Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predstavte si, že máte len desať eur na týždeň. Napriek tomu, že tak šetríte, z dôchodku vám nevychádza na nájom garsónky na okraji Bratislavy. Že idú Vianoce? To neriešite, pretože možno v novom roku skončíte na ulici. Máte za sebou takmer 30 operácii a každý deň potrebujete množstvo liekov. Tohto roku to budú skôr nešťastné a neveselé…

Tento príbeh nie je fiktívny. Takto by sa dal v krátkosti zhrnúť osud dôchodkyne Janky, ktorá je jednou z tvári predvianočnej kampane darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk.  Kampaň „Nie každý bude mať šťastné a veselé“ ukazuje štyri reálne príbehy rodín a jednotlivcov, ktorí žiadajú prostredníctvom výzvy cez darcovský portál Ľudiaľudom.sk o finančnú pomoc v núdzi.

„Nejde len o tieto štyri príbehy. Podobných osudov je neuveriteľne veľa po celej krajine, veď len na našom portáli je viac ako tisíc výziev na pomoc. Od všetkých počúvame, že tieto Vianoce budú ešte horšie, ako vlaňajšie. Ich nečakajú dni pohody, často ani darčeky, ba dokonca ani večera v teple,“ hovorí výkonný riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n.o., Ján Laš.  

V predvianočnom čase chce ĽudiaĽuďom.sk upozorniť na štyri skupiny príjemcov pomoci na portáli. Ide o seniorov v ťažkej životnej situácii, rodiny so zdravotne znevýhodnenými deťmi, mladých ľudí s handicapom, či matky –  samoživiteľky. Každú z týchto skupín prezentuje jeden z príbehov, ktoré nafotila fotografka Gabina Weissová. Jej citlivé čiernobiele fotografie už čoskoro organizácia použije najmä v online priestore.

Okrem dôchodkyne Janky v kampani vystupuje aj rodina 6-ročného Marka s downovým syndrómom a oneskoreným vývojom, ktorá potrebujú pomôcť s financovaní terapie, logopéda a zdravotných pomôcok, či platením za súkromnú školu, ktorú Marko navštevuje. Zdravotne znevýhodnená Silvinka sa narodila ako druhá z dvojičiek a bol jej diagnostikovaný rázštep chrbtice. Dnes je v tínedžerskom veku a spolu s rodičmi a tromi sestrami žijú vo veľmi skromných podmienkach. Štvrtým príbehom je rodina v Handlovej, kde sa matka samoživiteľka stará o štyri deti, z ktorých každé má vážny zdravotný problém. Piati ľudia žijú z dávky v hmotnej núdzi a výživného.

„Nie každý bude mať šťastné a veselé. Ale aspoň niektorí z núdznych možno môžu mať o niečo krajšie Vianoce aj vďaka našim darcom. Za jedenásť rokov fungovania LudiaLudom.sk už poslalo takmer štvrťmilióna darcov dary vo výške viac ako 18 miliónov eur na 15-tisíc výziev. Mnohým sme už pomohli, no mnohí na pomoc ešte čakajú a zaslúžia si ju. Veríme, že aj v dobe, keď každý cíti infláciu v podobe nárastu cien nielen energií či základných potravín, ešte vždy pomôžu ľudia ľuďom,“ hovorí Romana Winkler, projektová manažérka neziskovej organizácie ĽUDIA ĽUĎOM.

Ako funguje darcovský portál Ľudiaľuďom.sk:

  • Adresnosť: Darca vie, komu prispieva a príjemca dostáva 100% daru. Na ĽudiaĽuďom.sk si každý darca vyberá konkrétnu výzvu a teda aj príjemcu svojho príspevku. O tom, kto získa podporu nerozhoduje teda žiadna „komisia“ ale samotný donor.
  • Transparentnosť: Celý darcovský proces je možné sledovať na webe, vrátane počtu a výšky darov. Hneď po transakcii sa každý jeden dar pripisuje priamo pod konkrétnu výzvu. Jej postupné napĺňanie tak môže sledovať nielen príjemca či darcovia, ale aj široká verejnosť.
  • Efektivita: Celý darcovský proces prebieha on-line. Ak sa napr. niekto ocitne v núdzi, môže si zaregistrovať svoju výzvu okamžite, po splnení základných povinností pri registrácii je publikovaná a hneď na ňu môžu darcovia prispieť. Ktokoľvek môže kedykoľvek podporiť niektorú z výziev a prostriedky dostáva príjemca priebežne.
  • Prehľadnosť vzťahov: Každý darca si môže online vygenerovať darcovskú zmluvu ku každému svojmu daru. Tá zároveň ukladá povinnosť príjemcovi na dožiadanie dokladovať darcom využitie finančných prostriedkov.

Značky: