Nové operačné systémy pre mobilné Apple zariadenia sú za dverami a už čoskoro môžete očakávať aktualizácie, ktoré prinesú dôležité zmeny a zaujímavé funkcie. My sme, ako každý rok, už netrpezliví a nové operačné systémy testujeme od ich prvej dostupnej beta verzie. Takto vám môžeme už v predstihu sprostredkovať, čo všetko nový softvér ponúkne.

iOS 14

Najviditeľnejšou zmenou dizajnu sú widgety priamo na domovskej obrazovke. Môžete si ich umiestniť priamo na plochu, a to hneď niekoľko – podľa veľkosti. Plocha je zrazu prehľadnejšia a vidíte rôzne údaje bez toho, aby ste museli otvárať nejakú aplikáciu a pod. Widget môže byť buď malý štvorec alebo veľký obdĺžnik – zobrazovať môže jedinečnú informáciu, prípadne si môžete zvoliť dynamickú sadu. Aktuálne je nevýhodou iba to, že widgety ešte nepodporujú mnohé aplikácie tretích strán – v skutočnosti len natívne Apple aplikácie. Dodajme, že v ponuke je aj inteligentný widget, ktorý sa dokáže prispôsobovať vašim návykom podľa dennej doby a pod.

Novinkou je aj knižnica aplikácií, ktorá zoskupuje všetky nainštalované aplikácie, pričom sú prehľadne delené podľa zamerania. Už nemusíte mať všetky aplikácie na ploche – môžete ich dať do knižnice a spúšťať cez vyhľadávanie. Plocha bude podstatne prehľadnejšia. V nastaveniach pribudla samostatná položka – plocha – kde si môžete nastaviť, či sa má nová aplikácia po stiahnutí pridať priamo na plochu (ako doposiaľ) alebo iba do knižnice aplikácií.

Widgety na iOS

Zdroj: Apple

Spúšťanie akcií je teraz aj poklepaním po jablku na zadnej strane iPhonu. O tejto funkcii Apple nehovoril, ale je skvelá! V rámci sekcie prístupnosť, resp. položky dotyk (zadné klepnutie) si môžete nastaviť rôzne akcie, ktoré spustíte dvojitým alebo trojitým poklepaním po zadnej časti iPhonu – v okolí jablka. V praxi to znamená, že dvojitým poklepaním spustíte jednu akciu a trojitým druhú – odlišnú. Funguje to veľmi dobre a túto funkciu sme si okamžite obľúbili. Základné možnosti ponúkajú rôzne praktické akcie, no až využívaním skratiek sa dostane k takmer všetkému, čo iOS ponúka.

Rozpoznávanie zvukov: táto funkcia dokáže za pomoci citlivých mikrofónov a umelej inteligencie v iPhone rozpoznávať zvuky a upozorniť vás na tento stav v reálnom čase. Ak netrpíte poruchou sluchu, tak je to skôr otravné, ale občas sa to môže hodiť – najmä v spojení so skratkami, kde by sa z toho dala vytvoriť zaujímavá automatizácia. Systém dokáže rozpoznať 13 rôznych zvukov, pričom si sami určíte, na ktoré má reagovať.

Obraz v obraze už aj v iPhone. Je to využiteľné? Ťažko povedať, no funguje to. Ak napr. sledujete video cez prehliadač, tak si ho môžete jednoducho minimalizovať na plochu a venovať sa inej činnosti. Minimalizovať môžete aj FaceTime hovor a YouTube videá (iba v platenej verzii PREMIUM). Veľkosť obrazu v plávajúcom okne môžete prispôsobovať, no max. zaberie 1/4 plochy. Video môžete aj jednoducho posunúť na bok, pričom ho schováte + pozastavíte a následným kliknutím na šípku ho vyrolujete. Dodajme, že obraz môžete v rámci plochy presúvať, ale zostane iba v definovaných zónach.

Zobrazovanie prichádzajúcich hovorov v „bubline“. Plávajúce okná sa netýkajú iba videí, ale aj prichádzajúcich hovorov. V nastaveniach si môžete zvoliť, či sa má prichádzajúci hovor zobrazovať na celej ploche (ako doposiaľ) alebo v kompaktnom plávajúcom okne vo vrchnej časti zobrazovacej plochy. Ak zvolíte druhú možnosť, tak v rámci prichádzajúceho hovoru môžete pokračovať v práci, napr. v písaní poznámok a pod. Ak na kompaktnú bublinu kliknete a potiahnete dole, tak sa vyroluje klasická obrazovka prichádzajúceho hovoru.

iOS Hovory

Zdroj: Apple

Siri je teraz múdrejšia, kompaktnejšia, ale po slovensky stále nevie. Ak ohlásite vašu Apple asistentku, tak sa nezobrazí na celej ploche, ako je tomu teraz, ale iba ako malá bublina v spodnej časti, čo sa nám páči – je to minimalistické a vyzerá to futuristicky. Siri vás pekne počúva, ponúka viac informácií, aj diktovať jej môžete, ale slovenčine stále nerozumie.

Apple nezabúda na bezpečnosť. iOS 14 (+ iPadOS) ponúkne niekoľko zaujímavých bezpečnostných prvkov. Ak spustíte nejakú aplikáciu, ktorá bude používať mikrofón alebo kameru, tak sa v pravom rohu displeja objaví malá gulička, ktorá vás na tento fakt ihneď upozorní. Ak bude oranžová, tak aplikácia využíva iba mikrofón. Zelená znamená, že je používaný mikrofón + kamera. V ovládacom centre môžete zistiť aj to, ktoré nedávno používané aplikácie tento hardvér využili. Ďalším prvkom je približná poloha – v rámci aplikácií si budete môcť zvoliť, či sa má používať vaša presná poloha alebo iba približná. Spomenúť treba aj možnosť obmedzenia prístupu do galérie fotiek. Prístup môže byť kompletný alebo čiastočný. iOS 14 umožní v rámci prihlasovacej metódy „Sing In With Apple“ aj preregistrovanie už používaných služieb.

Noviniek je viac, no nie všetky fungujú plnohodnotne, takže musíme čakať na oficiálnu verziu. Na mysli máme App Clipy, ktoré uľahčia používanie rôznych externých služieb, napr. požičanie kolobežky, objednanie jedla, taxíka a pod.

Noviniek je viac, no nie všetky fungujú plnohodnotne, takže musíme čakať na oficiálnu verziu. Na mysli máme App Clipy, ktoré uľahčia používanie rôznych externých služieb, napr. požičanie kolobežky, objednanie jedla, taxíka a pod., Zdroj: Apple

iPad OS

V rámci iPadOS ide o takmer totožné novinky, ktorými disponuje iOS 14, ale v ponuke je aj niekoľko špecifických zaujímavostí. Hlavnou inováciou je komplexná zmena dizajnu prostredia a rôznych aplikácií, ako aj funkcia fulltextového vyhľadávania v rámci celého systému/súborov. V zásade ide o prispôsobený Spotlight z macOS, čo je výborná správa. Prepracovanejšie budú aj miniaplikácie na domácej ploche, ktoré budú ešte konfigurovateľnejšie a inteligentnejšie – dokážu sa prispôsobovať vašim návykom a zobrazovať relevantné informácie v daný deň a čas.

Prekopaná je aj aplikácia Súbory, ktorá sa začína viac podobať na Finder z macOS, čo si používatelia už dlhodobo želali – produktivita práce sa podstatne zvýši. Sme zvedaví, čo všetko bude iPadOS zvládať, očakáva sa ešte veľa noviniek, ktoré sa budú odhaľovať postupne. Aj v tomto prípade sa Apple zameral viac na pop-up okná, ktoré sú menej rušivé a podstatne lepšie integrované – rovnako ako v iOS 14.

iPad Pencil

Zdroj: Apple

Nové funkcie neobišli ani ceruzku, teda Apple Pencil. Inovovaný softvér a pokročilé strojové učenie bude vedieť efektívne digitalizovať/prepisovať rukou písaný text, a to nielen v poznámkach, ale v rámci celého systému. Rukou písaný text zadáte do ľubovoľného poľa a systém ho automaticky prepíše na strojový text. V poznámkach môžete rôznymi novými spôsobmi pracovať s textom, čím sa reálne zvýši produktivita a rýchlosť práce s Apple Pencil. Okrem textu dokáže nový softvér rozpoznávať aj rukou kreslené tvary, ktoré prekonvertuje do geometricky dokonalého celku. Pracovať s iPadom je teraz radosťou.

Inováciou prešla aj iPadOS verzia prehliadača Safari, ktorý sa začína podobať na ten v macOS. Okrem toho, že je v najnovšej verzii podstatne rýchlejší, tak obsahuje aj natívny Apple prekladač, ktorý preloží každú webovú stránku do požadovaného jazyka. Zlepšila sa aj jeho bezpečnosť a pribudli nové prvky. Safari bude na pozadí monitorovať heslá a upozorňovať vás, ak bude niektoré z vašich hesiel slabé, resp. z pohľadu ochrany súkromia nebezpečné.

WatchOS 7

Apple Watch (od 3. generácie) sa dostávajú na novú úroveň. Konečne ponúkajú dlho dožadované funkcie, no nie všetko je podľa predstáv. V prvom rade spomeňme, že aplikácia Aktivita sa mení na Kondícia (v rámci celého ekosystému), pričom v nej pribudnú aj štyri nové aktivity, ktoré sa týkajú tanca, strečingu a funkčných cvikov. Aktuálna situácia s Covid-19 nás prinútila dbať na častú hygienu rúk, na čo zareagoval aj Apple – do nového watchOS zakomponoval automatickú detekciu umývania rúk s časovačom. Ak si budete umývať ruky menej ako 20 sekúnd, tak vás hodinky upozornia na to, aby ste ešte pokračovali. Taktiež vám môžu po príchode domov pripomenúť, aby ste si nezabudli umyť ruky. Táto funkcia funguje celkom presne a nejako nás neobťažuje.

V rámci aktualizácie nemôžu chýbať ani nové ciferníky s rozšírenou možnosťou konfigurácie jednotlivých miniaplikácií, ale aj s možnosťou zdieľania vami vytvorených ciferníkov. Každá aplikácia môže mať niekoľko rôznych komplikácií, takže sa dajú zostavovať skutočne komplexné ciferníky, čo doposiaľ nebolo možné. Ak napríklad surfujete, tak jediná aplikácia vám ukáže výšku vĺn, teplotu vody aj rýchlosť vetra. Dodajme, že aj v tomto prípade je v ponuke vylepšená Siri, ktorá je nielen múdrejšia, ale aj rýchlejšia (občas sa ozýva aj keď netreba, to sa však napraví).

WatchOS

Zdroj: Apple

Očakávali ste natívne monitorovanie spánku? Aj my a watchOS 7 ho ponúka, ale ide o menšie sklamanie. Natívne monitorovanie spánku je fajn, ale ponúka iba základ – teda čas strávený v posteli/spánok. Pokročilejšie funkcie ako fázy spánku a pod. nie sú dostupné. Uvidíme, ako sa s tým Apple popasuje v budúcich aktualizáciách, no zatiaľ nič moc. Monitorovanie spánku funguje autonómne – keď si ľahnete, tak sa automaticky zaháji jeho sledovanie, pričom sa zapne režim nerušiť, vypnú sa zvuky a zabráni sa prebudeniu obrazovky.

Vývojári mysleli aj na batériu – ak pôjdete spať s kapacitou batérie pod 30%, tak dostanete upozornenie, aby ste ich hneď ráno nabili. Ak dáte ráno hodinky na nabíjačku, tak už nemusíte sledovať stav nabitia – keď budú nabité na 100 %, tak vám príde na iPhone notifikácia. To sa nám páči + sme postrehli, že s novým operačným systémom sa jemne predĺžila výdrž na jedno nabitie (Apple Watch 5).

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE