Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa reportu Organizácie spojených národov z júna 2019, je globálna miera plodnosti 2,5 dieťaťa na jednu ženu. Aj keď rast populácie sa zmenšuje od 90-tych rokov, za rok sa narodí vo svete 140 miliónov detí.

Nie je žiadnym prekvapením, že príchod dieťaťa výrazne zvýši výdavky rodiny. Okrem stáleho nakupovania jedla, oblečenia a plienok si dieťa vyžaduje aj iné, ešte drahšie veci, ako napríklad postieľku, prebaľovací pult alebo kočík.

Tím analytikov z Picodi.com sa pozrel na výdavky spojené s narodením dieťaťa: tehotenské oblečenie pre mamičku, nemocničná súprava, produkty do domácnosti a tiež výdavky spojené s prvým rokom života dieťaťa.

Milé deti

Nákupný lístok je rozdelený do 7 tematických kategórii. Rozšírená súprava sa skladá zo základných produktov a taktiež z extra, nie až tak potrebných, vecí.

VÝDAVKY POČAS TEHOTENSTVA A PRVÉHO ROKU ŽIVOTA DIEŤAŤA

Počas tehotenstva je pre budúcu mamičku veľmi dôležité obohatiť jej šatník oblečením väčšej veľkosti. Priemerná cena základného tehotenského oblečenia je okolo 195€. Rozšírená súprava (+123€) obsahuje doplnky, ktoré môžu byť pre tehotnú ženu užitočné: špeciálny vankúš, detektor srdcového rytmu plodu alebo smart váha.

Nemocničná taška, ktorá je potrebná pre mamičku aj dieťatko počas pobytu v nemocnici stojí okolo 45€ (v rozšírenej súprave +21€). Nemocničné tašky môžu byť pripravené mamičkou alebo zakúpené ako set.

Príprava domu na príchod nového člena rodiny môže stáť naozaj veľa peňazí. Postieľka s matracom a perinou, prebaľovací stolík, stolička, fľašky, cumlíky a produkty na starostlivosť o dieťa – všetko to stojí okolo 520€. Vo vylepšenej verzií, s produktmi ako baby monitor, lehačka, ohrievač fľaše a inými produktmi to môže stáť až o ďalších 405€ viac.

Všetko potrebné na prevoz dieťaťa nemusí byť tiež lacné. Športový kočík strednej triedy a autosedačka môžu vyjsť až na 460€. Kočík vysokej triedy, nosič a zábal môžu túto sumu zvýšiť až o 359€.

Najviac výdavkov z produktov pre deti tvoria plienky. Tento vynález z 50-tych rokov síce robí život rodičov ľahším, ale neprospieva ich peňaženkám. Ročná zásoba kozmetiky, čistiacich produktov a plienok môže stáť od 616€ až do 703€.

WHO odporúča dojčenie aspoň na 6 mesiacov. To znamená, že doplnkové jedlo by nemalo byť uvedené skôr, ako v prvom polroku života. Cena jedla počas tohto obdobia sa môže vyšplhať až na 312€ alebo ešte o 62€ viac pri rozšírenej súprave.

Keď rodičia nakupujú oblečenie pre dieťa, často ťažko odolajú zakúpiť ďalšie a ďalšie milé tričko alebo topánky. Rodičia, ktorí sú v obchode nezastaviteľní, môžu pri kúpe oblečenia pre dieťa zaplatiť až okolo 553€. Avšak ak ste trochu opatrnejší, dá sa kúpiť základné oblečenie za prvý rok života aj do 369€.

Kto si môže dovoliť dieťa?

VÝDAVKY NA DIEŤA POROVNANÉ S PRIEMERNOU VÝPLATOU VO VYBRANÝCH KRAJINÁCH

Priemerná mzda netto za rok 2019 bola 835,90€. To znamená, že na zakúpenie základnej súpravy sú potrebné tri priemerné platy na Slovensku.

V porovnaní s Českom sme na tom len o niečo horšie. V Česku potrebujú rodičia 2,9 priemerných výplat a v Maďarsku 3,2. Američania a Australčania majú najlepšiu pozíciu (iba jedna výplata).

Metodológia

Tento prieskum je založený na cenách produktov z veľkých online obchodov na Slovensku a v iných krajinách k máju 2020. Dáta ohľadom priemerných platov pochádzajú z webstránok štátnych štatistických úradov alebo príslušných ministerstiev. List všetkých produktov zo základnej aj rozšírenej súpravy nájdete tu.

Autor: Picodi.com

Značky: