Samsung zverejnil svoje finančné výsledky za rok 2017 a situácia je jasná. 25 ročná víťazná púť Intelu sa skončila. Najväčším výrobcom čipov sa vo svetovom meradle stáva Samsung.  

Divízia tohto kórejského gigantu určená na výrobu polovodičov dosiahla obrat až 69 miliárd USD a predbehla tak Intel, ktorý nahlásil obraz „len“ 62,8 miliárd USD. To bol pre Intel mimochodom rekordný výsledok s medziročným nárastom 6 percentuálnych bodov. Ale nestačilo to, Samsung bol agresívnejší. Už v minulosti sa pritom stalo, že Samsung predbehol Intel na kvartálnej báze, teraz je to však po prvý krát, čo sa tak stalo aj v ročnom hodnotení.

Samsung to dosiahol dobrých výsledkov hlavne orientáciou na stále rastúci trh so smartfónmi, čo sa Intelu napriek snahe v minulosti nepodarilo. Intel tiež zrušil niektoré svoje zastúpenia, vrátane toho, ktoré fungovalo na Slovensku. Čipy od Intelu sú síce dnes až v 90 % počítačoch, ale rastie skupina ľudí, ktorí nikdy počítač nepoužívali a žijú len na smartfónoch a tabletoch.

Ak sa pozrieme na rok 2018, Samsung sa bude čoraz viac sústreďovať na služby zamerané na cloud, umelú inteligenciu a výbavu pre automobily. Jeho snahou nie je byť svetovým dodávateľom čipov číslo jedna, chcú byť hlavne finančne efektívni. Najbližším cieľom Samsungu tak určite budú ohybné displeje a presadenie virtuálnej asistentky Bixby. Rovnako sa budú zameriavať na 5G technológie. Tejto firme sa tiež podarilo veľmi úspešne odvrátiť problém s batériou v telefóne Galaxy Note7, čo by 99 % spoločností do roka položilo na kolená.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu