Ako vlastne vesmírna stanica zo Zeme vyzerá? Kedy jej prelety nad Slovenskom pozorovať? Čo k tomu potrebujete a ako sa zorientovať na nočnej oblohe?

Ak radi s pribúdajúcimi teplými nocami upriete svoj zrak na nočnú oblohu, možno ste sa už viackrát pozastavili nad tým, prečo sú niektoré „hviezdy“ výrazne jasnejšie ako iné. Možno vás zaujíma, ako sa ktorá volá či ako je ďaleko.

Obloha veru nie sú len nič nehovoriace názvy súhvezdí, či paveda v podobe astrológie. Každý hviezda ktorú vidíte, je vzdialeným slnkom, ktorej svetlo k nám putuje desiatky rokov či dokonca celé storočia. Drvivá väčšina z nich má svoju vlastnú planetárnu sústavu, tak ako je tomu v prípade nášho Slnka.

Zrejme najlepším softvérom na identifikáciu objektov na nočnej oblohe, ktorý dokáže používať aj úplný začiatočník, je Stellarium. Ide o aplikáciu, ktorú je možné používať na Windows celkom zadarmo. Mobilná verzia pre Android a iOS stojí 2,59 eura.

Odporúčame vám ju najprv vyskúšať zadarmo na notebooku či desktope a keď sa s ňou oboznámite, už nad nákupom mobilnej vezie zrejme nebudete váhať.

Program sa automaticky nastaví na vašu lokalitu a čas (cez deň teda uvidíte dennú oblohu) a ukáže vám, čo vidíte za predpokladu bezoblačnosti. V dolnej časti okna nájdete ovládanie, kde čas môžete zrýchliť a posunúť dopredu alebo dozadu. Je tak možné nastaviť sa na ktorúkoľvek hodinu alebo deň.

V rámci programu uvidíte nielen hviezdy, ale aj planéty a takisto prelietavajúce družice a vesmírne stanice. Na konkrétny objekt stačí kliknúť (prípadne môžete aj zoomovať) a zobrazia sa o ňom podrobnejšie údaje. Následne stačí už len prejsť v danú hodinu na záhradu či na balkón a pozrieť sa na realitu.

Ako si naplánovať pozorovania preletov vesmírnej stanice

Obrovská Medzinárodná vesmírna stanica, skrátene ISS (International Space Station), na ktorej výstavbe sa podieľalo USA, Rusko, Japonsko, Kanada a Európska kozmická agentúra, krúži na obežnej dráhe Zeme už takmer dve dekády. Postupne sa zväčšuje a rozširuje a dnes má veľkosť zhruba 100 × 70 metrov (veľkosť tvoria hlavne solárne panely).

Okolo Zeme obieha vo výške zhruba 400 km, pričom jej rýchlosť je na úrovni 7,66 km/s. V reči pozemských dopravných zvykov je to 27 576 km/h. Oblet okolo Zeme jej trvá približne 92 minút, čo nám dáva 16 obehov denne.

Ako sa Zem otáča okolo svojej osi, znamená to, že miesta nad ktorými stanica prelieta sa postupne menia, pričom v určitých momentoch jej dráha pretne aj Slovensko. Cez deň je to obvykle pre nás pozemšťanov k ničomu, ale v noci jej prelet môžeme aj vidieť.

ISS totiž vďaka svojej výške a rozmerným solárnym panelom funguje ako odrazové sklíčko a smerom k nám odrazí „svetelné prasiatko“. Kým pre nás už je Slnko za obzorom a je tma, na ňu stále ešte svieti, pretože dohliadne omnoho viac za obzor. Ide o ten istý princíp, ako keď vysoké tatranské končiare sú ešte osvetlené, zatiaľ čo v popradskej „doline“ už je šero.

ISS kvôli svojej výške letu odrazí svetlo Slnka k nám aj hodiny po jeho západe (večerné prelety), alebo naopak hodiny pred jeho východom (ranné prelety).

Kde teda nájsť cestovný poriadok a pripraviť sa na pozorovanie? Suverénne najvhodnejším zdrojom je web www.heavens-above.com. Odporúčame vám ako prvé kliknúť v pravom hornom rohu na jazykové nastavenie, kde vyberte Slovenčinu a následne kliknite na polohu a nastavte si svoje mesto.

Stačí napísať napríklad Bratislava či Banská Bystrica, nie je nutné špecifikovať ulicu, pretože rozdiely v pozorovaniach sa na takej malej oblasti neprejavia (pre uloženie polohy na trvalo sa môžete registrovať, ale ak si na práve vytvorenú stránku s vašou zadanou lokalitou vytvoríte v prehliadači záložku, zaobídete sa aj bez toho).

Následne už kliknite na tlačidlo Aktualizuj a ste pripravený zobraziť „cestovný poriadok“ ISS vzhľadom k vašej polohe. Vyzerá nasledovne:

Po aprílovej pauze ISS začne prelietať nad nami začiatkom mája, pričom pôjde o ranné prelety. Zaujímavý je najmä ten, ktorý sa odohrá 8. mája, pričom začne o 4:03 ráno a skončí o 4:08. Za tento čas ISS preletí prakticky naprieč celou oblohou.

Koncom mája a na prelome júna sa však zmenia prelety na večerné, čo bude mnohým ľudom vyhovovať viac. Za pozornosť stojí najmä ten, ktorý sa v Bratislave odohrá 31. mája o 23:05 (do 23:09).

Prelet ISS odfotený s dlhou expozíciou. V realite ide o extrémne jasný pohybujúci sa bod

Veľmi dôležitým údajom je druhý stĺpec v podobe magnitúdy, teda jasu. Prezradí vám totiž to, aké veľké divadlo prelet bude. Je vhodné si naplánovať pozorovanie na deň, kedy toto číslo ide čo najviac do mínusu. Dôvod je nasledovný:

Čo je to magnitúta a prečo si ju všímať

Magnitúda je po lopate povedané číslo, ktoré udáva jasnosť hviezdy, planéty alebo akéhokoľvek iného objektu (napríklad družice) na oblohe v logaritmickej škále. Predstaviť si ho možno ako údaj o svietivosti žiarovky.

Tak ako 100 W žiarovka bude svietiť výrazne jasnejšie, ako 40 W, bude aj objekt s väčšou magnitúdou svietiť viac. Dôležitým rozdielom ale je, že magnitúda, teda svietivosť objektu je tým väčšia, čím je toto číslo nižšie.

Každý celočíselný krok je zhruba 2,5 násobok jasnosti. To znamená, že hviezda s magnitúdou 1 je 2,5× jasnejšia, ako hviezda s magnitúdou 2, viac ako 15× jasnejšia, ako hviezda s magnitúdou 3 a skoro 100× jasnejšia, ako hviezda s magnitúdou 6.

Dôležité však je, že žiarivosť stúpa až do mínusových hodnôt. Najjasnejšie objekty na oblohe teda budú mať magnitúdu nielen 0, ale hlavne 1, 2, -3 či ešte viac. Dávajte si na to teda pozor. Objekt s magnitúdou 2 je totiž 40× jasnejší, ako ten s magnitúdou 2.

Z hľadiska pozorovania vám teda údaj o magnitúde prezradí to, ako veľmi daný objekt bude svietiť a teda ako ľahko si ho všimnete. V tomto článku budeme hovoriť výhradne o zdanlivej magnitúde, z pohľadu nás, pozorovateľov. Existuje aj absolútna magnitúda, ktorá hovorí o tom, ako jasné sú jednotlivé hviezdy naozaj, ak by boli všetky v rovnakej vzdialenosti od nás. To je však v tomto prípade nepodstatné.

Počítajte s tým, že plne zdravé ľudské oko bude v meste zabalenom do oranžového závoja pouličných lámp a neónov schopné vidieť objekty (hviezdy a takisto pohybujúce sa družice) zhruba do magnitúdy 3,0. V miliónových veľkomestách dokonca len do magnitúdy 1 či 2.

Na dedinách alebo okrajových štvrtiach malých miest, s temnou oblohou, je situácia lepšia a ak si ľahnete vonku na deku a necháte zrenice poriadne roztiahnuť, zbadáte bez problémov aj objekty s magnitúdou 4 či 5.

V ideálnych podmienkach (bez ďalekohľadu), v lesoch, úplnej tme a bez prítomnosti jasne žiariaceho mesiaca, je človek schopný zbadať maximálne objekty s magnitúdou 6,5.

Ako sa rýchlo zorientovať v hviezdnej mape a pozerať sa presne tam, kde vesmírna stanica či družica bude prelietať

Ak si na časovom pláne stránky heavens-above vyberiete veľmi jasný prelet ISS (s čo najviac mínusovou magnitúdou) a kliknete na dátum, zobrazí sa hviezdna mapa s čiarou preletu. Alternatívou je dátum nastaviť v programe Stellarium a prelet simulovať.

Mapu si predstavte tak, ako keby ste mali kruh nad hlavou a pozerali ste sa naň zospodu. Okraje kruhu sú okraje Zeme, teda horizont kam dovidíte a stred obrázku je úplne najvyšší bod pomyselnej kopuly nad vami.

Mnoho ľudí bude tápať, od čoho sa majú pri identifikácii čiary preletu odraziť, pretože na prvý pohľad môžu všetky hviezdne bodky pôsobiť rovnomerne rozsypané. Pomôžu vám však svetové strany a predovšetkým dve najznámejšie a veľmi dobre zbadateľné súhvezdia.

Na slovenskej letnej oblohe vždy po celú noc nájdete Veľký voz. Podľa jeho dobre známeho tvaru sa pri tom môžete dobre odraziť a nasmerovať svoj pohľad doľava či doprava, hore či dole.

Pomôže vám takisto v určení toho, akú máte dobrú viditeľnosť. Tvorí ho totiž 6 hviezd s magnitúdou okolo čísla 2. Najmenej jasný je Megrez (3,0), najviac jasný Aloith (1,75). Vďaka špecifickému tvaru ľahko viete, že čiara preletu je pod ním, nad ním či v pravo alebo vľavo.

Ak vytvoríte pomyselnú spojnicu vrchu vozíka a budete pokračovať v smere jeho jazdy, onedlho zbadáte silno žiarivú Capellu, s magnitúdou 0,05 (je vzdialená 43 svetelných rokov od Zeme). Ak pôjdete opačne v smere rúčky vozíka, mierne pod ním nájdete podobne jasný Arcturus, s magnitúdou 0,15 (je vzdialený 37 svetelných rokov). Pomocou toho obsiahnete veľký kus oblohy a veľmi dobre sa zorientujete.

Na zimnej oblohe je zrejme najlepším poznávacím prvkom Orion. Jeho obrovský kríž v tvare písmena X, s trojhviezdnym opaskom, dokáže rozpoznať vskutku každý a to aj vďaka tomu, že zaberá poriadny kus oblohy. Dá sa od neho dobre „odpichnúť“ a zorientovať.

Jeho orientáciu vám určí jasný a odlišne farebný ľavý horný a pravý dolný roh jeho kríža. Vľavo hore je jasno oranžový hviezdny superobor Betelgeuse, s magnitúdou 0,45, ktorý vďaka svojej masívnej veľkosti (je 1400× väčší ako Slnko) takto žiari aj napriek tomu, že je až 495 svetelných rokov od Zeme.

V opozičnom dolnom pravom rohu je ešte jasnejší modrý hviezdny superobor Rigel, s magnitúdou 0,15, ktorý sa nachádza 863 svetelných rokov od Zeme.

Vďaka Orionu rýchlo identifikujete aj jeho jasné susedstvo, v podobe troch veľmi jasných hviezd v jeho okolí. Vpravo hore od neho je Aldebran (0,85), vľavo hore Procyon (0,40) a vľavo dole Sírius (-1,45), ktorý je s už záporným číslom magnitúdy najjasnejšou hviezdou na pozemskej oblohe.

ISS vás svojim jasom prekvapí, Irídium vám vyrazí dych

Najžiarivejšie „hviezdy“ ktoré na oblohe štandardne môžete zbadať, sú v skutočnosti planéty. Ich poloha na oblohe, vzhľadom na to, že obiehajú okolo Slnka inou rýchlosťou ako my, sa v priebehu roku mení.

Medzi tie dve najjasnejšie sa radí vďaka svojej veľkosti Jupiter (-1,7 až -2,48, podľa toho ako ďaleko je momentálne od Zeme), ktorý môžete vidieť po veľkú časť zimnej noci a Venuša (-3,8 až -4,7, vďaka veľkej blízkosti k Zemi), ktorú môžete vidieť hlavne tesne po západe Slnka nad obzorom, kvôli čomu má aj ľudové označenie večernica.

Ak bude stanica ISS prelietať nad vami v čase veľkej tmy (dostatočne po západe alebo pred východom), pričom mesiac nebude blízko splnu, jej jas vás vskutku ohromí. Ak bude priamo nad vašou hlavou, magnitúda sa môže vyšplhať až na -4,0. Bude tak suverénne najjasnejším objektom na oblohe a to viac ako desaťnásobne ako najjasnejšia hviezda.

ISS poletí veľmi rýchlo a zhruba za 4 minúty preletí celú oblohu. Je dôležité si pritom uvedomiť, že ju neuvidíte vždy letieť od obzoru k obzoru. Z tieňa Zeme môže vystúpiť kus od neho, čo na pohľad vyzerá, ako keby vystupovala z temnoty. Objaví sa akoby v tieni a behom pár sekúnd dosiahne maximálneho jasu a preletí oblohou.

Za tieň Zeme takisto môže zapadnúť kdekoľvek (nepliesť si pravdaže s momentom, kedy ju prekryje oblačnosť). Hlavne prelety s menším jasom, napríklad magnitúdou okolo hodnoty -2, budú prechádzať napríklad len štvrtinkou oblohy. To všetko spoznáte na plánovacej mape podľa dĺžky jej čiary.

Prelety iných objektov, ako napríklad komunikačných, meteorologických či špionážnych satelitov, ale takisto aj čínskej vesmírnej stanice Tiangong 2 (tá pozostáva len z jedného modulu a je tak mnohonásobne menšia než ISS), majú omnoho menšie magnitúdy.

Občas si ich ľudia spletú aj s prelietajúcim lietadlom, ktoré však na rozdiel od nich bliká. Družice majú plynulý let s trvalým jasom. Plánovanie ich pozorovania nemá kvôli malej atraktívnosti príliš zmysel. Ak ste ale vonku na pozorovaní oblohy a náhle nejakú zbadáte, je príjemné zistiť, čo je zač.

Na rýchlu identifikáciu využite aplikáciu webu heavens-above, ktorá je pre Android dostupná zdarma. Vidno v nej informácie o satelitoch, čas i dráhu preletu, vzťahujúcu sa k aktuálnemu času a lokalite. Aplikáciu je možné použiť aj na pozorovanie ISS, avšak program ukazuje plán len pre najbližšie dni. Na webe je možné plánovať pozorovanie aj celé mesiace dopredu (použite tlačidlá šípok).

Jasnosť satelitov a takisto čínskej kozmickej stanice sa pohybujú maximálne na úrovni magnitúdy 2 až 3. Sú teda 40 až 100 × menej jasnejšie, ako ISS. Ide o podobné svetielko ako sú hviezdy Veľkého vozu. Ak ste mimo mesta, uvidíte prelietať aj mnohé s magnitúdou 4 či 5, ktoré češú oblohu každú chvíľku.

Existuje však jedna úžasná výnimka, ktorá je nádherným divadlom. Plánovanie je však nutné, pretože celé predstavenie trvá len necelých 5 sekúnd. Ide o masívne záblesky družíc Irídium.

Ako sa stať kúzelníkom pre neznalých a stvoriť hviezdu lusknutím prsta

Aj keď prelet vesmírnej stanice ISS s magnitúdou -4 je za temnej noci parádny zážitok, z pohľadu Zemskej nočnej oblohy existuje ešte jeden umelý úkaz, ktorý ho s prehľadom prehluší. Ide o svetelný odlesk od jednej z družíc družicovej sústavy Iridium.

Ide o 72 satelitov, ktoré pokrývajú signálom celý povrch Zeme pre tzv. satelitné telefonické spojenie. Je využívané napríklad v púšťach, pralesoch či námorníkmi na oceánoch a moriach, kde klasické pokrytie pozemnými vysielačmi nie je možné.

Tieto satelity majú špecifickú konštrukciu, na ktorej je veľká plocha s extrémne vysokou svetelnou odrazivosťou. Ako sa satelit otáča a lieta na obežnej dráhe, za určitých okolností presne odrazí svetlo Slnka spoza horizontu na konkrétne miesto na Zemi.

Označuje sa to ako Záblesk Irídia (v angličtine Iridium Flare), pričom toto „svetelné prasiatko“ môže presahovať aj cez magnitúdu -8. To je 40× väčší jas ako maximálna odrazivosť celého ISS. Rozdielom je, že záblesk Irídia trvá len okamih (3 až 5 sekúnd) a družicu tak uvidíte hýbať sa len mierne.

Na pozorovanie záblesku Irídia je teda nutná dobrá príprava, pretože sa musíte pozerať v presný čas na presné miesto oblohy. Pre maximálny jas sa musí presne trafiť priamo na vás. Ak napríklad v Žiline budete pozorovať záblesk s magnitúdou -7 či dokonca aj -8, vedľa v Martine nebude vidieť nič. Ide o veľmi lokálny úkaz.

Po predpoveď si zájdite takisto na stránku heavens-above.com, pričom tentoraz neklikajte na ISS, ale nižšie na časový plán zábleskov Irídia. Dbajte na presné zadanie svojej polohy na mape a pozrite sa, aké sú pre vás vyhliadky na nasledujúce dni (na rozdiel od ISS, ktorú môžete plánovať aj mesiace dopredu, neplánujte Irídium na viac ako pár týždňov, pretože dobre predpovedať jas spôsobený jej náklonom sa tak ďaleko dopredu nedá).

Pre obyvateľov Košíc dávame do pozornosti, že už o chvíľu, 10. Mája o 21:24. sa udeje nad týmto mestom skutočne masívny záblesk s magnitúdou -9,1 (sto krát jasnejší ako ISS). Pripravili sme pre vás jeho lokalizáciu na oblohe:

Na záver jedna perlička. Ak sa v pozorovaní zábleskov Irídia stanete už skúseným a budete vedieť jeho lokalitu rýchlo nájsť v správny čas, môžete urobiť pekný trik pre dieťa alebo neznalú osobu.

Nie je nič čarovnejšie, ako počítať od správnej chvíle do 10, ukázať prstom na správne miesto oblohy a lusknutím prsta nechať zrodiť novú hviezdu, jasnejšiu než čokoľvek iné.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.