Toto je prehrávač, ktorý je zaujímavý najmä tým, že má otvorený kód.

Priznávame, zaujímavý viac pre programátorov, ako bežných používateľov. Tých bežných zaujíma viac veľká podpora video a obrazových formátov. Tento prehrávač si zvolíte vtedy, ak chcete mať absolútnu istotu, že prehrá vaše multimediálne súbory.

Prehrávač funguje v základnom režime prehrávača videosúborov. Prepnúť sa dá aj do zobrazenia správcu multimédií. Tu môžete organizovať svoje súbory v knižnici. Prehrávač podporuje správu on-line streamovania. Do knižnice sa dá uložiť server na multimediálny prenos alebo môžete počúvať internetové rádiá. Je to knižnica, ako v iných prípadoch so špeciálnym zameraním na iCast, Icecast Radio atď. VLC je vhodný nielen na video, ale aj sledovanie podcastov. Je už na vás, či do knižnice pridáte audio alebo video zdroj vysielania.

Silnou stránkou je prístup ku praktickým možnostiam konfigurácie. Takto „poruke“ je dostupný ekvalizér, špeciálne zvukové efekty ako aj ladenie priestorového efektu. Na vylepšenie videa sa dá použiť prispôsobenie obrazu v reálnom čase. Priamo v nastaveniach, ktoré máte ihneď k dispozícii, je aj korekcia zvuku voči videostope alebo synchronizácia stopy s titulkami.

VLC media player v režime správy multimediálnej knižnice

Výhodou oproti iným prehrávačom je integrovaný konvertor súborov. Môžete pridať lokálny a sieťový obsah, ako aj CD a DVD alebo TV vysielanie cez pripojené zariadenie. Nie že by konverzia videa nebola dostupná inde a tiež zadarmo. Tu je však priamo súčasťou programu. Nie je to ani prémiová funkcia, ani netreba nič dodatočne sťahovať. Konverzia môže byť do iného formátu pre počítač alebo do špecializovaného formátu podľa zariadení ako iPad alebo androidové telefóny.

Hodnotenie

+ podpora formátov a zdrojov multimédií, všetky praktické nastavenia po ruke, správa multimediálnej knižnice, konvertor súborov
– žiadne podstatné

Link: www.videolan.org

Verdikt

VLC media player je výhodný najmä pre extra širokú podporu multimediálnych súborov a titulkov. Je dostupný aj na Androide a pre iOS. Ocenili sme najmä to, že najžiadanejšie funkcie sú naozaj poruke. Hodí sa aj na správu vašej multimediálnej knižnice.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Najlepšie programy na prehrávanie videa: PotPlayer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.