Samsung už dávnejšie sľuboval, že jeho inteligentné hodinky budú kompatibilné s konkurenčnými smartfónmi od Applu.

Hoci sme čakali dlhšie ako sa pôvodne predpokladalo, výrobca sľub splnil a v obchode App Store dnes nájdete aplikácie Samsung Gear S a Samsung Gear Fit.

Vďaka nim je možné s iPhonom spárovať hodinky Gear S2 a S3 s operačným systémom Tizen alebo fitness náramok Gear Fit 2. My sme v redakcii testovali kombináciu iPhone + hodinky Gear S. Funkcionalitu tejto kombinácie sme následne porovnali s používaním hodiniek so smartfónom od Samsungu.

Služba S Health nechýba

Párovanie hodiniek Samsung Gear S2 a S3 s iPhonom prebehlo bez problémov. Z obchodu App Store sme si nainštalovali aplikáciu Samsung Gear S a v rámci hodiniek sme zvolili možnosť spárovania s novým telefónom. iPhone inteligentné hodinky rozpoznal a pripojil sa k nim. Hoci je úvodné pripojenie bezproblémové, počas používania sme si všimli občasnú stratu spojenia medzi hodinkami a telefónom. Najmä počas aktualizovania a inštalovania aplikácií to môže byť otravné.

Mobilná aplikácia Gear S je vo verzii pre iOS prehľadná a dobre spracovaná. V porovnaní s verziou pre Android si však všimnete o niečo chudobnejšiu ponuku. Na úvodnej stránke je k dispozícii údaj o batérii, ďalšie informácie o úložisku a kapacite RAM však aplikácia pre iPhone neponúka. Takisto nie je možné meniť ciferníky priamo cez aplikáciu, zmeníte ich len cez hodinky.

Hodinky Gear S ponúkajú službu S Health aj vo verzii pre iOS

Na druhej strane, Gear S pre iOS ponúka rýchly prístup do obchodu s aplikáciami a dokonca aj k službe S Health. Toto je príjemné prekvapenie, najmä v porovnaní s hodinkami Android Wear, ktoré v kombinácii s iPhonom neumožňujú prístup k službe Google Fit cez telefón. S Health síce v iOS verzii neponúka plnohodnotnú aplikáciu, avšak cez zabudované webové rozhranie si pozriete všetky potrebné údaje a môžete dáta aj synchronizovať. My sme napr. používali hodinky Gear S3 v kombinácii so Samsung Galaxy S6 egde+ a následne sme ich začali používať s iPhonom. Vďaka synchronizácii údajov sme neprišli o žiadne dáta. Rovnako to fungovalo aj opačným smerom.

Treba dodať, že S Health v aplikácii Gear S pre iOS neobsahuje toľko položiek ako v prípade samostatnej aplikácie pre Android, ale jej spracovanie je v rámci možností viac ako nadštandardné.

Aplikácia Gear S ponúka aj webové rozhranie s prístupom do obchodu s aplikáciami. V tomto prípade sú už rozdiely výraznejšie a hoci si môžete do hodiniek nainštalovať ďalšie ciferníky alebo aplikácie, ich ponuka je menšia v porovnaní s obchodom s aplikáciami v telefónoch Samsung Galaxy.

Rovnaké ovládanie, o trochu menej funkcií

Hodinky Gear S2 a Gear S3 ponúkajú v kombinácii s iPhonom podobný používateľský zážitok ako v prípade Samsung Galaxy smartfónov. Ciferníky vyzerajú a fungujú rovnako, zhodné je aj ovládanie a používanie lunety a dvoch bočných tlačidiel. Operačné systémy sa však odlišujú niektorými funkciami, ktoré v prípade iOS verzie nie sú dostupné.

Ak berieme do úvahy iba systémové funkcie, hodinky Gear S3 napr. neumožňujú spravovať SMS správy. Je to dané obmedzeniami systému iOS a kvôli uzavretosti systému takisto nemôžete priamo reagovať na notifikácie. Tie si môžete iba pozrieť, vymazať ich alebo zablokovať upozornenia pre konkrétnu aplikáciu. V prípade Androidu môžete napr. na prichádzajúce správy odpovedať priamo cez hodinky – či už použitím rýchlych odpovedí alebo zabudovanej klávesnice priamo v hodinkách.

Porovnanie aplikácií Gear S vo verzii pre iOS a Android. Niektoré nastavenia síce chýbajú, avšak aj iOS verzia ponúka dobrý zážitok z používania hodiniek

Z hodiniek však môžete priamo telefonovať, aj keď sú pripojené k iPhonu. Túto funkciu konkurenčné Android Wear hodinky vo verzii pre iOS nepodporujú. Z hľadiska systémových funkcií nechýbajú ani informácie o počasí, systémový prehrávač hudby, hlasové ovládanie S Voice, pripomienky, výškomer a barometer, kalendár s podrobnou agendou pre jednotlivé dni, budík, svetový čas alebo správy zo služby Flipboard.

V rámci testovania hodiniek Samsung Gear S3 s iPhonom sme najčastejšie využívali fitness funkcie, ako je počítanie krokov, meranie tepu alebo značenie si vypitých tekutín. Tieto dáta sa synchronizujú aj s mobilnou aplikáciou. Zvykli sme si aj na kontrolu počasia a agendy pre daný deň, či prepínanie medzi pesničkami, ktoré sme prehrávali v telefóne, pomocou hodiniek. Samozrejme, najčastejšie sme sa pozerali na ciferník kvôli kontrole aktuálneho času alebo kvôli notifikáciám. V niektorých prípadoch by sme ocenili možnosť reagovať na upozornenie priamo pomocou hodiniek.

Verdikt

Hodinky Samsung Gear S2 a Gear S3 fungujú v kombinácii s iPhonom dobre. Áno, niektoré funkcie alebo nastavenia treba oželieť, ale z hľadiska systémových funkcií je najväčším obmedzením nemožnosť reagovať na notifikácie priamo cez hodinky. V porovnaní s konkurenčným systémom Android Wear dokázal Samsung ponúknuť plnohodnotnú podporu pre svoju fitness službu S Health a funkciu telefonovania cez hodinky aj používateľom iPhonov. Prijímanie hovorov však nefunguje vždy bezchybne.

iOS verzia Samsung Gear S najviac zaostáva z hľadiska podpory aplikácií tretích strán. Niektoré aplikácie si môžete nainštalovať, do obchodu s Gear aplikáciami sa dostanete aj z iPhonu. Jeho ponuka je chudobnejšia. Na druhej strane, tie najdôležitejšie funkcie sú zabudované už priamo v základnej výbave. Za najväčší nedostatok tak považujeme občasné odpájanie spojenia medzi hodinkami a iPhonom.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit