Garmin Monterra je vynikajúci navigačný prístroj, vhodný hlavne na obdobie dovoleniek.

Je to univerzálny GPS navigátor, postavený na operačnom systéme Android 4.0.4. Je vybavený 4-palcovým dotykovým kapacitným displejom z tvrdeného minerálneho skla a podporou multidotykového ovládania. Integrovaný je GPS/GLONASS prijímač, súčasne z oboch dokáže prijímať signál o navigácii a určenie polohy je veľmi presné. Cez komunikačné rozhrania Wi-Fi, Bluetooth, NFC a ANT+ si zabezpečíte nielen pripojenie k internetu, ale aj pripojenie ďalších snímačov ako je pulzomer, snímač kadencie, tempa a pod. V priestore pod batériami je aj čítačka microSD kariet. Dotykový displej je možné ovládať aj v rukaviciach a tiež mokrými rukami.

Na navigátor Monterra si môžete nainštalovať aplikácie z obchodu Google Play. Výrobca však zabezpečil aj svoje tradičné používateľské rozhranie, ktoré poznáte z iných Garmin navigátorov.

V zadnej časti je integrovaný 8 MPx fotoaparát s automatickým zaostrovaním, nakrúcať môžete aj FullHD video. Zabudované LED osvetlenie/blesk môžete v teréne využiť aj ako baterku. Monterra je tiež vybavená UV senzorom a môžete tak zvoliť správny stupeň ochrany pred slnečným žiarením. Ak si pripojíte slúchadlá, budete môcť prijímať aj rozhlasové stanice, pričom zvuk rádia sa dá prehrávať aj cez reproduktor.

Snímač UV žiarenia je umiestnený v spodnej časti navigátora

Snímač UV žiarenia je umiestnený v spodnej časti navigátora

To všetko je ukryté v puzdre, ktoré dobre odoláva nárazom i vode (stupeň krytia je IPX7). Pre tento navigátor nie je dážď, sneh ani blato nijakou prekážkou, pokojne vám môže aj spadnúť na tvrdú zem. Všetky porty sú pod gumenými krytkami – napájací/prepojovací mini USB port a výstup na slúchadlá.

Takto sú porty ukryté pod krytkou

Takto sú porty ukryté pod krytkou

Garmin Monterra sa dá napájať dodávaným akumulátorom, ale tiež je tu možnosť použiť 3×AA batérie a prevádzku tak predĺžiť, aj keď nemáte externý zdroj energie. Na náš trh sa dodáva aj s turistickou mapou SK TOPO a cestnou mapou celej Európy. Vo výbave je elektronický 3D kompas, pričom zariadenie už nemusíte držať vodorovne, aby ukazoval správny smer. Ovládanie navigátora sa realizuje cez trojicu ovládacích tlačidiel, ktoré opäť odolávajú aj drsnému prostrediu.

Prečítajte si aj:
Čo sa skrýva za modernou GPS navigáciou?
Akú elektroniku si vziať na turistiku?

Vody sa Monterra určite nebojí, nezľakne sa pádov na zem a ani snehu

Vody sa Monterra určite nebojí, nezľakne sa pádov na zem a ani snehu

Medzi aplikáciami nás zaujala PeakFinder, pomocou ktorej určíte, ako sa volá príslušný kopec napr. v takých Alpách. Využiť pritom môžete vašu GPS polohu a kameru. Vyskúšať si ju môžete aj na stránke www.peakfinder.org.

Aplikáciu PeakFinder využijete na vyhľadanie názvu neznámeho kopca

Aplikáciu PeakFinder využijete na vyhľadanie názvu neznámeho kopca

Všetky prejdené trasy je možné prezerať napr. aj s desktop aplikáciou BaseCamp. S využitím NFC si môžete prenášať, napr. do iného smartfónu, fotografie alebo záznamy trás s aplikáciou Adventures. Keďže na palube máte aj Wi-Fi, môžete údaje priamo z navigátora zdieľať aj na sociálnych sieťach. Odporúčame vám so sebou nosiť aj slúchadlá, lebo cez rozhlasové vysielanie sa napr. v odľahlých terénoch takto dostanete aj k predpovedi počasia.

V celkovom hodnotení je Garmin Monterra v súčasnosti najlepším turistickým navigátorom z hľadiska odolnosti, presnosti navigácie a tiež aplikačnej výbavy. Nie je to konkurencia voči cestnej softvérovej navigácii v smartfónoch. Toto riešenie je oveľa robustnejšie a je orientované na navigáciu v náročných terénoch. Výhodou je aj kombinované napájanie a možnosť umiestnenia aj na skobu na ruksaku. K prístroju existuje príslušenstvo na namontovanie na bicykel/motorku, držiak s reproduktorom do auta, náhradná batéria a ochranná fólia na displej.

Cena: 669 EUR
Zapožičal: Garmin, www.garmin.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.