Doteraz sme mali v redakcii hybridné autá len v kombinácii benzín-elektrina. Ale teraz je tu novinka – Mercedes vo svojom modeli E300de spojil naftový motor s elektrinou. To spolu s obrovskou 60 litrovou nádržou prináša do tejto limuzíny mimoriadny jazdný dojazd, až 1150 km. Je to prvé auto v našom teste, ktoré sme po týždni používania vrátili s tretinou nádrže. Jednoducho sa to nedalo vyjazdiť. Prirodzene máme už návyk z testovania plug-in hybridov – auto sme tak nabíjali kde to len šlo. Na nabíjacej stanici, na 230 V zásuvke, všade.

Autonómne cúvanie – to fakt stojí za to

Mercedes E300de však ukazuje aj iný smer – a to ako budú vyzerať autonómne autá. Dokáže totiž sám zaparkovať, naozaj bez tohto, aby niekto sedel v aute. Na tento spôsob parkovania sa vydržíte pozerať celé hodiny. Volant sa sám točí, prevodovka sama radí, no nevychádzali sme z údivu.  Toto si pozrite v našom videu.

Samozrejme, ani ostatná technológia v Mercedes E300de nezaostáva. Napr. nad takými LED svetlami budete takisto premýšľať, ako to vlastne tí Nemci urobili. Napr. je auto pred vami – vy svietite a vidíte, že kabína auta je zo svietenia akoby vystrihnutá a celá cesta okolo predchádzajúceho auta je osvetlená od jedného kraja po druhý.

Vonkajší dizajn – žiadne prekvapenie

Po dizajnovej stránke je to klasický Mercedes, taká nablýskaná limuzína pre šéfa. Ideálne v čiernej farbe. Že sa tu pod kapotou deje niečo elektrické, to naznačujú len štítky EQ na predných blatníkoch.

 

Pár technických informácií k pohonu. Testovaný E300de je vybavený dieselovým dvojlitrom s výkonom 143 kW (194 k) a krútiacim momentom 400 Nm (pri 1600 – 2800 ot./min). Pomáha mu elektromotor s výkonom 90 kW (122 k), ktorý má krútiaci moment 440 Nm v takmer celom rozsahu otáčok. Ďalej je tu až 9-stupňová prevodovka 9G-TRONIC. Celkový celkový krútiaci moment je elektronicky obmedzený na 700 Nm, poháňaná je len zadná náprava.

Mercedes dal do vozidla batériu s netradičným zložením: líthium-nikel-mangán-kobalt (Li-NMC) a jej kapacita je 13,5 kWh. V technických parametroch auta sa dočítate, že čisto na batériu by mal byť dojazd až 54 km. Nuž možno dole kopcom. V realite je to tak 30 až 35 km. Mercedes do E300de zabudoval trojfázovú nabíjačku s výkonom 7,4 kW, zásuvka je Typ 2 Mennekes. Rýchle nabíjanie tu však nie je, veď nie je to čistý elektromobil. Z wallboxu alebo z nabíjačky Greenway sme batériu v aute nabili za 2 hodiny. Z domácej nabíjačky je to tak doplna za 7 hodín.

Vnútorný priestor

Vnútorný priestor je kombináciou kože, dreva a plastu. Obľúbený je čierny lesklý povrch. Mercedes zvykne zabudovať do prednej časti mohutné výduchy klimatizácie, tu sa nám zdali ešte väčšie ako inokedy. Na palubnej doske je dvojica 12-palcových displejov, ovládajú sa pomocou dvojice ovládačov na volante alebo cez kombinovaný povrch v stredovom paneli. Spôsob ovládania prvkov na volante nám pripomínal telefóny typu Blackberry.  Dá sa na to hneď zvyknúť. Prístrojový panel je virtuálny a dá sa prepínať medzi troma štýlmi. S nastavovaním a ovládaním sa môžete vyhrať, je tu mnoho možností. Z neznámeho dôvodu však chýba vpredu zásuvka na 12 V nabíjanie, je ale dvojica USB portov.

Vozidlo má zabudovanú kartu LTE, auto sa tak dá ovládať aj na diaľku. Využíva sa pritom aplikácia Mercedes Me, ktorú musíte spojiť s vozidlom. Na autonómne cúvanie je k dispozícii iná aplikácia, ktorú spárujete s vozidlom cez Bluetooth. Počas pohybu autonómneho pohybu auta je nevyhnutné, aby ste boli v dosahu Bluetooth a musíte neustále krúžiť prstom po displeji. S aplikáciou Mercedes Me ale môže na diaľku napr. vyhriať alebo vychladiť auto, prípadne ho otvoriť a zatvoriť.

Model E300de je vybavený všetkými známymi asistentami. Adaptívny tempomat využíva radar a stereoskopickú kameru, najviac sme ocenili podporu jazdy v kolóne. Aktívne rozpoznáva pomalšie a stojace vozidlá, rovnako ako priečnu premávku na križovatkách. Poradí si s vozidlami v dopravnej zápche a tiež si všíma chodcov. Asistent brzdenia vozidlo aj sám zabrzdí, keď je treba. Auto udržiava v jazdnom pruhu. Ak sa zistí nebezpečné vozidlo, ktoré by vás mohlo ohroziť,  zásahom bŕzd na jednej strane vráti auto do správneho pruhu. Na prvý raz vás to možno prekvapí, ale neskôr je to veľká pomoc, ak by ste náhodou vybočili z pruhu.

Autonómny parkovací systém

No, toto je technicky veľmi dobrá funkcia. Ťažko povedať, či sa bude v praxi často používať, lebo parkovanie na ruku je rýchlejšie. Ale dobre sa na to pozerá. Funguje jednak s vyhľadaním miesta na parkovanie vtedy, keď sedíte vo vozidle. Systém sám vyhľadá parkovacie miesto, keď zaradíte príslušnú funkciu a pohybujete sa s autom pomaly. Smerovkou naznačíte, na ktorej strane chcete parkovať. Vybrať si však nemôžete či chcete pozdĺžne alebo priečne parkovanie a stalo sa nám, že pri voľných dvoch miestach sa rozhodol zaparkovať pozdĺžne – tak po bratislavsky. A nemáte mu dať ako najavo, že takto ste to teda nemysleli.

Rovnako môžete aj vyparkovať, vtedy tiež smerovkou dávate pokyn, kam to bude. Pri tomto spôsobe parkovania sa podieľate na parkovaní zaraďovaním smerov jazdy. Veľmi chválime kvalitu cúvacej kamery a tiež 12-palcového displeja

Úplne autonómne parkovanie je vtedy, keď parkujete cez aplikáciu a vtedy ste mimo auta. Všetky okná vrátane strešného musia byť zatvorené, kľúčik musíte mať pri sebe a spárovanú aplikáciu. Lepšie sa nám ovládal tento systém s iPhonom, krúženie prstom po displeji Android telefónu nebolo celkom spoľahlivé. Snáď to vyrieši aktualizácia. Ako sme spomenuli, toto parkovanie zaberie viac času, ale môžu byť situácie, kedy budú výhodnejšie.

Celková spotreba

Na čisto naftový motor sme namerali pri trochu sviežejšej jazde 6,5 litra/100 km, v meste a zmiešanom pohone pri častom nabíjaní môžete počítať dlhodobo s 5 litrami/100 km. To je na takto veľkú limuzínu vynikajúci údaj. Ak sa posnažíte, bude to ešte menej.

Cena

A sme doma. Je to Mercedes a je to celkom nová limuzína. Držte si klobúky, základná cena je 58 872 eur a testované vozidlo je v cene 82 380 eur. To stále nie je ešte nie je tá úplne najvyššia výbava, priobjednať by sa dalo napr. ofukovanie predných sedadiel a pod.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Celková technologická výbava
  • Pohodlnosť a dynamika jazdy
  • Celková spotreba
  • Autonómne parkovanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vysoká cena

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu