Tlačová konferencia ASUSu vo Vegas sa niesla hlavne v oblasti smartfónov.

Predstavené modely ASUS ZenFone 3 Zoom a ZenFone AR doplnilo uvedenie spolupráce s Qualcommom. Je to pekná nadväznosť na model ZenFone AR, ktorý má v sebe Snapdragon 821. Procesor, ktorý je špeciálne optimalizovaný na technológiu rozšírenej reality s projektom Tango. Týmto ASUS definitívne potvrdil, že ide o druhého výrobcu zariadenia na podporu tejto technológie (prvý bol Lenovo so svojim phabletom Lenovo Phab 2 Pro).

ASUS ZenFone AR

Telefón, ktorý prináša troj-fotoaparátový systém prinesie možnosti rozšírenej reality. V prípade tejto funkcie je práve dôraz na rozšírenie a nateraz sa bude týkať najmä reakcií výrobcov obsahu. V rámci platformy je ohlásená spolupráca s poskytovaním herného obsahu, no zatiaľ sa tento spôsob využitia telefónu masívne nerozšíril. Predpokladáme, že druhý „tango“ smartfón by tomu mohol pomôcť. ASUS je známa značka a poskytuje solídne telefóny za veľmi dobré ceny. Ako už neraz ASUS ukázal, vie robiť nadstavby systému. Možno niekedy až priveľmi prebujnené, no po SW stránke je tu potenciál. Na nové obzory vo forme rozšírenej reality určite.

Poďme späť k fotoaparátom. Prvý je pohybový na rozpoznanie pohyb, druhý je tzv. rybie oko a tretí fotoaparát je štandardný. V tomto prípade s 23 MPx snímačom Sony IMX318. No a ďalšou dobrou správou je veľkosť zariadenia. Kým Lenovo Phab 2 Pro mal 6,4“ displej, ZenFone AR má 5,7“. Rozlíšenie displeja je 1440 × 2560 px a ide o Super AMOLED displej. Procesor Snapdragon 821 je 4-jadrový CPU (2 × 2,35 GHz + 2 × 1,6 GHz Kryo jadrá) a kapacita RAM je 6 GB. Teda silná konfigurácia na multimediálne využitie, s Google Daydream rovnako tak.

ASUS ZenFone 3 Zoom

Tretí Zoom od ASUSu by mohol niekoho pomýliť. Výrobca totiž preskočil číslo 2. S pôvodným názvom Zoom totiž v minulosti uviedol v rozsahu približne pol roka dva telefóny. Vylepšenia boli prakticky len kozmetického charakteru. Takže toto je naozaj tretí telefón z tejto rodiny.

Tento telefón je hlavne o fotografovaní. Začnime teda s fotoaparátom, resp. fotoaparátmi. Má 12 MPx snímač a objektív má svetelnosť f/1.7. Presne takú má aj Samsung Galaxy S7 a na fotkách je to skutočne poznať, najmä v tmavých scénach. Preto nás správa o takomto objektíve aj pri Zoome veľmi potešila. Využíva obrazový snímač Sony IMX362 a technológiu ASUS SuperPixel. Druhý fotoaparát má rovnaké rozlíšenie, no poskytuje 2,3-násobné priblíženie. Super rýchle laserové zaostrovanie zostalo. Potrebuje len 3 stotiny na zaostrenie scény. Optická stabilizácia je 4-osová a je doplnená o elektronickú trojosovú stabilizáciu.

Vo výbave je procesor Snapdragon 625, čiže 8-jadrový model s max. frekvenciou 2 GHz na jadro. Kapacita akumulátora je 5000 mAh. So svojimi 7,99 mm je to zároveň najtenší telefón na svete s 5,5“ uhlopriečkou a takouto kapacitou batérie.

ASUS ZenFone 3 Zoom bude dostupný od februára 2017, ZenFone AR príde v druhom kvartáli tohto roka.

Prečítajte si:

Minúta po minúte: ASUS na CES 2017

Na článku spolupracovali Ondrej Macko a Roman Kadlec, Las Vegas.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.