia blikania monitora alebo redukcia modrého svetelného spektra. Tento monitor je určený náročným hráčom, ktorí si chcú dopriať špičkový herný zážitok a tomu zodpovedá aj cena. Zakrivený displej nám v prípade tohto monitora vyhovoval doteraz najviac, avšak je subjektívne, či sa vám takýto formát bude páčiť alebo nie.

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: BenQ

Logitech G29 / G920

Nové herné volanty sa na trhu objavujú sporadicky a aj preto si niekoľkoročný model Logitech G27 zachováva kultový status. Logitech však konečne predstavil nové volanty, ktoré sme v redakcii otestovali. Ide o model G920 pre hernú konzolu Xbox One a PC a model G29 pre konzoly PlayStation 4 a PlayStation 3. Oba volanty sú z hľadiska konštrukcie totožné, odlišujú sa iba v drobných dizajnových zmenách.

Hoci je herný volant rozmerovo menší ako skutočný volant, ktorý nájdete vo vozidle, jeho používanie pôsobí špičkovým dojmom. Je to dané najmä materiálmi, z ktorých je príslušenstvo vyrobené. Základom je kovová konštrukcia, pričom výrobca udáva, že použil materiály zo skutočných závodných vozidiel. Volant je potiahnutý kožou, vďaka čomu sa pohodlne drží v rukách. V porovnaní s cenovo dostupnými volantami, ktoré majú telo z plastu, je to naozaj obrovský rozdiel. Nielen na dotyk / uchopenie, ale aj pocit z jazdy. Ten je v prípade Logitechu naozaj špičkový. Nebojíte sa, že sa vám príslušenstvo rozpadne v rukách a môžete sa naozaj vžiť do pozície virtuálneho pretekára. Na druhej strane, novinky od Logitechu sa predávajú za 399 eur. Za túto cenu si kúpite novú hernú konzolu.

Logitech_G29 (6)

Volant je vybavený viacerými tlačidlami, ktoré využijete na navigáciu v nastaveniach. Môžete im priradiť rôzne funkcie počas jazdy, pričom nechýbajú zadné tlačidlá na zmenu prevodových stupňov. 3 pedále obsahujú základné funkcie – prevodovka, brzda, plyn, pričom je možné ich upraviť alebo zmeniť. Za zmienku stojí rozdielna citlivosť. Pedál brzdy musíte silno stlačiť, ak chcete prudko zabrzdiť. Má väčší odpor ako napríklad plynový pedál. Takýchto drobností si všimnete viacero.

Samozrejmosťou je 900° voľnosť pri otáčaní volantom a vibračná spätná väzba. Obe funkcie sa podpisujú pod to, že nové Logitech volanty ponúkajú výborný a realistický pocit z jazdy. Volanty sme testovali pri hraní titulu Project Cars a išlo o skvelý zážitok. Skutočnej jazde na závodnom aute na okruhu sa to síce ešte nevyrovná (stále si uvedomujete, že sedíte doma pred monitorom alebo televízorom), ale z hľadiska virtuálneho jazdenia ponúkajú volanty od Logitechu najlepší a najrealistickejší pocit. K dispozícii je aj riadiaca páka, ktorú si môžete dokúpiť samostatne.

Cena: 399 EUR
Zapožičal: Logitech

Canyon Paintball

Canyon Paintball je štýlová symetrická myš. Má atraktívny dizajn (tvar tela + farebné prevedenie) a výbornú ergonómiu. Príslušenstvo odporúčame menej náročným hráčom a používateľom, ktorým nevyhovujú klasické kancelárske myši. Náročnejším používateľom môže vadiť počet tlačidiel.

canyon_vyd2015_6_nowat

Paintball ponúka iba dve hlavné tlačidlá, scrollovacie koliesko a tlačidlo na zmenu 5 citlivostí snímača od 500 do 3500 dpi. Na myške oceňujeme pohodlie používania a „kompatibilitu“ s ľavákmi.

Cena: 32,99 EUR
Zapožičal: Canyon

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit