V redakcii TOUCHIT realizujeme videá s profesionálnou podobou obrazu už dlhšie. Aby ste to dosiahli, treba na to pokročilú techniku – ideálne zrkadlovku, bezdrôtové mikrofóny či externé osvetlenie. Prenášať takúto výbavu napr. pri cestách lietadlom však nie je celkom jednoduché a ani pohodlné.

Na druhej strane výkon kamier v smartfónoch rastie raketovým tempom. Čas už dospel na ich využitie aj pri tvorbe profi videa. V tomto článku rozoberieme, ako presne na to.

Čo všetko potrebujete?

V tejto časti spomenieme výbavu na pokročilé video. Samozrejme, na turistické video postačuje dobrý smartfón, pevná ruka a hlavne dobré oko, čo točiť.

Smartfón – základ úspechu

Základom je telefón s kvalitnou kamerou. Odporúčame Samsung Galaxy S10 či Note 10, Apple iPhone 11, Huawei P30 Pro alebo LG V40 ThinkQ. To sú telefóny, kde sa dá dosiahnuť výborná kvalita obrazu v rozlíšení 4K, čo oceníte hlavne pri horšom svetle. Ich cena je 1000 eur a viac a je to najdrahšia súčasť celého pracovného postupu. Pri dobrom svetle môžete použiť aj starší telefón a výsledok bude dobrý.

Statív na stabilný obraz

Ďalej potrebujete držiak na telefón a statív. To je naozaj dôležitá výbava, ak chcete mať video pekne stabilizované a hlavne sa vám vyplatí, ak budú vo videu zábery na rozprávajúce osoby. Verte, že statív je základ profesionálne vyzerajúceho videa. Môže to byť aj statív s jednou nohou (monopod), prípadne malý statív, ktorý sa dá pripevniť napr. na strom (tzv. GorillaPod). V núdzi pomôže aj selfie tyč, aj to je lepšie ako nič. Držiak na smartfón musí byť kvalitne vyhotovený, aby vám telefón z neho nevypadol. My používame ministatív od Manfrotto a jeho položenie na stôl dobre nahradí veľký statív.

Smartfón na ministatíve Manfrotto

Ak to myslíte s videom vážne, odporúčame GorillaPod Mobile Rig talianskej značky JOBY. Ten obsahuje aj možnosť pripojenia príslušenstva vo forme svetla či mikrofónu, čo sa vám veľmi oplatí. Tiež je možné naraz nahrávať na smartfón a na akčnú kameru. Jeho cena na Slovensku je okolo 75 eur.

GorillaPod Mobile Rig umožňuje dobre držať smartfón aj príslušenstvo

Nový trend – gimbal

Gimbal je niečo ako statív, ktorý stabilizuje aj pri pohybe. A to je v moderných videách viac ako žiadaná funkcia. V redakcii sme prešli viacero gimbalov, najlepšie sa nám osvedčil nový DJI Osmo Mobile 3. Kúpili sme si Combo vyhotovenie, ktoré obsahuje prepravný obal a podstavec. Tento gimbal podporuje aj zaujímavé funkcie ako je sledovanie pohybu osoby s tým, že sám zabezpečí, aby ste boli stále napr. v strede obrazu.

Rovnako je tu aj možnosť realizácie timelapse a hyperlapse videa, čo sú obrazovo efektné prvky. Podmienkou je však použitie originálneho softvéru DJI Mimo, ktorý však zatiaľ naplno nevyužíva možnosť viacerých objektívov v moderných smartfónoch. O softvéri na spracovanie videa budeme ešte podrobnejšie hovoriť neskôr. V každom prípade DJI Osmo Mobile 3 je momentálne zariadenie, ktoré si pravidelne berieme na realizáciu videa a je veľkou pomocou. Cena Osmo Mobile 3 je 109 eur, za balenie Combo zaplatíte 129 eur.

K tomuto gimbalu sme si prikúpili aj držiak na príslušenstvo ako je svetlo alebo mikrofón. Nakupovali sme cez Aliexpress, cena bola 8,46 eura.

DJI Osmo Mobile 3 je dnes základom našich redakčných videí. Výhodou je možnosť jeho poskladania a pridania príslušenstva

Zvuk – hlavný problém

Ak budete robiť video s originálnym zvukom, bude na to treba mikrofón. So zabudovaným mikrofónom toho často veľa neurobíte. Závisí od toho, aký typ zvuku to bude a koľko ľudí bude vo videu rozprávať.

Verte, že so zvukom sa vždy narobíte viac ako s obrazom. Zvuk sa akosi nedá oklamať, zatiaľ čo obraz áno. Zvuk musí byť dobrý, čistý, zreteľný a v optimálnej hlasitosti. Toto sa však pri realizácii živých videí nedá vždy dosiahnuť. Niekedy tak potom treba isté časti videa prehovoriť hlasom nahratým doma (voice over), v lepších podmienkach.

V redakcii používame mikróny od austrálskej značky Rode. Je to odskúšané riešenie a to tak z hľadiska odolnosti mikrofónov ako aj kvality zvuku. Ako ideálne riešenie do terénu odporúčame Rode Wireless Go. Je to bezdrôtová súprava pozostávajúca z vysielača a prijímača. Vysielač obsahuje aj mikrofón, ak chcete, môžete použiť aj externý mikrofón. Jeho cena je 209 eur.

Rode Wireless Go je vysoko prenosná súprava na nahrávanie kvalitného zvuku

Ako ďalšie mikrofóny používame Rode VideoMicro. To vtedy, keď potrebujeme zachytiť zvuk v celom priestore, resp. nie je jasné, kto bude na tlačovej konferencii hovoriť, či sa budú rečníci striedať. Tento mikrofón funguje spoľahlivo tak do 5 metrov od natáčanej osoby a má aj protiveternú ochranu, čo sa v teréne hodí. Jeho cena je 59 eur. Radi využívame aj VideoMic Pro, čo je ešte kvalitnejšie riešenie na exteriérový zvuk. Cena tohto mikrofónu je 289 eur, ale jeho zvuk je výborný.

Takto to asi výrobca nepredpokladal, ale funguje to. Prijímač WirelessGo je pricvaknutý na smartfón v DJI Osmo Mobile 3.

A máme tiež mikrofón pod košeľu a na krk, jeho označenie je Rode smartLav+. Je dostatočne kvalitný, avšak treba počítať s tým, že pri aktívnom vytváraní videa je jeho životnosť okolo roka. Jeho cena je cca 62 eur. K nemu používame aj predlžovací kábel. Žiaľ, Rode robí len kábel v dĺžke 6 metrov, čo je veľa a ťažko sa s ním manipuluje – vždy sa zamotá. Rode smartLav+ často kombinujeme so súpravou Wireless Go.

Najčastejšie na tlačové konferencie používame mikrofón smartLav+. Prináša výbornú kvalitu

Ako na ešte lepší obraz

Ako ďalej vylepšiť obraz zachytený smartfónom? Nuž, existujú na to rôzne filtre. My používame súpravu filtrov od firmy Neewer s klipom na umiestnenie na smartfón. V balení je 5 farebných filtrov, z čoho najčastejšie používame polarizačný na vylepšenia podania oblohy a celkovo bohatšie farby. Pri veľmi svetlom dni používame ND filter a v dodávke je aj širokouhlá šošovka, ktorá ešte viac rozšíri obraz. Pomocou klipu sa filtre dajú použiť na iPhone, ale aj ďalšie telefóny. Cena súpravy na Aliexpress je 26,91 eura.

Zvýšiť bohatosť farieb v obraze môžeme polarizačným filtrom

Softvér na realizáciu videa

Ako sme už spomenuli, ak máte gimbal, je tu síce jeho softvér, ktorý naplno využíva vlastnosti samotného gimbalu, nie však samotného smartfónu. A to je škoda. Ostáva sa s tým len zmieriť. Použiť môžete originálny softvér na realizáciu videa, ktorý je súčasťou telefónu. Ten obyčajne využíva vlastnosti smartfónu naplno.

Naším tipom je však softvér FiLMiC Pro, ktorý je pre iOS aj Android. Je to jednoznačne najlepší softvér na realizáciu videa smartfónom. Jeho cena je pre Android 12,99 eura a v aplikácii sa dá ešte prikúpiť cinematographer Kit na filmovú úpravu natočeného videa. Tento kit stojí 11,99 eura. Ceny pre iOS sú o niečo vyššie. Za jeho obľubou stojí jednoduchosť ovládania a dostupnosť funkcií, ktoré priblížia video zo smartfónu tomu, čo poznáte zo zrkadlovky v manuálnom režime. Môžete trvalo nastaviť zaostrenie na vybraný bod aj expozíciu. Vidíte vyšrafované prepaly, FiLMiC dokáže aj manuálne nastaviť bielu. Naozaj výborné, všetko s podporou rozlíšenia 4K a možnosťou výberu konkrétneho objektívu na (podporovanom) smartfóne. FiLMiC tiež podporuje rôzne gimbaly. Žiaľ, Osmo Mobile 3 je zatiaľ príliš nový a jeho priama podpora ešte chýba.

Softvér na strih videa

V prvom rade treba povedať, že strihať video na smartfóne je minimálne vo svete Android telefónov masochizmus. Ale niekedy iná možnosť nie je a ak potrebujete len niečo odstrihnúť, pridať nejaký prechod, upraviť zvuk a pridať hudbu, tak sa to dá.

S telefónom Samsung Galaxy S10 a Note 10 je dodávaná špeciálna podpora pre Adobe Rush. Je to fajn program, ktorý dokáže následne prepojiť svet mobilu a svet počítača, teda čosi urobiť priamo v mobile a neskôr to finálne dotiahnuť v počítači. Akurát je to drahé riešenie. Iná možnosť ako mesačný prenájom neexistuje a je to 11,99 eura mesačne.

My na jednoduchý strih používame lacnejší PowerDirector od firmy Cyberlink. Postrihať sa video dá, ale nie je to ako keď striháte video na počítači s klávesnicou a myšou. Cyberlink export videa v 4K spoplatňuje.

Programy na strih videa dokážu svoje výsledky priamo ukladať napr. na YouTube, sociálne siete vrátane Facebooku a Instagramu. Takto priamo zo smartfónu zrealizujete celý pracovný proces od natočenia cez strih a uloženie videa.

Nám sa oplatilo použiť pre celý pracovný proces samostatný smartfón, v ktorom nie je pracovná SIM karta. Prichádzajúce hovory totiž rušia pri tvorbe videa a môžete prísť o tie najlepšie zábery.

V počítači striháme video pomocou programu EDIUS, je to lacnejšie riešenie ako mesačné predplatné na Adobe Premiere Pro a funkčne je vybavený viac.

Video zo smartfónu vs. kamera a zrkadlovka

Video zo smartfónu môže byť pekné, veľmi rýchlo ho viete dostať do on-line prostredia, ale svojou kvalitou nebude dosahovať to, čo poznáme z videokamery, ale hlavne zo zrkadlovky či moderných bezzrkadloviek. Jednoducho, optika sa nedá oklamať a tam, kde je poriadny objektív, tam je aj poriadny obraz. Avšak rozdiel nie je celkom priepastný a na 80 % prípadov obraz zo smartfónu stačí. Preto aj rastie počet videí, ktoré sú vytvorené len so smartfónom.

Veríme, že tento článok vám pomôže, aby vaše video bolo ešte krajšie. A ak by sme si mali vybrať, do čoho určite investovať, tak by to bol externý mikrofón a gimbal.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.