Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predajcovia áut nevedia pre súčasnú situáciu zaručiť kupujúcim termín dodania nového auta. Zákazník si musí niekedy na vozidlo počkať aj 18 mesiacov. Ak však potrebujete nové auto skôr, riešením je prenájom cez operatívny lízing.

„Už v druhej polovici roku 2021 sme začali nakupovať vozidlá na sklad. Aj vďaka tomuto kroku máme potvrdené pravidelné dodávky áut až po jeseň 2023. Klient sa tak k novému autu môže dostať podstatne skôr, ako keby si ho kupoval,“ hovorí Michal Duška, obchodný riaditeľ Arval Slovakia, lídra trhu v operatívnom lízingu.

Najžiadanejšie štandardné výbavy Slovákov na sklade

Automobilky nestíhajú pre nedostatok čipov a súčiastok vyrábať a tento stav sa nezlepšuje. Predajcovia automobilov preto nevedia zákazníkom garantovať, kedy dostanú nové auto a ani cenu, ktorú zaň nakoniec zaplatia. Na nové osobné auto sa v súčasnosti čaká viac ako rok a v prípade úžitkových vozidiel či áut s prémiovou či špeciálnou výbavou je čakacia doba ešte dlhšia.

Arval Slovakia je spoločnosť, ktorá sa zaoberá prenájmom áut. Svoje služby poskytuje veľkým a malým firmám, tiež živnostníkom aj fyzickým osobám. Spoločnosť má v ponuke autá priamo z fabrík, na sklad nakupovala najviac žiadané autá na Slovensku v štandardnej výbave. Z nich si môžu záujemcovia vybrať a vozidlá si prenajať prostredníctvom operatívneho lízingu. Tak sa dostanú k autu skôr, ako v prípade jeho kúpy. „Stretávame sa s názorom, že operatívny lízing je drahá záležitosť. A pritom sa naša služba za vozidlo nižšej kategórie môže pohybovať už na úrovni 200 eur mesačne,“ dodáva Radovan Kubiš, vedúci retailu a partnerstva v Arval Slovakia.

Žiadne starosti so správou auta

Prenájom auta namiesto jeho kúpy pritom prináša množstvo výhod. Ľudia či firmy pri kúpe auta vynakladajú priame náklady nielen na jeho zaobstaranie, ale aj na poistenie, servis, starostlivosť o pneumatiky či diaľničné známky. V prípade podnikateľov nemožno zabúdať aj na daň z motorových vozidiel či na zamestnancov, ktorí sa o vozidlá starajú. Toto všetko pri operatívnom lízingu odpadáva. Klient šetrí náklady aj čas vďaka tomu, že starostlivosť o vozidlo prechádza na poskytovateľa operatívneho lízingu. Mesačná platba sa pritom odvíja  aj od toho, aké služby a akú správu auta práve šofér potrebuje.

„V súčasnosti si zrejme nikto nedovolí odhadnúť, kedy sa priemerné čakacie lehoty na novo vyrobené autá skrátia. Faktom však je, že dnes vo svete nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia mala v blízkej dobe zlepšiť. Zároveň tiež všetci čakáme, ako sa na dodávkach áut podpíše energetická kríza, ktorá môže podľa spoločnosti S&P Global Mobility v tom najhoršom prípade spôsobiť prepad produkcie vozidiel v Európe až o 40 percent,“ varuje Michal Duška, obchodný riaditeľ Arvalu.

Ako funguje operatívny lízing?

Pokiaľ zvažujete namiesto kúpy auto si prenajať, cesta je jednoduchá. Stačí, keď zavoláte na číslo: +421 (0)2 57 108 000 alebo napíšete na e-mail: info@arval.sk a odborníci zo spoločnosti Arval Slovakia vás budú kontaktovať. Po tom, čo im poviete o vašich potrebách i možnostiach, vám vypracujú tú najvýhodnejšiu ponuku.

Faktom je, že pre väčšieho i menšieho firemného klienta znamená financovanie vozového parku cez operatívny lízing značnú úsporu finančných prostriedkov, ale aj ľudského kapitálu. „Menšie firmy a niektoré stredné podniky využívajú najčastejšie balíkové riešenia, ktoré zahŕňajú všetky bežné služby za zvýhodnenú balíkovú cenu. Naopak, väčšie a medzinárodné firmy si vyberajú častejšie špecifické služby a riešenia pripravené na mieru,“ tvrdí Michal Duška.

Špecifickou službou tak môže byť napríklad dohodnutie podpory na mieste pre vybraných zamestnancov alebo zabezpečený tzv. pickup servis pre konkrétne skupiny zamestnancov, kedy im poskytovateľ operatívneho lízingu zabezpečí zvoz vozidiel na servis. No v prospech operatívneho lízingu hovorí určite aj to, že firma jazdí prakticky stále na nových vozidlách. „Tie reprezentujú firmu, predstavujú nižšie bezpečnostné riziko a pýtajú si nižšie náklady spojené so starostlivosťou a servisom auta,“ dodáva Duška.

Prečo vsadiť na operatívny lízing od Arval Slovakia?

Spoločnosť je súčasťou nadnárodnej bankovej skupiny BNP Paribas a na slovenskom trhu je 18 rokov. Za toto obdobie si vybudovala pozíciu lídra v prenájme vozidiel formou operatívneho lízingu. Doteraz sa prioritne sústreďovala na firemných zákazníkov, ktorí disponujú veľkým vozidlovým parkom. Aktuálne však prispôsobila svoje služby aj potrebám malých podnikateľov, živnostníkov či fyzickým osobám.

Značky: