Od januára je na slovenskom trhu dostupná služba Netflix.

Tú možno viacerí čitatelia poznajú z počutia. V zahraničí už funguje viacero rokov a najmä v Amerike sa prezentuje ako „zabijak televíznych kanálov“. Otestovali sme ju a tvrdíme, že u nás bude mať situáciu zložitejšiu.

Netflix je tzv. VOD (video-on-demand, video na požiadanie) služba. To znamená, že prevádzkovateľovi platíte peniaze, aby ste mohli pristupovať k videoobsahu. VOD služby sa delia na dve základné kategórie – online požičovne a paušálne služby. V prvom prípade zaplatíte jednorazový poplatok za prehratie vami vybraného filmu (rovnaký koncept ako staré videopožičovne), v druhom prípade platíte mesačný poplatok a máte prístup ku kompletnej ponuke.

Aktuálne sú na Slovensku dve veľké „paušálne“ služby. Netflix a HBO GO. Sekunduje im Alza s novinkou Alza Premium a Voyo.sk. Tie sú hybridné, v tom zmysle, že kombinujú online videopožičovňu s ponukou mesačného predplatného. Filmy si môžete takisto požičiavať aj z obchodov Google Play a iTunes. Požičovňa Topfun svoju prevádzku pred viac ako polrokom ukončila. Toľko aktuálna situácia na našom trhu.

Filmy a seriály od 8 eur mesačne

Netflix je na našom trhu dostupný v troch rôznych variantoch. Tie sa odlišujú maximálnym rozlíšením a počtom zariadení, na ktorých môžete službu simultánne využívať. Najlacnejší variant stojí 7,99 eura mesačne a sprístupní vám videoobsah v SD rozlíšení. Službu môžete v takomto prípade používať iba na 1 zariadení.

Pre väčšinu používateľov bude asi najatraktívnejší druhý variant. Za 9,99 eura môžete sledovať obsah v HD rozlíšení, a to až na 2 obrazovkách naraz. Posledný variant stojí 11,99 eura mesačne, vybraný obsah ponúkne až v Ultra HD rozlíšení. V takomto prípade je možné využívať službu na štyroch zariadeniach naraz.

netflix_01_nowat

Netflix je služba budúcnosti. Na našom trhu zatiaľ, žiaľ, doslova

Je výhoda, že Netflix umožňuje v rámci vášho účtu vytvoriť viacero používateľských profilov, aby mal každý člen rodiny svoj vlastný profil s odporúčaniami. Prevádzkovateľ služby však neoveruje, či účet zdieľate iba v rámci rodiny. Je teda možné požičiavať si ho s kamarátmi a ak sa štyria zložíte na najvyšší variant, ktorý umožňuje sledovať filmy a seriály naraz až na štyroch zariadeniach, každý zo skupiny zaplatí mesačne 3 eurá. Mesačný paušál sa platí pomocou platobnej karty alebo cez službu PayPal. Prvý mesiac máte dostupný zadarmo a službu je možné v nastaveniach kedykoľvek zrušiť. Netflix môžete po zrušení využívať aj naďalej, po zvyšok predplateného mesiaca.

Netflix je dostupný cez webové rozhranie. Službu si môžete stiahnuť aj vo forme aplikácie pre iOS, Android a Windows zariadenia. K dispozícii sú aj aplikácie pre herné konzoly PlayStation, Xbox a vybrané inteligentné televízory. Niektoré televízory majú dokonca dedikované tlačidlo Netflix na diaľkovom ovládači. Podpora Apple TV a Chromecastu je samozrejmosťou.

S obmedzeným obsahom a bez lokalizácie

Netflix ponúka stovky filmov a seriálov. Ponuka pre Slovensko však nie je taká bohatá ako v USA. K dispozícii máme menej obsahu. Zamrzí to najmä v prípade seriálov – v slovenskom Netflixe nenájdete ani seriál House of Cards, ktorý Netflix vyrobil vo vlastnej produkcii. Práva na tento seriál totiž na našom území vlastní iná spoločnosť. V prípade filmov situácia nie je až taká kritická. Hoci je ich menej ako v Amerike, tie najlepšie si pozriete aj u nás. V ponuke slovenskej verzie chýbajú najmä béčkové až céčkové filmy.

Smartflix si nainštalujte, aj keď službu nechcete používať. Bez prihlásenia si môžete pozrieť kompletný obsah z celého sveta

Smartflix si nainštalujte, aj keď službu nechcete používať. Bez prihlásenia si môžete pozrieť kompletný obsah z celého sveta

Viac zamrzí absencia lokálneho obsahu a neexistujúca lokalizácia. Ak neovládate angličtinu alebo iný cudzí jazyk, Netflix ani nezapínajte. V angličtine je používateľské rozhranie a aj filmy a seriály. Titulky sú takisto iba anglické, prípadne nemecké alebo španielske. Slovenčina a čeština je aktuálne pre Netflix neznámy pojem, ale malo by sa to v budúcnosti zmeniť. Teoreticky by mohli pribudnúť aj titulky. Necháme sa teda prekvapiť.

Pokiaľ vám jazyková bariéra nerobí problém, Netflix stojí za vyskúšanie. Používateľský zážitok je vynikajúci. Dizajn je veľmi pekný a prehľadný, služba na základe vašich preferencií a sledovaného obsahu automaticky odporúča ďalšie filmy a seriály. Chválime aj aplikácie pre mobilné zariadenia a herné konzoly. Podpora služby je jednoducho výborná a vynikajúci stav technickej stránky potvrdzuje aj bezproblémové prehrávanie obsahu. Vystačíte si aj s DSL internetom, resp. video prehráte aj na mobilnom internete. To však neodporúčame, pretože si rýchlo miniete predplatený balík dát. Netflix prenesie za hodinu minimálne 300 MB dát, v prípade HD rozlíšenia je to 10-násobok. Dodajme, že služba automaticky prispôsobuje kvalitu prehrávania dostupnému pripojeniu. Prenosovú rýchlosť si však môžete manuálne obmedziť v nastaveniach účtu. Táto položka je trochu skrytá, v nastaveniach hľadajte Playback Settings. Offline režim nie je k dispozícii, počas sledovania musíte byť pripojení do internetu.

Ak sa pozrieme na Netflix z globálneho hľadiska, výhoda služby spočíva v inom spôsobe konzumácie videoobsahu. Nie ste odkázaní na program televíznych kanálov. Nemusíte sledovať dvojhodinový film 3,5 hodiny kvôli reklamám. Jednoducho si vyberiete, čo vás zaujíma, a to si pozriete. Bez akýchkoľvek otravných aspektov. Kdekoľvek, kedykoľvek a na hocijakom zariadení. Výhodou môže byť aj cena, ale to je subjektívne. Existujú však ľudia, ktorí nemajú predplatenú káblovú alebo digitálnu TV, pretože si vystačia iba s Netflixom. Na Slovensku však takýchto ľudí bude asi minimum. Náš trh má určité špecifiká a najmä starší používatelia ostanú verní klasickej televízii. Netflix ich neosloví, aj kvôli chýbajúcej slovenskej lokalizácii. Jazyková bariéra môže byť problémom aj pre mladších používateľov, ktorí by k takejto službe mohli mať za iných okolností bližšie.

Nedostatky odstránite softvérovými nástrojmi

Faktom však je, že jazykovú bariéru je možné čiastočne odstrániť. V ponuke prehliadača Chrome nájdete rozšírenie s názvom Super Netflix. To umožňuje manuálne vložiť do filmu hocijaké titulky, vrátane slovenských. Musíte si ich však najskôr nájsť a stiahnuť. A nakoľko nástroj nepodporuje formát .SRT, budete ich musieť skonvertovať do formátu .DFXP. To za vás spraví stránka SubFlicks.com. Používateľský zážitok tým však trpí. Nevýhodou takisto je, že túto pomôcku využijete iba pri sledovaní cez prehliadač. Ak Netflix používate cez aplikáciu, máte smolu.

Slovenské titulky si importujete pomocou rozšírenia pre Chrome. Pohodlie to ruší

Slovenské titulky si importujete pomocou rozšírenia pre Chrome. Pohodlie to ruší

Pomocou šikovného nástroja odstránite aj ďalší nedostatok. Limitovaný obsah pre slovenskú verziu. Môžete využiť VPN služby, avšak tie obvykle vyžadujú platenie ďalších mesačných poplatkov. Nehovoriac o tom, že treba meniť nastavenia routera alebo DNS serverov v jednotlivých zariadeniach. Pohodlnejším riešením je aplikácia Smartflix. Tá sa o všetko postará za vás. Spustíte ju a razom máte k dispozícii filmy a seriály z Netflixu z celého sveta (ani americká edícia nemá úplne všetok obsah). Stačí si iba vybrať video, ktoré si chcete pozrieť. Ani v tomto prípade nejde o globálne riešenie problému. Smartflix je dostupný pre zariadenia so systémom Windows a počas prípravy článku bol k dispozícii zadarmo. Ak Netflix používate, túto aplikáciu jednoznačne odporúčame. Výrazne zvyšuje hodnotu služby.

Doplnené: Smartflix najnovšie umožňuje vkladať .srt titulky priamo do filmov a seriálov. Bohužiaľ, medzičasom sa výrazne zmenila cenová politika prevádzkovateľov služby. V blízkej budúcnosti plánujú za používanie služby účtovať poplatok vo výške 3,99 dolára mesačne. Netflix takisto medzičasom začal aktívne blokovať rôzne prístupy cez VPN a proxy služby. V prípade sledovania cez webové rozhranie nám zatiaľ pomocné nástroje, ktoré sprístupnia obsah z ostatných krajín, fungujú. V redakcii sa nám osvedčila kombinácia Smartflixu (dokedy je zadarmo) a služby ProxMate.

Tí ostatní …

O Netflixe a jeho príchode na Slovensko sa hovorilo už dlho. Avšak na našom trhu je už vyše 1,5 roka dostupná služba, ktorá je lokálnym pomerom lepšie prispôsobená. Nazýva sa HBO GO a kombinuje to najlepšie z televízneho kanálu HBO a moderných online služieb – kvalitný obsah s nelineárnym sledovaním videa. HBO GO ponúka množstvo filmov a seriálov nad rámec toho, čo práve vysiela TV kanál. Výhodou je, že dostupný obsah si môžete pozrieť na počítači, mobilnom zariadení alebo televíznej obrazovke. Služba podporuje Chromecast a Apple TV a na rozdiel od Netflixu ponúka aj lokalizáciu, a to vo forme českého dabingu a/alebo aspoň českých titulkov. Jej nevýhodou je spôsob distribúcie.

Služba bola dlhú dobu dostupná iba prostredníctvom malého množstva partnerov. Dnes je situácia lepšia, ale stále platí to, že potrebujete káblovú alebo digitálnu TV s predplateným TV kanálom HBO. Až potom môžete získať HBO GO, a to formou bezplatného benefitu alebo za symbolický poplatok. V tomto smere má Netflix veľkú výhodu, ten si aktivujete do piatich minút, potrebujete len platobnú kartu. Nedostatok služby HBO GO si uvedomujú aj zástupcovia HBO, v roku 2016 by sa mohla situácia eventuálne zmeniť. Konkurenčnému boju by to rozhodne prospelo.

hbo_nowat

HBO GO môže Slovákom vyhovovať viac ako Netflix. Službu si konečne objednáte cez internet a bez operátora

Ak porovnáme HBO GO s Netflixom, nováčik na našom trhu má náskok z hľadiska technického spracovania služby. Pokrýva všetky dôležité zariadenia, a to v špičkovej kvalite. Služba HBO GO nie je na našom trhu dostupná pre herné konzoly, v prípade mobilných aplikácií a podpory Chromecastu sme zaznamenali menšie nedostatky. Zaujímavejšie je však porovnanie samotného obsahu, ktorý služby ponúkajú. V tomto smere má HBO GO navrch. Ide o subjektívny pohľad, avšak filmy v ponuke HBO GO považujeme za atraktívnejšie a zaujímavejšie. Výhodou je spomenutá lokalizácia, ale tú sme pri porovnaní obsahu nebrali do úvahy. Netflix zaujme skôr milovníkov seriálov, avšak ani v tomto smere to nie je jednoznačné – HBO vyrobilo viacero výborných seriálov a Game of Thrones je sám o sebe dobrý dôvod, prečo si zvoliť práve túto možnosť.

Pre úplnosť dodajme, že HBO GO takisto neumožňuje sledovanie v offline režime. Kvalita videa sa prispôsobuje dostupnému pripojeniu do internetu, obraz nám svojou kvalitou pripomína HD rozlíšenie. Službu môžete simultánne využívať na 2 zariadeniach súbežne.

Aby sme to zhrnuli. Ak zvažujete Netflix, avšak máte predplatenú káblovú alebo digitálnu TV a HBO, môžete službu HBO GO získať k vášmu balíčku za extra poplatok do 10 eur mesačne. Túto alternatívu potom odporúčame preskúmať. Obsah oboch služieb nájdete na príslušných weboch – netflix.com a hbogo.sk.

Pre úplnosť spomeňme službu Alza Premium. Internetový obchod Alza v minulom roku spustil sekciu multimédií, ktorá obsahuje filmy aj hudbu. Filmy si môžete zapožičať za malý poplatok. Prípadne, ak často nakupujete v Alze, služba Premium obsahuje bezplatný prístup k väčšine filmov (za niektoré filmy musíte zaplatiť aj v tomto prípade) a vybranej hudbe a takisto získate bezplatné doručenie objednaného tovaru kuriérom. Alza tak nasleduje vzor obchodu Amazon. Ten podobnú službu nazýva Amazon Prime.

Alza už ponúka aj filmy. Za jednorazové poplatky alebo ako súčasť služby

Alza už ponúka aj filmy. Za jednorazové poplatky alebo ako súčasť služby

Zatiaľ čo Amazon môže konkurovať ponukou obsahu ostatným veľkým službám, knižnica Alzy je chudobnejšia. Rešpektujeme, že služba je ešte stále v začiatkoch a chvíľu potrvá, kým dosiahne žiadanú veľkosť. Na druhej strane, aktuálne asi nenájdete lepší zdroj českých filmov ako je Alza. Bezproblémová je aj lokalizácia obsahu. Video môžete sledovať cez webové rozhranie alebo aplikácie pre iOS a Android. V prípade Androidu je k dispozícii podpora Chromecastu. Vývojári však musia odstrániť niektoré nedostatky, počas testovania nám iOS aplikácia video vôbec neprehrala. V prípade Androidu prehrávanie fungovalo iba po aktivovaní experimentálneho prehrávača v nastaveniach. Výhodou je dostupnosť režimu offline prehrávania. Alza Premium stojí 9,50 eura mesačne, iba kvôli filmom sa jej predplatenie neoplatí. Knižnicu filmov však odporúčame navštíviť. Za zapožičanie jedného filmu totiž zaplatíte väčšinou iba 2 eurá.

Verdikt touchIT

Netflix je technicky takmer dokonalý, avšak pre náš trh ešte nie je úplne pripravený. Aktuálne ho ocení časť používateľov. Masám bude chýbať lokalizácia a potešila by nás bohatšia ponuka služby. Za skúšku, aspoň na prvý mesiac zadarmo, však služba rozhodne stojí. Jej hlavným konkurentom je HBO GO. Podobne orientovaná služba trpí tým, že si ju nemôžete ľahko aktivovať. Budete si ju musieť vybaviť u vášho poskytovateľa TV služieb. Obsahom a lokalizáciou však môže bežnému Slovákovi vyhovovať oveľa viac. Voyo.sk skôr hibernuje a nováčik na trhu, Alza, ponúka najmä české, alternatívne a staré klasiky.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit